Mobiltest

Test: Galaxy S6 Edge

Den første mobilen som gir oss lyst til å droppe iPhone.

Publisert

Etter at Apple snudde opp-ned på mobilverdenen, har de vært kongen på haugen blant smarttelefonene. I lang tid drev konkurrentene å lekte "catch up" - Nokia gikk sågar dukken - og selv om de på enkelte områder etter hvert ble bedre enn iPhone, så var det alltid en eller annen fallgruve Android-produsentene gikk i.

Resultatet ble langt på vei at Android-telefoner var "godt nok" for de som aldri hadde eid en iPhone - eller som en eller annen grunn bevisst styrte unna. Det var derimot få grunner til å ta seg bry med å bytte økosystem.

Galaxy S6 Edge og iPhone 6 er omtrent like store - og direkte konkurrenter.
Galaxy S6 Edge og iPhone 6 er omtrent like store - og direkte konkurrenter.

Med Galaxy S3 så det ut som om Samsung hadde knekt koden for hva som skulle til for å komme på høyden med iPhone, men den manglet det lille ekstra som skulle til for å overbevise iPhone-brukere.

Les også: Hvordan er det å gå fra iPhone til Android?

Dette klarte de heller ikke med oppfølgerne. Samsung gikk seg vill i bloatware og dårlige, unødvendige funksjoner. Det ente med at salget av Galaxy S5 ble en virkelig krise for selskapet. Ryktene skal ha det til at salgstallene på flaggskipet var 40 prosent under forventningene.

Galaxy S6 og Galaxy S6 Edge: Har startet litt på nytt

Det var på tide med en helomvending, og fremfor å bare fortsette oppskriften som var i ferd med å feile, bestemte Samsung seg for å faktisk høre på kundene sine da de lagde oppfølgeren Galaxy S6. De ville lage premium-telefoner som også føltes og så ut som premium.

Resultatet er en telefon som har hentet mye inspirasjon fra Apples måte å tenke eksklusivitet på.

Samtidig bestemte de seg for å fjerne overdosen av bloatware som de fylte sine modeller med, og som spiste opp all lagringsplassen. Hva en skulle med dobbelt opp av alle programmer som ikke kunne fjernes - og tre app-butikker - var det ingen som forsto.

Med Galaxy S6 Edge (navnet Edge må ikke forvirres med den trege mobilteknologien EDGE) er ikke lenger telefonen fylt til bremmen med dritt du ikke vil ha - og det som faktisk ligger der kan du fjerne. De har til og med tonet ned TouchWiz-særegenhetene noe.

(Den elendige integrasjonen av StoryBoard på fronten lover vi at er det første du fjerner - uten en protest fra Samsung.)

Nå skal det sies at det er et visst behov for å kunne fjerne ting på S6. Samsung har nemlig fjernet minnekortleseren. Det betyr at du som i Apple-verdenen blir tvunget til å betale alvorlig overpris for lagringsplass - og mange vil nok velge den billigste, og i ettertid angre rått.

Bare 25 av 32 GB er faktisk ledig til bruk på den minste versjonen.

Av andre ting Samsung har fjernet er vanntettheten.

En fantastisk (gimmicky) skjerm

Det er naturlig nok Edge-versjonen av Galaxy S6 som er den store nyheten denne gangen. Da jeg hørte dette første gang, trodde jeg at det som - på Note Edge - skulle være mer eller mindre en separat skjerm på kanten.

La det være helt klart: Slik er det ikke.

Galaxy S6 Edge har i utgangspunktet en helt vanlig skjerm, men den er buet de siste millimeterne mot kanten. Det betyr at apper og brukergrensesnitt normalt sett ikke på noen måte tar hensyn til at det er avrundede kanter - og det ligger ikke noen meny til høyre på skjermen.

Det nærmeste telefonen utnytter edge-funksjonen er denne sidemenyen du kan ta opp med favorittkontakter. Rett nok legger den seg laaaangt utover bøyen på telefonen.
Det nærmeste telefonen utnytter edge-funksjonen er denne sidemenyen du kan ta opp med favorittkontakter. Rett nok legger den seg laaaangt utover bøyen på telefonen.

Når du ser på videoer, så bretter videoene seg rundt kantene på skjermen - en kant som i verste fall sørger for at du får inn flere refleksjoner på skjermen.

Den mest naturlige måten å bruke avrundingen på er å bruke det som en "scroll bar", noe den egentlig ikke er optimalisert for.

Det går an å legge på en skjult meny - som tar over hele skjermen hvis du drar inn fingeren fra høyre - som gir deg tilgang til dine favorittkontakter. I praksis fungerer dette i grunn ikke spesielt godt.

Ifølge Samsung kan apputviklere utnytte dette hvis de skreddersyr appene til telefonen, men foreløpig er avrundingen av skjermen utelukkende et designvalg. Vi tviler vel også på at utviklere, i jungelen av Android-telefoner, legger mye vekt på å skreddersy apper til én enkelt modell.

Men selv om avrundingen av skjermen er litt så-som-så, kan ingen ta fra telefonen at AMOLED-skjermen på 1440 x 2560 punkter er den beste mobilskjermen vi har sett noen gang. Den er rett frem fantastisk. Sortnivået, kontrasten og oppløsningen setter en ny standard.

Skjermen virker også svært responsiv og god å bruke - også til scrolling på nettsider - noe som langt ifra har vært en selvfølge på Samsung-modeller tidligere.

Fingeravtrykkleser som fungerer

Samsung har ikke fått rent lite kritikk for å ha implementert en fingeravtrykkleser som er milevis bak det Apple fikk til med sin TouchID.

Med Galaxy S6 har selskapet tatt grep, og implementert en fingeravtrykkleser som er på linje med - kanskje bedre - enn Apples løsning. Den er lynrask og "bare fungerer". Leseren trenger ikke noen tenketid, og bare låse opp telefonen umiddelbart når du trykker på knappen med en finger du har identifisert.

Bare å berøre sensoren er nok til at telefonen umiddelbart gjenkjenner fingeren din og låser opp telefonen.
Bare å berøre sensoren er nok til at telefonen umiddelbart gjenkjenner fingeren din og låser opp telefonen.

Så langt har vi ikke fått én feilavlesing på fingeravtrykkleseren.

Kameraboost

Også på kamerasiden viser nå Samsung at de begynner å ta ting alvorlig. Vi er rett nok ikke veldig imponert over selfie-kameraet, men hovedkameraet bak, på 16 megapiksler med en lysfølsomhet på f1.9 og bildestabilisering, er fort den nye kongen på haugen. Den har til og med mulighet for ganske avansert styring av ISO, blender og lukker - samt HDR.

Mobilkameraer er fortsatt ikke like gode som dedikerte kameraer, men forskjellene blir mindre og mindre - og spesielt fotografering i dårlig lys blir overraskende bra med kameraet.

Det skal nevnes at det er relativt mye forvrengning i hjørnene, men det er vanskelig å unngå det med så liten optikk.

Bare et testbilde tatt med Galaxy S6 Edge ...
Bare et testbilde tatt med Galaxy S6 Edge ...
Telefonen har på papiret 3 GB minne, men ikke mer enn 2,6 GB er tilgjengelig.
Telefonen har på papiret 3 GB minne, men ikke mer enn 2,6 GB er tilgjengelig.

Samsung har også implementert en del nye ekstra gimmickfunksjoner på kameraet som "virtuelt bilde" (i praksis et forsøk på å kombinere panoramabilde og video), men det er ting vi testet én gang og aldri mer brukte tid på.

Ikke overbevisende batteri

Batteriet på S6 Edge på på 2600 mAh, og skal vi være brutalt ærlig er ikke det nok til aktiv bruk gjennom dagen uten lading.

Mobilens svært kraftige 8-kjerners prosessor sluker ikke altfor mye strøm i standby, men den viser seg som et strømsluk så lenge du bruker litt krevende apper som faktisk utnytter telefonens innmat.

Grunnet telefonens utrolig skjerm, har vi blant annet brukt den litt til Google Cardboard VR-bruk, og da forsvinner batteriet før du får stavet "Abrakadabra i Afghanistan" baklengs.

X-faktoren

Galaxy S6 Edge er den første Android-telefonen undertegnede har testet som virkelig har gitt meg følelsen av å tilby noe ekstra. For det første har den en design og utforming som gjør at den gir deg følelsen av det lille ekstra. Enkelte ting gir oss bare den umiddelbare go'følelsen, og Galaxy S6 Edge havner i denne kategorien.

Lollipop lar deg nå ha to vinduer oppe samtidig - om du ser noen verdi i det.
Lollipop lar deg nå ha to vinduer oppe samtidig - om du ser noen verdi i det.

Telefonen fremstår finslepen og mer gjennomtenkt enn tidligere. Samsung har hørt på kritikken og faktisk gjort noe med de tingene som har irritert brukerne mest. Slik blir det resultater av.

Vi vet ikke helt hva som imponerer oss mest. Den fantastiske skjermen, det stilige designet, den gode brukervennligheten - eller det faktum at telefonen nå treffer godt opp mot Android 5 (Lollipop) som for alvor gir oss følelsen av at Android har blitt voksen med alt det innebærer.

Det hjelper også på at telefonen har et av de beste kameraene på markedet.

En plettfri telefon er det likevel ikke. Vi liker ikke at minnekortleseren er borte, at prisen har blitt stiv (nesten 10.000 for 128 GB-utgaven) og at vanntettheten er borte. Men vi føler vi sitter igjen med mer enn det som er tatt bort. 

Samsung Galaxy S6 Edge

Skjerm: 5,1-tommer Super AMOLED, 2560x1440 px
Prosessor: Egenutviklet 8-kjerners Samsung Exynos 7420
RAM: 3 GB (reelt 2,6 GB)
Batteri: 2600 mAh
Lagring: 32/64/128GB (25,4 GB ledig på 32 GB-utgave)
Minnekort: Nei (!)
Kamera bak: 16 Mpix f1.9
Kamera foran:  5 Mpix
OS: Android v5.0.1 (Lollipop) m/TouchWiz

Størrelse: 142 x 70 x 7 mm
Vekt: 132 gram
Pris: Fra ca 7900 kroner u/abb

Støtter trådløs lading, nyeste trådløse standarder - inkludert 4G+, pulsmåler, kraftig forbedret fingeravtrykkleser, mono høyttaler, NFC, IR-sensor

For første gang har undertegnede testet en telefon hvor jeg har tenkt: "Jo, jeg kunne droppet iPhone for denne."

Det gode:

+ Fantastisk skjerm
+ Flott design
+ God å holde i
+ Brukervennlighet
+ Rask
+ Kamera i toppklasse
+ Android er blitt voksent
+ Veldig god fingeravtrykkleser
+ Samsungs bloatware er historie
+ Basisfunksjoner som meldinger og samtaler fungerer godt
+ Gjennomgående "bare fungerer"

Det mindre gode

- Batteriet kunne vært bedre
- Stiv pris
- Minnekortleser er borte
- Ikke lenger vanntett
- Avrundingen av skjermen er ikke optimalt til film

Det grusomme

Google Chrome peprer telefonen med meldinger om at passordet til Google-kontoen er feil - selv om Android åpenbart vet passordet når det er en forutsetning for å bruke telefonen.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her