BATTERIET ER SYNDEREN: Når kapasiteten på batteriet synker, har Apple programmert tidligere iPhone-modeller til å redusere ytelsene for å garantere at mobilen kjører stabilt.
BATTERIET ER SYNDEREN: Når kapasiteten på batteriet synker, har Apple programmert tidligere iPhone-modeller til å redusere ytelsene for å garantere at mobilen kjører stabilt. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Apple

Slik sjekker du om Apple har gjort mobilen din tregere

Når batteriet blir dårligere, kutter Apple ytelsene i iPhone. Sjekk status på din mobil.

Publisert

Det var lenge en konspirasjonsteori at Apple gjorde iPhone tregere med tiden - helt til Apple innrømmet at det var akkurat det de gjorde.

Årsaken, forklarer Apple, er at etter hvert som batteriet blir dårligere, må bruken av prosessoren i mobilen reduseres for å sørge for at den kjører stabilt.

I kjølvannet av innrømmelsen har Apple kuttet prisen på batteribytte, fra 800 kroner til rundt 300 kroner. Tilbudet gjelder ut 2018 og for følgende modeller: Iphone 7, 7 Plus, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus og SE.

Telefonen vil imidlertid sendes fra Norge til Nederland for å få nytt batteri, og dermed må en belage seg på å klare seg uten hovedmobilen i et par uker.

Det anslås at så mange som to millioner nordmenn kan ha nytte av å bytte batteri.

Spørsmålet er om din mobil har fått redusert ytelsene?

Den enkleste måten å finne ut det på, er å bruke en app som viser hastigheten på hovedprosessoren.

Her har vi brukt gratisappen «Lirum Device Info Lite» på en iPhone 6.

Fra menyen, velg «This Device» og klikk på «CPU». Nå kan du sammenlikne «CPU Actual Clock» med «CPU Maximum Clock».

Dersom de viser samme frekvens, blir ikke ytelsene på mobilen din redusert med overlegg.

SLIK DET SKAL VÆRE: På vår testmobil iPhone 6 viser «CPU Actual Clock» samme frekvens som «CPU Maximum Clock» og antyder at ytelsene på mobilen ikke blir redusert.
SLIK DET SKAL VÆRE: På vår testmobil iPhone 6 viser «CPU Actual Clock» samme frekvens som «CPU Maximum Clock» og antyder at ytelsene på mobilen ikke blir redusert. Foto: Skjermdump

Her er klokkefrekvensen på mobilene som er «rammet»:

  • iPhone 6 og 6 Plus: 1.4GHz
  • iPhone 6S og 6S Plus: 1.84GHz
  • iPhone SE: 1.84GHz
  • iPhone 7 og 7 Plus: 2.34GHz

Vær klar over at dersom du ikke har oppdatert mobilen din på en stund vil ikke ytelsesreduksjonen være implementert selv om du kan ha et slitent batteri.

For iPhone 6, 6S og SE startet begrensningen med iOS 10.2.1. For iPhone 7 startet det med iOS 11.2.

Det er også viktig å merke seg at app ikke vil gi et tilstrekkelig pålitelig bilde av helsen til batteriet i din mobil. En skikkelig diagnose får du først ved å levere telefonen til Apple for undersøkelse.