Foto: Jane Kelly (iStock)

Guide

Slik får du raskere PC og optimal Windows!

Ønsker du deg en raskere PC og bedre fungerende Windows? På denne siden får du masse tips om hvordan du kan gjøre PC-en din vesentlig raskere og hvordan du kan gjøre sikrere og mer optimal.

Publisert

1. Hold Windows oppdatert

Hvis ikke du sørger for at Windows er oppdatert kan det straffe seg i form av angrep utenfra, og det igjen kan medføre infeksjon av uønskede programmer som drar ned ytelsen av PC-en din. Hvis du har Windows 10 trenger du ikke å gjøre noe med dette, fordi Windows oppdateres automatisk. Les mer om dette i vår guide

2. Avinstaller programmer du ikke bruker

Det er ingen vits å ta vare på programmer du faktisk ikke bruker. De både tar plass og kan bidra til at PC-en blir tregere. Les mer i vår guide.

3. Rydd i oppstarten

Har du kjøpt en ny PC er sannsynligheten stor for at det ligger ganske mange programmer i oppstarten som ikke trenger å være der. Konsekvensen er at du har en rekke programmer kjørende i bakgrunnen uten at du nødvendigvis bruker dem i det hele tatt. Dette er det mye å tjene på i form av bedre ytelse, dersom du fjerne disse programmene. Vi anbefaler Autorun Organizer for denne oppgaven. Les mer om dette i vår guide.

4. Kjør diskopprydding

Diskopprydding dreier seg om fjerning av overflødige og midlertidige filer i Windows, som samler seg opp i det du bruker PC-en. Dette er en funksjon som er innebygd i Windows – du finner den via Start-menyen, Alle Programmer, Tilbehør, Systemverktøy. Hvis du har Windows 8 eller Windows 10 kan du få opp denne funksjonen via søk (hurtigtasten Windows+C), og søk deretter på Diskopprydding.

Ccleaner er et tredjepartsprogram som kan brukes som et alternativ til den innebygde funksjonen i Windows, og den er absolutt å anbefale. Les mer om dette programmet i vår guide.

5. Defragmentering

Etter opprydding kan det lønne seg å kjøre diskdefragmentering. Les mer om dette i vår guide.

6. Hold programvare oppdatert

Programvare du har installert på PC-en din kan bli både usikre og tregere hvis du ikke sørger for å oppdatere dem. Det finnes programvare som gjør denne jobben automatisk. Les mer i vår oversikt.

7. Hold drivere oppdatert

Det er driverne som sørger for å gi en god fobindelse mellom Windows og maskinvare og derfor er det lurt å oppdatere driverne. Snail Driver er et superenkelt program som kan brukes til å oppdatere drivere. Les mer om drivere i vår guide.

8. Slik frigjør du mer lagringsplass i Windows

Har du lite lagringsplass igjen på PC-en din finnes det flere måter å frigjøre mer plass i Windows. Les detaljene i vår guide.

9. Slik beskytter du PC-en mot angrep

Du bør virusskanne PC-en din hvis du synes PC-en er blitt tregere eller om den begynner å oppføre seg merkelig. Les mer i vår guide. I tillegg kan det være lurt å beskytte PC-en mot angrep av typen WannaCry – les mer i vår guide.

10. Oppgrader maskinvare, hvis PC-en din trenger det

Du kan oppgradere PC-en din med mer minne og bytte ut harddisken med en SSD-enhet. Du kan selvfølgelig oppgradere flere komponenter i PC-en din, for eksempel prosessor, men det blir et større prosjekt.

Minne
Har du lite minne i PC-en din kan det absolutt være en god ide å sette inn mer minne. Har PC-en din 4 GB minne er det absolutt på tide å oppgradere til for eksempel 8 GB. Har den 8 GB kan du vurdere å oppgradere til 16 GB. Har du 16 GB allerede trenger du ikke å legge til mer minne.

Før du eventuelt gjør noe bør du sjekke at det faktisk er plass i PC-en din for mer minne. Du kan selvfølgelig åpne PC-en for å sjekke, men det finnes et gratis program som gir deg denne informasjonen. Last ned og installer programmet Speccy – du finner det på piriform.com/speccy. Klikk på RAM-menyen og sjekk «Free memory slots» – tallet du får opp her viser hvor mange ledige plasser PC-en din har for minnebrikker.

Kanskje det største problemet som dukker opp i forbindelse med anskaffelse av mer minne er å vite hva slags type minnebrikker du skal kjøpe. Du kan eventuelt gå med PC-en til butikken hvor du kjøpte PC-en for å spørre dem om veiledning rundt dette, men på nettadressen crucial.com kan du kjøre «Crucial System Scanner» som skanner PC-en din og som til slutt forteller deg hva slags minne PC-en din skal ha.

prisguide.no og prisjakt.no finner du beste pris på minne (RAM).

SSD
En SSD-enhet har flere fordeler enn en harddisk, blant annet er de mer robuste og det beste av alt er de vesentlig raskere. Det kan gjøre underverker for ytelsen å bytte ut en harddisk med en SSD-enhet.

Du finner gode guider om SSD-enheter på ComputerWorld.no, Dinside.no og tek.no.

prisguide.no og prisjakt.no finner du beste pris på SSD-enheter.

Artikkelen er først publisert på dataporten.net. Les også:

Tid for vårrengjøring!

Verktøy for å optimere Windows

Slik øker du batterilevetiden i PC-en din!

Bra treningsklokke til halv pris!

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her