TOPPSCORE: Apple er raskest ute med å tette sikkerhetshull, gjøre oppdateringen tilgjengelig for alle kundene sine og støtter produktene i fem år. Windows-mobiler fra Microsoft og Nokia følger tett på mens en lang rekke Android-mobiler får slakt i analysen til sikkerhetsselskapet SecurityLab.
TOPPSCORE: Apple er raskest ute med å tette sikkerhetshull, gjøre oppdateringen tilgjengelig for alle kundene sine og støtter produktene i fem år. Windows-mobiler fra Microsoft og Nokia følger tett på mens en lang rekke Android-mobiler får slakt i analysen til sikkerhetsselskapet SecurityLab. Foto: Lars Wærstad (Egmont Publishing)

Sikkerhetsoppdatering

Sikkerhetsekspert slakter smarttelefoner. Bare iPhone får toppscore

Er du opptatt av sikkerhet er det noen mobiler du bør være obs på.

Publisert

Om du tenker litt nøye på hva du har lagret på mobilen din, hvor ille ville det vært om noen med kriminelle hensikter fikk tilgang til innholdet?

Har du noen pikante bilder av deg selv eller kjæresten? Har du lagret passordene dine der et sted? Hva med pinkoder til nettbanken?

Alle mobiler og operativsystem har svakheter og hull som datasnoker utnytter. Et viktig sikkerhetstiltak er derfor å tette disse hullene så fort som mulig når de oppdages.

Sikkerhetseksperter ved SecurityLab har sett nærmere på sikkerhetsoppdateringer for forskjellige smarttelefoner. Det er sørgelig lesing. Bare iPhone får toppscore og Windows-mobiler er ikke verst, mens bare to Android-telefoner klarer seg tålelig.

SecurityLab har publisert en oversikt som vurderte følgende fire faktorer:

  • Hvor fort en oppdatering ble tilgjengelig etter at et sikkerhetshull ble oppdaget.
  • Hvor lang tid det maksimalt kunne ta før oppdateringen var tilgjengelig for alle kunder.
  • Hvorvidt oppdateringen var avhengig av kundens operatør.
  • Hvor lenge produsenten støtter en enhet med sikkerhetsoppdateringer.

Apple tar topplasseringen og får «grønt lys» i alle kategoriene. iPhone-produsenten bruker bare dager på å tette sikkerhetshull og oppdateringen er tilgjengelig verden over i løpet av én dag. I tillegg følger Apple opp produktene sine i stort sett fem år.

Microsoft og Nokia gjør det nesten like bra med Windows-mobiler, men får «gult lys» for å følge opp produktene sine i kun tre år.

På Android-siden ser det verre ut. Google er blant de beste, og tetter hull i løpet av dager, men får dårlig score når det gjelder å få oppdateringen ut til kundenes enheter. De følger også opp produktene sine i kun to år, ifølge SecurityLab.

Markedsleder Samsung får «rød lys» i seks av ni kategorier og «gult lys» i de tre andre. Huawei og LG er i samme kategori. Enda verre står det til med HTC og Honor, der er det rødt over hele lista.

Her er hele oversikten:

Det er omtrent det samme bildet når det gjelder nettbrett:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her