SCREEN TIME: Med iOS 12 kommer funksjonen «Screen Time» som overvåker hvor mye tid du egentlig bruker på mobilen, og hvilke apper som er de største tidstyvene. Selv applesjef Tim Cook (t.h.) ble sjokkert over hvor mye tid han bruke på mobilen.
SCREEN TIME: Med iOS 12 kommer funksjonen «Screen Time» som overvåker hvor mye tid du egentlig bruker på mobilen, og hvilke apper som er de største tidstyvene. Selv applesjef Tim Cook (t.h.) ble sjokkert over hvor mye tid han bruke på mobilen. Foto: Justin Sullivan (Getty Images)

Digital helse

Screen Time: Apples nye iPhone-funksjon sjokkerte selv Tim Cook

Psykolog hevder at mobilen har samme effekt på oss som dop. Personer som har testet den nye iPhone-funksjonen «Screen Time» sier at de blir overrasket og sjokkert over hvor mye tid de bruker på mobilen.

Publisert

Det neste operativsystemet til iPhone og iPad heter iOS 12. Når det slippes høsten 2018 kommer det med en ny funksjon som skal få oss til å bruke mobilen mindre.

Funksjonen kalles «Screen Time» - eller «Skjermtid» på norsk - og følger med på hvor ofte du plukker opp telefonen, hvor lenge du bruker den og hva den tiden brukes på.

Skal vi tro de som har testet «Screen Time» allerede, er det duket for overraskelser.

- Jeg ble sjokkert. Denne uken plukket jeg opp mobilen 248 ganger om dagen i snitt. Jeg bruker den så mye i løpet av en dag at det er pinlig å dele det faktiske tallet, men det er rundt fem timer, skriver journalist Kif Leswing i en artikkel for Business Insider.

SCREEN TIME: En ny funksjon i iOS 12 som slippes til iPhone og iPad høsten 2018 lar brukerne overvåke tidsbruken på mobilen og nettbrettet.
SCREEN TIME: En ny funksjon i iOS 12 som slippes til iPhone og iPad høsten 2018 lar brukerne overvåke tidsbruken på mobilen og nettbrettet. Foto: Apple

Leswing skriver at han aktivt har begrenset antall meldinger han får på mobilen, og er bevisst på ikke bruke mobilen i møter eller noe han prater med andre mennesker.

Likevel grep han etter mobilen rundt fire ganger i timen så lenge han var våken.

Selv applesjef Tim Cook sier at han ble sjokkert over hvor ofte han bruke mobilen.

- Jeg bruker «Screen Time» og jeg trodde jeg var ganske disiplinert. Jeg tok feil. Jeg oppdaget at jeg brukte mye mer tid på mobilen enn jeg burde, sier Tim Cook i et intervju med CNN.

Han ville ikke avsløre hvilke apper som opptok mest av tiden hans, men innrømmer at han både sjekker mobilen for ofte og bruker for mye tid på den.

- Jeg fant også ut at antallet meldinger jeg fikk på mobilen ikke ga mening lenger. De var ment å varsle om det som var viktigst, men nå virker det som om alt er like viktig.

Google jobber med en liknende funksjon for Android, og det er i dag en økt bevissthet rundt såkalt digital helse.

Psykolog John Petter Fagerhaug sier til TV 2 at mobilen har samme effekt på oss som dop.

- Det betyr at du må ha mer og mer. Jo mer du gjør det, jo mer må du ha fordi hjernen blir vant til den type stimuli, sier han.

Han ønsker ikke å løfte pekefingeren i forhold til mobilbruk, men snakker  om en bevisstgjøring i forhold til hva tiden på mobilen egentlig brukes til.

Se innslaget nedenfor:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her