Foto: Paul Weaver/nabilder.no

SANNHET PÅ BOKS:

Raga Rockers - låt for låt

Vi har gått gjennom alle låtene og albumene til Raga Rockers.

Publisert

I anledning det gigantiske prosjektet hvor nesten alt som kan krype og gå av artister i Norge hyller Raga Rockers - Sannhet på Boks - og at Side3 er hovedsponsor for boksen og hyllesten, så har vi gått gjennom absolutt hele diskografien til Raga Rockers. Sang for sang.

Boksen vil bli gitt ut den 18.november, med cover av Pushwagner og mye annet. Hele konseptet har vært et spleiselag fra folk som har ville støtte opp under prosjektet, og alle pengene går til Raga Rockers.

Vi avslører også alle coverversjonene du vil finne på boksen.

The Return of the Raga Rockers

Utgitt: November 1983

Plateselskap: Intense Music/Sonet

Innspilt i Ny York Studio juli/august 1983

Produsent: Helge Gaarder

Helge Gaarder var frontfiguren i det forrige bandet til Michael Krohn: Kjøtt. Senere var han aktiv i blant annet Cirkus Modern (og var en av folkene bak Sammen for Livet). I en lengre periode jobbet han også med Rikskonsertene. Gaarder døde i 2004.

Låter (all tekst og musikk Michael Krohn)

Komplex 3:36

En låt som kan oppfattes som sterk kritikk av den forsøksvise avanserte kulturutformingen som oppstod tidlig på 80-tallet. Den relativt pretensiøse måten å fremstille ting på er i hvert fall ikke tilstede i denne relativt enkle teksten. En påle av en låt.

“Se den lille fuglen, den er veldig fin”

Idiot Rock 1:55

Hadde Norge hatt baller hadde man sendt denne til MGP, men det er vel heller tvilsomt om Michael Krohn hadde sagt ja til det i 1983. En låt som kritiserer musikken som kom fra 1983 (og alle i Norge som kastet seg på bølgene). Det var for øvrig Elvis Costello - Punch the Clock som ble årets album i 1983 av NME. Ellers var det Culture Club, Spandau Ballet og UB40 som var storselgerne.

“I England skjer det mye nytt”

Drept Kjendis 2:52

Kjendishysteriet vokste virkelig fram på 80-tallet. Der kjendiser kanskje var noe man unntaksvis skrev om og leste om i avisene tidligere ble kjendisnyheter hverdagskost på 80-tallet. Denne låten handler om. noe ironisk, hvor mye enklere det ville vært å være død kjendis.

“Drept kjendis slipper å skrive autografer”

Se og Hør 2:51

Tar man denne låten, bytter ut kjendisene så har du vel en relativt fin og like aktuell låt om norsk presse i dag som det var i 1983. Den gangen var det vel en kritikk av Dagbladet og VG (muligens i den rekkefølgen), men det er vel flere aviser i dag som ville følt seg truffet. Selv om tittelen henspeiler på et ukeblad så er det avisene som får passet sitt påskrevet.

“Terrorister har kapra et fly. Britt Ekland har funnet seg en ny”

Gamle Damer 3:17

Det å lage sanger som alltid er aktuelle er en kunst, og denne låten er like aktuell nå som den gangen. Både en kritikk og en forståelse, og tekstkunst på høyt nivå.

“For den eneste i verden som gir henne kjærlighet er en liten bikkje som er altfor fet”

DK2 1:52

Enda flere drepte kjendiser. Denne gangen en sterk kritikk av et samfunn som ikke helt har sine prioriteringer i sjakk. I 1983 kom filmen Star 80 om Playmate-modellen Dorothy Stratten som ble drept i august 1980. Samme år ble John Lennon drept.

“Drep en kjendis, gjør dagens gode gjerning.”

Når Knoklene Blir Til Gele 2:38

Artikkelforfatterens favoritt på debutalbumet handler om å komme seg ut fra et borgerlig hjem til en mer opprørsk holdning. I et Norge hvor stadig flere fikk mer penger, det var Høyrebølge over landet og med et oppvoksende undergrunnsmiljø var låten svært så aktuell.

“Frihet og rettferdighet er at alle bor i blokk.”

Depp 1:56

Den typiske Krohn-observasjonen av hverdagen. Denne gangen av en av de dagene hvor ting ikke er så veldig kult.

“Skulle vært i syden. Der er det sikkert kult å være”

Rips 3:01

Vi skal ikke påstå noe vi ikke har belegg for, men at Krohn muligens har et anstrengt forhold til kvinner som bruker mer tid på utseendet enn andre ting tror vi det kan finnes gode argumenter for. Den første av det som har blitt mange låter om bimboer.

“Hun er skikkelig fin. Hun går det 12 stykker av på et dusin.”

Vrengt 4:52

Kanskje den beste låten om å være for full. Der Jokke har alle de beste låtene om å være full og glad(samt en veldig god låt om narkotika i Narkoman) så har Michael Krohn og Raga Rockers denne om fyllesyken, eller det å være litt for full.

“Jeg ser verden på ny i mitt eget spy”

Trist At Det Skulle Ende Slik 5:09

Vi har vel alle venner som ikke helt ble slik vi trodde de skulle bli? De som var rocka som ble noe helt annet. En av de vakreste låtene til Raga.

“Har klippa håret. Fått seg jobb og blitt streit. Virker som at han har det helt ålreit.”

Musikken:

Det har blitt hevdet at debutalbumet er det musikalsk mest avanserte til Raga Rockers, mye på grunn av påvirkningen fra produsent Helge Gaarder. Det betyr ikke at dette er et musikalsk variert og godt album, snarere tvert imot. Det er ett av de beste debutalbumene som er laget i Norge, og står fortsatt enormt godt. Bass og trommer styrer låtene meget bra. Noen av låtene er også Ragas beste.

Michael Krohn, vokal

Bruno Hovden, gitar

Livio Aiello, bass

Jan Kristiansen, slagverk

Bruno Hovden var med på å danne Raga Rockers, og spilte på de to første albumene. Han døde i en bilulykke i 1985. Halvt italienske Livio Aiello har vært med i Raga som bassist siden oppstarten. Trommis Jan Arne Kristiansen har også vært i Raga Rockers fra starten, men har også spilt for Sterk Naken og Biltyvene.

Musikere:

Johnny Yen, tangenter

Kristin Hirsch, kor

Lasse Ljögodt, effekter

Johnny Yen er, selvfølgelig nok et artistnavn. Figuren fra Iggy Pops “Lust for Life” hadde også stått bak et band (Johnny Yen Bang! - også produsert av Helge Gaarder). Yen ga ut flere album senere, blant annet enkule for pannen i 1991 (med Trine Rein på vokal). Kristin von Hirsch hadde spilt i flere punkband da hun deltok i Raga. Senere har hun vært aktiv som forfatter og kunstner.

Vi spurte Kristin von Hirsch, som hun heter (uten von på coveret på albumet) om hva hun husker fra innspillingen:

- Jeg kan ikke si at jeg husker så veldig mye av det, annet enn at jeg møtte opp og gjorde det de ville at jeg skulle gjøre. Vi var jo venner og tilhørte det samme musikkmiljøet så det falt seg naturlig å bruke hverandre til sånne ting. Omtrent på denne tiden spilte jeg gitar i et band som het Burnt Sienna, og en kort periode spilte jeg også keyboard i Babij Jar. Michael kjente jeg dessuten fra Forsøksgym der vi gikk i samme klasse.

Coverversjonene fra Sannhet på Boks:

Seigmen - Komplex

The Stookers - Idiot Rock

Audrey Horne featuring Dennis fra El Regn- Drept kjendis

Blood Command - Se og Hør

The Laundrettes - Gamle Damer

Vidar & Valentinerne - DK2

Motorpsycho - Når Knoklene Blir Til Gele

Sister Rain - Depp

Ralph Myerz featuring Therese Lunde - Rips

Lasse Marhaug - Vrengt

Ulver - Trist at det skulle ende slikt

Kommentar:

Det er vel ingen tvil om at å ha Seigmen på Komplex er genialt, det samme er å ha punkerne som aldri ble gamle - The Stookers - på Idiot Rock. Hardrockerne i Audrey Horne og drept kjendis er også en god match. Den bergenske knyttneven Blood Command har fått æren av å traktere Se og Hør. Garasjebandet The Laundrettes har tidligere traktert Jokke på hyllesten “Det beste til meg og mine venner,” og er vel svært så passelig til sin låt i en overført, ironisk betydning. Apropos Jokke så det den delen av bandet som ikke var Joachim Nielsen som trakterer DK2 med Vidar Rugset på vokal. Så trenger vel ikke Motorpsycho noen nærmere introduksjon. Sister Rain er en av juvelene som flere medlemmer av Guns ‘n Roses har oppdaget enn nordmenn (som resulterte i Merchants of Venus). Kunstpoprock? Ralph Myerz (Erlend Sellevold) skal traktere Rips, mens det er Lasse Marhaug på Vrengt. Noisegeniet er annerledes på alle de gode måtene. Det tidligere svartmetallbandet Ulver har vel vært gjennom like store forandringer som låtens personer, og er den spennende avslutningen på covringen av debutalbumet til Raga Rockers.

Maskiner i Nirvana

Utgitt: November 1984

Plateselskap: Intense Music/Sonet

Innspilt i East End Studio

Produsert (mikset) av Raga Rockers og Svein Solberg

Svein Solberg var med i punkbandet Kaare og Partiet, og var også mikser på debutalbumet til Motorpsycho (Lobotomizer). Solberg har også vært med i YM:Stammen.

Låter (Krohn):

Maskiner i Nirvana 1:44

En av de virkelig store Raga-klassikerne er en utrolig sterk samfunnskritikk. Rettfram-rock på litt over ett og et halvt minutt om et samfunn hvor borgerskapet har tatt makten. Middelklasseangst?

“Begge stemmer Høyre og ingen onanerer”

Sannhet på boks 1:39

Navnet på hyllesboksen til Raga er på mange måter en oppfølger til Trist at det skulle ende slik. Følger også i sporene til første spor om det å bryte ut av det borgerlige liv, men her med også kritikk andre veien.

“Alle forandrer seg litt etter litt, og vi lærer oss å like lukten av dritt”

Dårlig Karma 4:11

Det opprinnelige navnet på gruppa Kjøtt var nettopp Dårlig Karma. Denne låten derimot er en sterk kritikk av et samfunn som lukket øynene mot Afrikas sult, og spesielt hvordan nordmenn forholdt seg til det (både på høyre og venstresiden). Det kan nevnes i samme åndedrag at dette var på samme tider som Band Aid i England. Platens lengste spor slår alle veier på en så enkel måte at det blir genialt.

“Han skriker i mot meg fra en plakat. Det ser ut som om han er hypp på no’ mat”

Blakk 1:26

Deppa på første album, blakk på album to.

“Jeg er for lat til å jobbe. For feig til å stjele”

Aiellos Riff 0:56 (Aiello)

Instrumental av bassist Aiello

Ekspander eller dø 1:57

Krohns kritikk av jappesamfunnet eller vekstsamfunnet, hvor økonomisk vekst var viktigst og verden ellers brente er en klassiker i politisk rock i Norge.

“Det liberale Europa er på vei rett ned i dass”

Skjønnet 2:14

Denne låten følger i fotsporene til Rips, og er kritikk av skjønnhetsidealer og utseendefokus. I tillegg klarer Krohn å sparke i skinnleggene til nynazistene samtidig.

“Du er et produkt av far din sine penger og din mors karosseri”

Lørdag 2:35

Der Tom Waits sang om lørdagens hjerte synger (også) Krohn om den andre siden av medaljen. Hvis du var fortsatt i tvil om Krohn hadde penger eller ei får du svaret her. Også en kritikk som følger i fotsporene til Skjønnhet og Rips.

“Kan jo ta banen til Carl Berners Plass, kjøpe en pølse og pælme den i dass.”

Alle Pikers Drøm 3:32 (tekst: Bruno Hovden)

En av de få tekstene i Ragas historie som ikke er skrevet av Krohn, men likevel en låt som passer rett inn i serien av låter som Rips og Skjønnhet.

“En siste sjekk i speilet, av med det hellige korset. Så blir hun kjørt av sted i en nylakkert Porsche.”

Ting 1:59

Forbrukersamfunnet får passet sitt påskrevet av Krohn her med en låt om ting som tar opp plass for lykke i våre liv.

“Ting får tiden til å gå, men kun en liten stund.”

Søvnløse netter 1:45

Blakk, deppa og søvnløs. En perle av en akustisk låt avslutter albumet med følelser som vi alle har hatt.

“Timene krabber sakte forbi meg.”

Musikalsk:

Den 25 år gamle Krohn og hans bandmedlemmer av livstrøtte, hadde forakt for verdenssamfunnet og slet med penger. Resultatet ble et ballespark av et album som fjernet det unødvendige eller overflødige fra debuten for å lage et 1-2-3 rockealbum som Ramones kunne skrevet under på rent grepsmessig. Enkelt, men avansert. Og strålende.

Michael Krohn, vokal

Bruno Hovden, gitar

Livio Aiello, bass

Jan Kristiansen, slagverk

Tore Berg, gitar

Musikere:

Ståle Hoff (slidegitar)

Komponisten og musikeren Ståle Hoff spilte også med Cirkus Modern, samt på sin fars utgivelser (Trygve Hoff). Han døde i 2010.

Coverversjonene fra Sannhet på Boks:

The Dogs - Maskiner i Nirvana

Schtraf - Sannhet på Boks

EvolutionandVik (Viktoria Winge) - Dårlig Karma

Senjahopen - Blakk

Mads Eriksen - Aiellos Riff

Racer/Dum Dum Boys - Ekspander eller Dø

Johndoe med KUUK - Skjønnhet

Backstreet Girls - Lørdag

Fem fæle fyrer - Alle Pikers Drøm

Castro - Ting

Beglomeg - Søvnløse netter

Kommentar:

The Dogs er Kristopher Schau og hans kompanjonger. Schtraf er et punkband hvor forfatter Johan Harstad spilte (han som har skrevet bok om Motorpsycho og Buzz Aldrin-boken). Skuespiller Viktoria Winge står bak EvolutionandVik, hun har også vært aktiv i bandet Discorockers. Den andre delen av bandet er HP Gundersen, som har produsert for Madruagada, deLillos og Sondre Lerche. En veldig spennende gruppering på karma, altså. Senjahopen er bandet til Petter Pogo (Jokke & Valentinerne, Bøyen Beng og The Tourettes). Mads Eriksen er ikke tegneserieforfatteren, men musikeren (gitaristen) som har spilt med folk som Terje Rypdal, Chris Thompson og Ronni LeTekrø. Racer er coverbandnavnet til DumDumBoys, mens punkrockbandet JohnDoe har fått med seg rapgruppa KUUK. Legendariske Backstreet Girls er med på Lørdag, mens Fem fæle fyrer er norsk rockejournalistikks svar på Jack Kerouac - Egon Olsen med et metallband fra Tromsø (bandnavnet er en hyllest til Krohn-bandet fire fæle fyrer).

Castro er gruppa til Katja Benneche Osvold (Life.. but How to Live It) og diverse folk fra Israelvis. Beglomeg er et hot band som også spiller på Øyefestivalen i år, som fikk god kritikk av rosaavisen Dagens Næringsliv for sitt debutband.

Varme Dager

Utgitt: November 1986

Plateselskap: Intense Music/Sonet

Innspilt i Oslo Recordings vår/sommer 1986

Produsert og mikset av Raga Rockers og Svein Solberg

Låter (alle av Michael Krohn):

Morgenraga 2:46

Det første virkelig poetiske Raga-låta? Det kan sterkt hevdes så. Et steg videre for Raga på åpningssporet.

“Hjemsøker byer. Snubler i skyer.”

Sangen om meg 1:57

Det fortsetter litt i samme bildespor hvor det åpenbare fra tidligere album har blitt erstattet av en mer poetisk Krohn. En låt uten refreng, som også er ganske unikt i Ragasammenheng.

“Jeg kommer fra alle kanter. Jeg bor hvor som helst.”

Stig 2:25

Her er det litt mer bokstavelig, men likevel avansert. Handler låten om Krohn eller handler den om nordmenn? Et avansert lydbilde bygger uansett opp under for en tekst som kan bety mer enn den virker som på overflaten.

“Pisker en kristen hvis det faller seg slik”

Litt av en gjeng 3:10

Det er ikke veldig mer åpenbart videre. En låt som kan handle om samfunnet eller om en faktisk gjeng. Poesien og bildene er med videre, og tolkningen er nok individuell.

“Fryser i sammen. Vi er litt av en gjeng.”

Stian med døden 1:19

Dette er nok en låt som fort kan handle om en mann som kom med narkotika, men det er også en tolkning. Det kan også være noen som kom med andre budskap.

“Lot oss bli til støv i vinden. Fylte oss med frykt og undring.”

Radiator 2:58

Her er Michael litt mer tilbake på det noe mer åpenbart. Dette handler om ensomhet, og er en personlig låt fra Krohn selv. For øvrig ble Radiotor brukt som navn på det første norskutviklede datingnettstedet for homofile fra Nettavisen noen år senere, kalt opp etter denne låten.

“Den eneste jeg kjenner er Frøken ur, men jeg tøkke ringe te a fordi i det siste har a virka litt sur.”

Varme dager 1:53

Kjærlighetslåt fra Krohn? Ja, det finnes. Her har du den (vel, det kommer en litt senere i karrieren også).

“Time etter time satt vi sammen”

Skyggen av tvil 4:11

Dette er mer kjærlighet i Krohn-land hvor det er en bitterhet som ligger over det hele. Den døende kjærligheten. Nok en låt uten refreng.

“Du elsker meg høyest når jeg er som du vil”

Løp 3:26

Et enigma av en bråkelåt som på mange måter skiller seg sterkt ut fra mye av det Raga har kommet med før og etter. Dystert og annerledes er stikkordene.

“Løp inn i mørket.”

Schwong 1:36

Denne trenger du nok ikke å tolke så veldig. Rettfram og ærlig fra Krohn.

“Du gjør meg kåt som jeg bare sjelden er”

Sannsynligvis ingenting 1:32

Denne handler vel igjen om de damene som enten er umulig å få tak i eller som Krohn forakter. Kanskje begge deler.

“Du ser jaggu ut som en av de som skjønner bæret”

Lang vei hjem 2:12

Dette har vi vel alle opplevd. Det å gå hjem fra byen… når det er langt.

“De har gjort det før. Jeg stoler på dem.”

Musikalsk:

På mange måter er dette et album som er veldig annerledes enn mange andre Raga-album. Mindre refreng og mye bruk av keyboard og sax. Et av de mest musikalsk avanserte albumene fra Krohn etter at han forlot Kjøtt, og et album som mange ofte kanskje hopper over i Raga-diskografien. Dessverre.

Michael Krohn, vokal

Livio Aiello, bass

Jan Kristiansen, slagverk

Tore Berg, gitar og synt

Bruno Hovden døde i 1985, og ble erstattet på dette albumet av Stein Randgaard på gitar. Han ble også senere med Krohn på Micky Faust-prosjektet.

Musikere:

Svenn Undseth, sax

Coverversjonene fra Sannhet på Boks:

Bloodlights - Morgenraga

Møster - Sangen om meg

The Konsortium - Stig

Lemen med Annlaug Børsheim - Litt av en gjeng

The Oscillators - Stian med døden

Salmon Smokers - Radiator

Mormones - Varme dager

Sandra Kolstad - Skyggen av tvil

Smoke Mohawk - Løp

Alex Rosén - Schwong

Roa Rockers - Sannsynligvis ingenting

Johnny Hide - Lang vei hjem

Kommentar:

Bloodlights er gruppa til Captain Poon (Arne Skagen) fra Gluecifer. Det er jazzmmusikeren og altmuligsaksofonisten Møster som tar for seg Sangen om Meg. Stavangermtallbandet The Konsortium spiller Stig. Lemen er kanskje et ukjent band for de fleste, men det er Karl Ove Knausgård og Tore Renberg. De har med seg kommentator i Bergens Tidene, Hans Kristian Mjelva og forfatter Knut Olav Holmlong i tillegg til Yngve Knausgård. Et gjenforent The Oscillators er også med. I bandet spiller blant annet kunsterisk leder på Popsenteret Paal Ritter Schjerven (som også har jobbet med tv-serien Kalle og Molo) og advokat Thomas Brandi. Haldensrockerne Salmon Smokers trakterer Radiator. Freddy Holm og Omar Østli er to velkjente navn i musikk-Norge som har spilt med alt fra New Jordal Swingers til Paal Flaata og Åge Sten Nilsen. Mormones er Morten Lunde og Simen Jeistad. Morten har spilt i Backstreet Girls og begge var i Cockroach Clan. Elektronikageniet Sandra Kolstad leverer Skyggen av tvil. Smoke Mohawk har medlemmer som Thomas Felberg fra We på vokal og Rolf Yngve Uggen fra Gluecifer (og en kort periode i Turboneger). Alex fra TV er også Alex fra gruppa Go-Go-Gorilla. Roa Rockers er et hyllestband for Raga, fra ikke overraskende Roa. Johnny Hide er fra Number Seven Deli.

Forbudte følelser

Utgitt oktober 1988

Plateselskap: Sonet

Spilt inn i Studio 39 København våren - 88

Mikset av Roberto Johansson med unntak av Å Jesus som er mikset av Peter Spiegelhauser.

Den danske produsenten Roberto Johansson stod bak 10 av 11 låter på albumet. Roberto Johansson er samme mann som Roberto Falcao som var med i King Diamond.

Ingen adgang 2:06

Dette albumet sparkes rett og slett i gang med en advarsel: Er du for streit så kommer du ikke videre. I hvert fall ikke inn i rockesirkuset til Michael Krohn.

“Du kommer ikke inn. Du er for streit.”

Trygge her 3:16

Så handler det om å være musiker, og ikke ha forhold til verden? Eller det Norge vi snakker om?

“Vi er trygge her. Det er farlig der.”

Ensom i kveld 3:17

Projisering? Kanskje er det Michael som er ensom, kanskje er det det å føle seg virkelig utenfor uten å ha noe tilholdssted?

“Er du ensom i kveld. Ikke vær til besvær.”

Rundt og rundt 4:23

På overflaten handler det kanskje om å være full, men det er også en sang om forvirring og mangel på tilhørighet for den som vil tolke.

“Jeg tror jeg går en tur for jeg kjenner regnet slå”

Hun er fri 1:31

Tekstmagi på et og et halvt minutt og Norges første rap.

“Hun er en båt uten anker…”

Forbudte følelser 1:46

En sang om sex, rett og slett.

“Jeg tenker forbudte tanker…”

Ond ungdom 3:26

Om dette var en fest fra Krohns unge dager eller om han var der selv skal vi ikke si noe om, men alle har vel en gang opplevd dette…

“Hun står der ute, de er der inne.”

Jordens sønn 6:47

En magisk intro, et tekstmirakel. Dette er kun en selvbiografisk tekst i Krohns aller beste øyeblikk…men de har vi jo alle.

“Han er øm som et uvær, nådeløs som Coca-Cola”

Å Jesus 3:00

En sang om de dagene hvor ting rett og slett ikke er på stell.

“Men oddsene er gode for en smertefull død.”

Diktator 1:54

En politisk tekst fra Krohn igjen, og denne gangen verdenspolitikk? Eller handler det om noe mye nærere, det at man vil bestemme andre steder. Begge deler går meget godt.

“Lekne som bikkjer og dumme som får”

Slakt 2:26

Dette er mer storpolitikk igjen av Krohn, og her snakkes det også om å bombes tilbake til steinalderen.

“Får håpe det finnes en gud som elsker oss”

Musikalsk:

For et gjennombrudd av Raga. Med Roberto Falcao i Danmark ble det virkelig orden i sysakene, og dette albumet er det mest varierte og fullendte Raga hadde laget - og kanskje har laget. Låtene er også blant de sterkeste, og Hun er fri er en moderne norsk klassiker. Kom inn på en 17.plass på VG-lista som beste, for øvrig.

Michael Krohn - vokal

Tore Berg - gitar og piano

Livio Aiello - Bass

Nils Aune - gitar

Jan Kristiansen - slagverk

Nils Aune var ny gitarist som hadde spilt i hardcorebandene Kafka Prosess og Svart framtid. I 1978 spilte han i gruppa Hastverk med en viss Prepple Houmb.

Musikere:

Johnny Yen - synt

Øyvind Ougaard - piano på Jordens sønn

Øyvind Ougaard er en dansk multikunstner som blant annet har vært på dansk barne-tv (børne-tv).

Coverversjoner på Ragaboksen:
Joddski - Ingen adgang

Bøyen Beng - Trygge her

Hard Luck Street - Ensom i Kveld

Mercury Motors med Andrej Nebb- Rundt og Rundt

Tommy Tee All-Stars - Hun er Fri

Oslo Ess - Forbudte følelser

Johnny & The Hazards - Ong Ungdom

Norske Gutter - Jordens Sønn

White Lord featuring Einmal Kommt Die Liebe - Å Jesus

Ila Auto - Diktator

Di Derre - Slakt

Kommentar: Tungtvann-Joddski starter ballet denne gangen før legendariske Bøyen Beng fortsetter. Blitzbandet startet omtrent da Raga spilte inn sine Forbudte følelser. Hard Luck Street (rettfram-rock) har Tarjei Foshaug på vokal (Valentourettes) og har akkurat sluppet sitt debutalbum. Det beste norske rockebandet som aldri ble store nok med Per Vestaby (CC Cowboys, De Press, Cirkus Modern), Jørn Christensen (CC Cowboys, Can Can) og Øyvind Hansen i Mercury Motors spiller Rundt og rundt med Andrej Nebb. Tommy Tee har fått med sg det meste som kan krype og gå av rappere på Hun er fri. Rockeheltene i Oslo Ess tar seg av Forbudte følelser før Johnny Liadal kommer med Ond Ungdom. Liadal er vokalisten i The Colours Turned Red og Autistiske Barn. Norske Gutter gjør Jordens Sønn. Norske Gutter er et prosjektband hvor Johnny Yen har vært vokalist, Michael Krohn har spilt trommer og folk som Kjartan Kristiansen, Ola Snortheim, Jørn Christiansen og mange andre rockehelter har vært innom. Denne gangen er det Paul Værlien, Knut-Oscar Nymo, Torstein Eriksen og Jonas Kjærnsrud. White Lord er postpunkbandet White Lord Jesus mens Einmal Kommt Die Liebe er Mai Britt Kristoffersen (sang), Bitten Forsudd (sang, tuba) og Anne Grete Lunner (sang, piano). De tre er også kjente korister for mange store norske band. Ila Auto tar for seg Diktator før Di Derre med Jo Nesbø avslutter denne plata med Slakt.

Blaff

Utgitt: September 1989

Plateselskap: Sonet

Innspilt i Silence Studio i Värmland våren 1989

Produsert av Anders Lind og Raga Rockers

Fra Danmark forrige gang til Sverige denne gangen. Anders Lind eide Silence Studios, og hadde tidligere produsert Eldkvarn.

Låtene (alle låter: Michael Krohn)

Lysere tider 2:19

Om det var personlig eller at jappetiden var over skal ikke vites, men denne dystopiske lykkeønskningen er i hvert fall Krohns tekstmagi på sitt beste.

“Det går mot lysere tider…”

Blaff 4:49

Hverdags-Krohn takler å beskrive hvordan verden er for alt for mange av oss.

“Jeg går på jobben hver eneste dag, jeg godtar min skjebne, jeg bærer ikke nag”

Rock’n’ roll 1:32

På litt over 1,5 minutt så forklarer vel Michael hva rock egentlig er: Sex og kjærlighet

“Elsk meg fra hofta”

Invitasjon 2:57

Så drar Krohn fram crooner-Krohn i elskovslåten Invitasjon.

“Du nøler, men jeg vet hva du føler”

Det skjulte kamera 3:17

Krohn er forut for sin tid, og snakker om store bror som ser alt vi gjør. Krohn spådde forsåvidt også nettskyen...

“Alle handlinger blir registrert til en databank i himmelen”

Ny dag 2:21

Ja, Krohn hadde sex og skrev låt. Vi har vel alle følt oss slik…

“Ekstase fra tærne og opp til hodet”

Hold Hodet Høyt 3:19

Denne låten er den du spiller til de som trenger det. Krohn viser sitt hjerterom på topp.

“Hold hodet høyt, det er ingen tid å miste”

2 kl. mennesker 2:47

Dette er muligens den første virkelige oppfølgeren av Maskiner i Nirvana fra Raga, og den tredje i det som kan kalles en trilogi.

“De ståkke til høyre, de ståkke til venstre. Bomb jorda i morra, de gir faen”

Tid 4:38

Hvis det finnes positive kjærlighetssanger så er ikke det denne.

“Det er kun et spørsmål om tid før du blir lei av meg, det er kun et spørsmål om tid før du blir lei av meg”

Best å være Streit 3:18

Vel, det er vel det? Ikke skill deg ut, da peker de på deg…

“Ingen vet at jeg er gal”

Sukker 2:37

Er det en tullelåt eller er det Krohn som prøver å fortelle oss noe om seg selv? Det er i hvert fall noe som ligner på en krangel…

“Å sukker, å honning å nei”

Fritt Liv 2:40

Det som egentlig var en bonussingel på albumet kan vel nå regnes som en del av albumet. For øvrig låten som har gitt navnet på Unge Venstres medlemsblad.

“Jeg lever som om jeg er rik selv om jeg ingen penger har”

Musikalsk:

Det ble flere uker på hitlistene denne gangen, og Raga var virkelig store - også kommersielt. Et rockealbum fra start til slutt som absolutt ikke var et blaff. Med mange klassikere og en mengde av god rock.

Michael Krohn - vokal

Tore Berg - gitar

Livio Aiello - Bass

Nils Aune - gitar og keyboard

Jan Kristiansen - slagverk

Coverversjonene på Sannhet på Boks:

Prins Thomas - Lysere Tider

Bare Egil - Blaff

Valentourettes - Rock’n Roll

Marie Munroe (Hilde Marie Kjersem) - Invitasjon

Strupene - Det skjulte kamera

André Holstad - Ny dag

deLillos - Hold Hodet Høyt

Brutal Kuk - 2.kl mennesker

Skambankt - Tid

Sunwheels - Best å være streit

Anna Melkild - Sukker

Åse Kleveland/Raga Rockers - Fritt Liv

Se innslag på NRK her med låten

Kommentar:

Discokongen Prins Thomas åpner ballet. Plateselskapseieren til Todd Terje er en spennende Raga-tolker. Så skal Bare Egil være seriøs(???) på Blaff. Vi får se. Valentourettes er et Jokke-tributeband med Petter Pogo, Tarjei Foshaug, Runar Johannessen og Petter Baarli. Hilde Marie Kjersem passer nok som hånd i hanske på Invitasjon. Mossbandet Strupene tar for seg Det skjulte kamera. Urørtkongen André Holstad synger Ny dag. deLillos er en popgruppe med barnebarnet til den kjente maleren fra Østre Toten - Paul Lillo-Stenberg. Og, en gruppe med en viss suksess rent musikalsk i Norge. Hardcorebandet Brutal Kuk fra Trondheim skal synge om de som er annerledes. Skambankt skal ta det som er den roligste låten på albumet… Kalbakken-legendene Sunwheels spiller så Best å være Streit før det er Anna Melkild (Sassybeat) som avslutter originaltrackinglisten med Sukker. Fritt Liv er jo til slutt en naturlig låt for tidligere kulturminister Åse Kleveland…

Rock’n Roll Party

Utgitt: Desember 1990

Plateselskap: Sonet

Spilt inn i Rodeløkka studio

Mikset av Michael Krohn og Roberto Johansson

Låter (alle låter M.Krohn med unntak av A2 som er Aiellos)

Intro 3:23

Her kommer det vel mer i gata til Når Knoklene blir Til Gele, denne gangen om det å oppdage rocken.

“De vanligste orda er nei og fy”

Gatelangs 3:06

En låt om det å ville gå istedenfor å kjøre bil. Tomgang?

“De bruker sine penger på bensin”

USA 2:28

Tullelåt om en som søker lykken i USA.

“Å slik går det for noen, sikter mot toppen men havner under broen”

Sult 3:05

Vi har vel alle vært sultne?

“Hamburgeren sier spis meg da vel”

Noen å hate 2:43

Det var en del som ikke skjønte det da, og sikkert en del som fortsatt ikke skjønner det: Krohn bruker sarkasme og ironi.

“Det er like godt som sex å banke en stakkars faen”

Borte nå 3:06

En sang om kvelder og netter, og det å gå på byen sånn muligens.

“Mene uten handling”

Fall Bakover 2:28

Vi har vel alle festet hele natten ja, Krohn

“Fall bakover, baby, til et liv uten kropp”

Høydepunkt 2:06

Bokstavelig talt, muligens. Et ironisk blikk på de nye nyrike i Norge.

“Jeg har BMW og Jesus-genser”

Nede ved sjøen 3:17

Drømmene til Krohn er kanskje skumlere enn andres, men det er ikke veldig mye mer interessant enn det.

“Jeg drømte jeg var i en skinnende verden..”

AR2 1:47

Riff fra Livio Aiello. Instrumental.

Nerver 2:11

Krohn med angst. Dagen derpå?

“Nervene henger i strimler nedover meg”

Party 2:47

Platens siste spor er og blir en festklassiker.

"Det er et party på gang et eller annet sted"

Musikalsk:

Dette var en kommersiell suksess, men musikalsk var det et svakt album. Mange av låtene er virkelig laget over samme lest, selv om det finnes Raga-klassikere her. Ujevnt er vel kanskje bare fornavnet.

Michael Krohn - vokal

Tore Berg - gitar

Livio Aiello - Bass

Jan Kristiansen - slagverk

Coverversjonene på Sannhet på Boks:

Los Plantronics - Intro

Astroburger - Gatelangs

Karin Wright - USA

Stephen Ackles - Sult

Anja - Noen å Hate

Haddy N’Jie - Borte nå

Charlotte & The Co-stars - Fall Bakover

The White Birch - Høydepunkt

Johnny Yen - Nede ved Sjøen

Frode Alnæs - AR2

Vredehammer - Nerver

Sterk Naken og Biltyvene - Party

Kommentar:

Deathsurfbandet Los Plantronics starter ballet før de legendariske skranglerockerne Astroburger fortsetter med Gatelangs. Country-Karin skal levere USA før crooner Stephen Ackles synger Sult. Det var NRK og Urørt som kåret Noen å hate-sangeren og det ble jazzversjon med Anja. Så er det Haddy N’Jie med Borte Nå, Charlotte & The Co-Stars skal levere Fall bakover. Gled deg. Muligens i deres rocka melankoli. Det norske svaret på Sigur Ros - The White Birch - skal levere Høydepunkt. Frode Alnæs spiller på AR2 etter at Johnny Yen er tilbake med Nede ved sjøen. Så er det ingen ringere enn Sterk Naken og Biltyvene som skal gjøre Party.

Perler for Svin

Utgitt: Oktober 1995

Plateselskap: Sonet

Innspilt i Athletic Studio

Produsert av Raga Rockers

Mikset av Michael Ilbert

Låtene (alle låter: Michael Krohn):

Fremskritt 4:49

Etter at bandet en kort tid hadde vært oppløst kom Raga tilbake med Fremskritt i 1995.

“Solen skinner, hav fordamper, blir til skyer, blir til regn”

Endelig etablert 1:43

Klassisk Krohn, som nesten er voksen. Strålende rett fram og en låt som glatt kunne gått inn i på ett av de tidlige albumene.

“Jeg er endelig etablert, i hvert fall jævlig snart.”

Tingenes tilstand 2:06

En strålende låt om Norge, og hvor lite som egentlig skjer i landet vårt.

“Det er ingen ting å sette fingeren på, alt er såre vel”

Ro 4:59

Krohn setter skapet på plass når det gjelder samfunnet og hva som forventes av oss. En sang som nok passer for Michael fortsatt.

“Hver dag er et stress for å skaffe penger”

Stjerneliv 2:43

Kanskje den morsomste selvironiske låten Krohn har spilt inn med Raga, og veldig annerledes enn mye annet Raga har kommet med.

“Hakke så mange venner lenger, så det er nok av plass”

Ole og Ali 2:17

Vel, denne er også hysterisk morsom - samtidig som den er hardstålende politisk. Dog en noe mer tradisjonell Raga-låt.

“Ali kom fra Langtvekkistan, Ole var lei av å dra’n”

Bytting 3:23

Så får bygde-Norge passet sitt virkelig påskrevet sammen med rasistene som trodde Noen å hate var en låt de kunne bruke for sine meninger.

“I hans verden er det bare slekta som er normal”

Jeg tror jeg er noe 2:02

Rockeguiden Krohn dukker opp, og står for det som blir sagt…

“Bare spør meg for jeg har svaret”

Taxisangen 2:30

En enkel liten trudelutt det er kanskje vanskelig å henge på en særlig knagg.

“Vi glir av sted...”

Perler for svin 2:46

Tittelsporet er Krohnpoesi. Tolk det den som har lyst!

“Vi er biter av en større bevissthet”

Musikalsk:

Dette er kanskje det mest produserte Raga-albumet hvor man til og med har Pink Floyd-aktige lydeffekter. Klang her og der, men med de enkle gitarriffene fortsatt. En femteplass på VG-lista vitner om at folk i hvert fall ønsket mer Raga. Flere av låtene er virkelig skranglerock og sitter mer i mellomgulvet enn forgjeneren som nesten ikke utfordret hjerterytmene.

Michael Krohn - vokal

Tore Berg - gitar

Livio Aiello - Bass

Jan Kristiansen - slagverk

Hugo Alvarstein - keyboard

Hugo Alvarstein er kanskje først og fremst en mikser og livetekniker i dag, men har vært med på flere av Krohns prosjekter.

Coverversjonene på Sannhet på Boks

Casa Maurillo - Fremskritt

Beat Tornados - Endelig etablert

Ingenting - Tingenes tilstand

Biopshere - Ro

Hågen - Stjerneliv

Replaceable Heads - Ole og Ali

Ronny Pøbel - Bytting

Norsk Råkk - Jeg tror jeg er noe

Jan Eggum - Taxisangen

PelleK- Perler for Svin

Kommentar:

Surfrockbandet Beat Tornados fortsetter før Intenting synger Tingenes Tilstand. Ingenting ble store tidlig på 90-tallet, og det var vel mange som sang Ikkje kult å være daue sammen med mange Raga-låter på fest. Geir Jenssen (eks-Bel Canto) er elektronikageniet Biopshere. Hågen (!! HVEM?) spiller Stjerneliv før nordnorske Replaceable Heads synger Ole og Ali. Ronny Pøbel er en norsk punklegende. Oslorockerne Norsk Råkk trakterer Jeg tror jeg er noe, mens det er visesanger som tar seg av Taxisangen. PelleK er Per Fredrik Åsly, og er en av de største norske musikk-kanalene på Youtube.

Til Helvete med Raga Rockers

Utgitt: April 1997

Plateselskap: Mega Recrods

Spilt inn i Waterfall Studios

Produsert av Raga Rockers

Mikset av Michael lIbert

Teppe 2:03 (Krohn)

Krohn som leter etter hva livet har å by på, uten at det kommer.

“Har ingen retning, har ingenting”

Pølse 2:28 (Krohn)

Er rockelivet over for Krohn? Angsten kommer krypende…

“Nå er festen over og jeg må kanskje begynne å jobbe på et lager.”

Smykke 2:51 (Krohn)

Kjærlighetssang som kanskje bare Krohn kan lage. Ærlig og greit.

“Av alle jenter er du den jeg elsker mest.”

La La La 2:17 (Krohn)

Genialt eller latskap? Vel, det kan du få velge selv.

“la la la la”

En dåres forsvarstale 1:49 (Krohn)

Krohn reflekterer over fallen storhet for Raga? Og med kritikk til musikerne som gjør alt for penger…

“Fra fulle hus i Oslo til tomme på Toten”

Parasitt 2:44 (Krohn)

Så er Krohn blakk igjen, og singel. Dette har vel vært en stor Raga-gjenganger.

“Jeg kan forsikre at jeg ikke har hatt det gøy”

Hode i veggen 1:40 (Krohn)

Raga driver med postmodernistisk pønkrock.

“Nå stenger jeg ikke lenger hode i veggen, nå stanger jeg hode i veggen.”

Jeg føler ingenting 3:08 (Krohn)

Distansen mellom det som skjer i verden og Krohn har blitt større. Hva betyr alt sånn egentlig?

“Gode, gamle katastrofer”

Hugo’s låt 2:32 (Alverstein)

Instrumentallåt.

Hva vil de Vivaldi 3:26 (Krohn)

Instrumentallåt

Tilbake til Start 3:34 (Krohn/Stein Fosslie)

Her har Stein Fosslie og Michael Krohn skrevet annenhvert vers. Fosslie kom fra Blitzmiljøet, skrev i Gateavisa og laget bandprosjektet Norske Gutter. Hør låta.

“Flytt tilbake til start”

Rogn 2:56 (Krohn)

Vi kunne sikkert skrevet noe smart i tolkningen av denne låten, men det er ikke mulig. Krohn er sur på en dame, rett og slett. Bitter som bare det.

“Pungen min er full av rogn”

Fagre mø 2:32 (Krohn)

En låt om en vakker kvinne…

“Da jeg gikk ned til elva for å ta mitt eget liv så jeg noe på den andre siden av elva som gjorde meg stiv.”

Xtra Nr. 5:11 (Alverstein)

En instrumental-”låt”

Musikalsk:

Dette albumet fikk totalslakt i VG (terningkast 1), men det er en overdrivelse. Hadde man slanket albumet til gammel Ragalengde hadde det vært et godt og jevnt album. Nå er det en god del ujevne låter på platen, og musikalsk en del sprikende. De gode låtene er gode, men totalproduktet blir bare middels.

Michael Krohn - vokal

Tore Berg - gitar

Livio Aiello - Bass

Jan Kristiansen - slagverk

Hugo Alvarstein - keyboard

Coverversjonene fra Sannhet på Boks:

Blakk - Teppe

Thomas Drefvelin - Pølse

The Carburetors - Smykke

Tsartsen & The Freudian Slippers - La La La

Thom Hell - En dåres forsvarstale

Freedumb - Parasitt

Brødrene Löwenstierne - Hode i vegggen

Ronni Le Tekrø - Jeg Føler Ingenting

Staffan og Hermund - Hugo’s låt

Poing - Hva Vil De Vivaldi

The Dirty Callahans - Tilbake til Start

Team Me - Rogn

Caroline & The Treats - Fagre Mø

deathprod. - Xtra nr.

Kommentar:

Blakk er et hyllestband til Raga fra Rjukan i Telemark, mens Thomas Drefvelin spiller i og tegner Rex Rudi. Rask rock får du fra The Carburators før Ragnhild Sarsten (Bøyen Beng, Morten Jørgensen & Spekkhoggerne) sammen med Bitten Forsudd (Einmal Kommt Die Liebe) og flere andre driver med psykedelisk rolig pop i Tsartsen & The Freudian Slippers. Thom Hell fortsetter før hardcoregruppa Freedumb kommer. Brødrene Löwenstierne kommer nok med sin helt spesielle vokaltolkning før TNT-gitarist Ronni LeTekrø fortsetter. Det blir så jazz med Staffan og Hermund samt Poing før det blir punk med The Dirty Callahans. Pop fra Elverum med Team Me spiller før bubblegumrockerne tar over. Coverne avsluttes med støykunstneren og produsenten Helge Sten - deathprod.

Raga Rockers

Gitt ut november 2000

Innspilt i Sweet Silence Studio, København

Mikset av Flemming Rasmussen

Flemming Rasmussen hadde tidligere jobbet med blant annet Metallica, Sort Sol og Gasolin.

Låter (alle låter Krohn med unntak av hvor annet står)

Full Tank 3:17

Krohn på damejakt, igjen.

“Jeg skal bli din konge hvis du vil bli min dronning”

Bimbo 3:30

Dette er en låt som passer sammen med mange låter i Raga-historien. Om de kvinnene som kanskje ikke helt imponerer Krohn.

“Unge vakre bimbo, du er i limbo nå.”

Gå med våpen 2:45

Michael tar for seg de småkriminelle, og oppdragelsen disse har fått.

“Mora di er litt enfoldig, hun lot deg sitte og glo.”

I skyggen 4:07

En låt om de som faller litt utenfor samfunnet.

“De som hverken snakker eller ler”

Hokus Pokus 3:58

En sterk kritikk av det norske samfunnet, media og presset for å være normal.

“Ut på tur, aldri sur i de normales diktatur”

Det skal bli natt 2:22 (tekst: Christian Ellingsen)

En sang som gjerne kunne ha blitt skrevet av Krohn, men er det ikke.

“Du kan si at jeg er håpløs, du kan si at jeg er en tosk”

Stakkars Lille Rike Pike 2:21

Det er flere i denne kategorien i Ragas historie, og denne er sterk kritikk av en del kvinner som kanskje ikke gjør alt for mye.

“Skal du shoppe eller gå på kino, å velge er ikke alltid lett”

Fort Gjort 3:27

En låt om narkotikamisbruk, og hvor lett man kan havne i fellen.

“Du kan snu ryggen til det hele, kom inn i varmen, brett opp skjorta, sett nåla i armen.”

Fred på Jorden 3:05

Krohn tar verdensproblemene.

“Bomb hele dritten og gi oss forløsning.”

Normal Industri 3:15

Krohn synger om det å få barn, og lurer vel litt på hvorfor vi får det?

“Enda en munn å mette, enda en byrde å tåle”

Doktor Doktor 2:47

En låt som alle menn kan forholde seg til.

“Er det Hiv eller kreft, eller er det Guds straff fordi jeg aldri holder kjeft.”

Et stykke natur 1:58

Nok en gang en låt om kvinner som tenker for mye på utseendet.

“Snart begynner du å bli gammel og grå”

Musikalsk:

Dette albumet fikk tildels sterkt kritikk for å ikke bringe så mye nytt, men det var vel akkurat det fansen også ønsket. Et godt, gammeldags Raga-album som lever opp til sin tittelløshet. Tilbake i Danmark ble det tilbake til gamle takter for Raga Rockers, og et håp om en ny vår.

Michael Krohn - vokal

Tore Berg - gitar

Nils Aune - gitar

Livio Aiello - Bass

Jan Kristiansen - slagverk

Hugo Alvarstein - tangenter

Coverversjonene på “Sannhet på boks”:

Cocktail Slippers - Full Tank

Amund Maarud - Bimbo

Anton Ruud i Terapi - Gå med Våpen

Eplemøya Songlag - I skyggen

Harald Tusberg JR - Hokus Pokus

Kampfar - Det skal bli natt

Comet Kid - Stakkars Lille Rike Pike

Grand Café - Fort Gjort

Annette Gil - Fred på Jorden

Siv Langøy - Normal Industri

Spidergawd - Doktor Doktor

Janove Ottosen - Et stykke natur

Kommentar:

Jentebandet Cocktail Slippers er på Little Stevens plateselskap og rocker i vei på Full Tank før det er bluesmannen Amund Maarud som fortsetter. Anton Ruud i Terapi er en av Stein-Torleif Bjellas favoritter, og har også skrevet for Oslo Ess. Melodisk viserock man må oppdage før Det samme bør man med folkemusikkjazzen til Eplemøya Songlag. Plateselskapmannen Harald Tusberg JR sammen med Ping Pop leverer Hokus Pokus før det er svartmetallgutta i Kampfar som synger om at det skal bli natt. Rockerne i Comet Kid begynner å få en kometkarriere, og skal synge om den rike piken. Livekongene Grand Café har det Fort Gjort. Annette Gil spilte i Seven, men har nå en solokarriere med det hun selv kaller ørkendisco. Siv Langøy debuterte faktisk i Canada, og har vært flere ganger på Norsktoppen. Det blir så 70tallsrock med Spidergawd før Janove Ottosen (Kaizer Orchestra) avslutter.

Übermensch

Spilt inn i Atlethic Studio og Lydlab

Gitt ut september 2007

Produsert av Raga Rockers, mikset av Sven Olsen

Trass 4:39

Etter en pause på 7 år var Raga Rockers tilbake, og Krohn la vel ikke så mye i mellom om hvorfor.

“Velstand og lykke preller av på meg”

Falsk 2:38

Hevnlåt fra Krohn som sier klart i fra om hva som er greit og ikke.

“Hvis jeg møter deg på gata bør du gå en annen vei”

Aldri mer 3:49

Det var vel Ole Evenrud som skrev at Bad Times are good for writing songs, Uansett er dette Krohn med bitter kjærlighetssorg.

“Du forsvant med en annen så snart du så ditt snitt”

Positiv 3:43 (Krohn/Aune)

Krohn agerer og reagerer mot samfunnet som krever suksess, og muligens litt aggressivt.

“Fine meninger er flott å ha”

Varulv 4:23

Krohn begynner å bli gammel, men vil våkne opp som en varulv eller en zombie.

“Det er ikke lett å bli gammel, baby”

Jungelens Lov 4:20

Dette er vel en låt om den urbane jungelen, og Krohn kjenner den...

“Jeg føler meg så så funky, for sjela mi er svart”

Viking 4:20

Denne er det ikke vanskelig å skjønne hvem Krohn angriper med. Ingen tvil om hva Krohn mener om de som skylder alt på staten og som helst ikke vil gjøre noe selv.

“Hadde det ikke vært for den jævla staten kunne du gjort som du ville”

Stille Høyde 3:59 (Krohn/Aune)

Raga i ettertankemodus.

“La oss finne en stille høyde, der vi kan slappe av og være fornøyde”

Nærmere Deg 4:11

En låt om slutten på alt, men relativt poetisk.

“Jeg løfter ditt slør, det er det siste jeg gjør”

Übermensch 2:50 (Krohn/Kulsrud/Hiorth)

Ironisk er vel kanskje å si det mildt, den tittelen.

“Så sitter jeg her med mitt ukeblad”

Kommentar:

Raga er tilbake for fulle mugger her med et overskuddshorn av låter og variasjon. En blanding av klassisk Raga med nye impulser og hele gruppa på sitt aller beste.

Michael Krohn - vokal

Nils Aune - gitar

Livio Aiello - Bass

Jan Kristiansen - slagverk

Hugo Alvarstein - tangenter, gitar

Arne Sæther- keyboard

Coverversjoner på Sannhet på Boks:

Honcho - Trass

Blood on Wheels - Falsk

Anneli Drecker - Aldri Mer

Elvira Nicolaisen - Positiv

Children and Corpse Playing in the Street - Varulv

Roy Lønhøiden - Jungelens Lov

Vampire State Building - Viking

Origami Olympika - Stille Høyde

El Cuero - Nærmere Deg

D.D.E. - Übermensch

Kommentar:

Rockerne i Honcho starter før gitartøffingene i Blood on Wheels. Så kommer Anneli Drecker og Elvira Nicolaisen med sine versjoner av Aldri Mer og Positiv. Children and Corpse Playing in the Street er en av de mest spennende gruppene i Norge nå, mens Roy Lønhøiden trakterer Jungelens Lov. Gode Vampire State Building gjør Viking mens noiserockerne i Origiami Olympika gjør Stille Høyde. El Cuero leverer Nærmere deg før det er overraskende nok D.D.E. som avslutter dette albumet.

Shit Happens

Utgitt 1.mars 2010

Spilt inn i Caliban Studios

Mikset av Ulf Holand

Låter (Krohn):

Rocker 4:30

Krohn synger vel rett og slett kun om seg selv.

“Man blir ikke feit av å være rocker selv om det sikkert ser slik ut”

Nerd 3:02

Her går Krohn rett i strupen på samfunnet og hvordan det snur seg hvem som faktisk har den sosiale makten.

“Du kan gi ham småpenger når du går forbi”

Paradox 3:31

Paradokset er at vi er falskere enn vi aner.

“Jeg sier la di da”

Nestbest 3:41

Her er det Oslo Vest man snakker om.

“De voksne aler vinnerne opp og frem. Synd for deg som ikke er en av dem.”

Jenter som kommer 3:53

Krohn, om vi skal tro tekstene, har hatt en del av de jentene som har kommet og gått. Men de kommer også.

“Jenter som kommer og kommer…”

Snegle 3:35

Er det hipsterne som her får sine pass påskrevet?

“Du er så kul, du er så hip. Verden er til for din egotripp”

Hele veien ned 2:46

På veien opp har man mange venner, men på veien ned er det færre.

“Folk som du kjenner har plutselig så dårlig tid.”

Det søte liv 3.05

Krohn snakker vel her om seg selv igjen, og dette handler vel om det å bli etablert. Eller er det alle de andre Krohn igjen skyter mot?

“Før så jeg rødt, nå ser jeg blått.”

Dyr i drift 3:36

Før var alt enklere, noe det ikke er lenger for Krohn…

“På tide å stå opp, elendige kryp”

Antitrist 4:22

Krohn synger sympathy of the devil, bare i egen drakt.

“Jeg var der da Jesus hadde sine øyeblikk av tvil…”

En vakker dag 08:35

Platens lengste spor handler om det som kan skje…

“En vakker dag skal de siste bli de første”

Kommentar:

Da dette albumet kom ga artikkelforfatteren det en femmer, og den står fortsatt. Undervurdert i sin variasjon og sterke musikalske låter. Tøft og veldig bra. Bare riffet på Dyr i drift er verdt hele plata.

Michael Krohn - vokal

Eivind Staxrud - gitar

Livio Aiello - Bass

Jan Kristiansen - slagverk

Arne Sæther - tangenter

Coverversjonene på Sannhet på Boks:

Phone Joan - Rocker

Ut Bakdøra - Nerd

Ivar Eidem - Paradox

Skada - Nestbest

Penthouse Playboys - Jenter som kommer

Vidar Busk - Snegle

Eli Kristin Hanssveen - Hele veien ned

Hans Bollandsås - Det søte liv

Rem & Rem - Dyr i drift

Jonas Fjeld - Antitrist

Robert Post - En vakker dag

Kommentar:

Oslogruppa Phone Joan starter før Ut Bakdøra, med Ragas største fan - Trond Hagane - spiller Nerd. Ivar Eidem var frontfiguren i legendariske Matchstick Sun. Skada (=???) mens Penthouse Playboys selvfølgelig synger Jenter som kommer. Vidar Busk skal traktere Snegle før sopranen (og Stjernekamp-deltager) Eli Kristin Hansveen synger om Hele veien ned. X-factorvinner og bluesmusiker Hans Bollandsås synger om Det søte Liv. Håvard og Simen Rem har fått strålende kritikere for det de har gjort, noe også Jonas Fjeld mange ganger har fått. Robert Post er en artist mange flere burde høre på, og nå får man også muligheten. Etter hans kometstart ble det stillere.

Faktor X

Utgitt: 27.desember 2013

Sony Music

Desperado 3:58

Krohn på byen? En av mange låter om det å sjekke og omgås damer fra Raga.

“Hvor er kvinnen som kan gjøre meg het?”

Pilgrim 4:42

Det handler om sex, ikke sant Michael?

“Levd fra hånd til munn og slikket mine sår”

Ingen nåde 3:09

Så er det snakk om de som venter med alt…

“Hei, din kristne pike med din fromme tro”

Siste gang 2:19

Hverdagshelvetet får passet sitt påskrevet.

“Hver dag går jeg på kontoret, Hver dag setter jeg meg ved bordet. Hver dag er jeg en hore.”

Idol 3:40

Ja, den handler om Idol, og idoler.

“Nyt nå denne tiden, Norges store sønn”

Ditt sanne jeg 3:23

Vel, det er et problem når den personen man virkelig er er noen man ikke liker?

“Det jeg ikke liker er ditt sanne jeg”

Krydder 2:26

Mat? Nei, Krohn har vel ikke laget en låt om mat? Neida, maten er et bilde nok en gang på det motsatte kjønn.

“En gudegave har du fått.”

Øde Øy 3:07

Rockeren Øde øy handler om sex (som mange andre låter på denne utgivelsen)

“Din kropp er mitt leketøy”

Kanskje på tide 3:33

En feministlåt av Michael Krohn? Ja, det er det.

“Er det kanskje på tide å tenke på å komme seg hjem?”

Ånden som går 4:29

Kunne Björn Afzelius skrive om Fantomet så kan Michael Krohn.

“Fantomet, Fantomet, mange har hørt hans navn.”

Faktor X 2:08

En rockelåt om alt og ingenting.

“Faktor X. Faktor X. Det er ingen steder. Det er over alt.”

Kommentar:

Et ujevnt album, men det er også mye å være glad i her. Flere svært gode låter som sitter som bare det. Musikalsk mer avansert enn man er vant til fra Raga, og det fungerer svært bra på mange av sporene. Basslinja på Krydder er mer enn nok for hele albumet, men den har også mer å by på enn det.

Michael Krohn - vokal

Eivind Staxrud - gitar

Livio Aiello - Bass

Jan Kristiansen - slagverk

Arne Sæther - tangenter

Coverversjonene på Sannhet på Boks

Fjorden Baby! - Desperado

Erlend Ropstad - Pilgrim

Hank von Hell - Ingen nåde

Yoga Fire - Siste gang

Hilde Selvikvåg - Idol

Asbjørn Ribe - Ditt sanne jeg

Suzy Dahl - Krydder

Hopalong Knut - Øde Øy

Frank Znort Quartet - Kanskje på tide

Vegas (Thomas Numme) - Ånden som går

The Sniffercats - Faktor X

Kommentar:

Vennegjengen som har skapt så mye har også laget strålende Fjorden Baby! mens det er vel talentet til Erlend Ropstad som har skapt det han har gjort (ikke det at Fjorden Baby! mangler det). Hank von Hell kjenner de fleste, mens Yoga Fire er tidligere hiphopere fra blant annet Klovner i Kamp. Hilde Selvikvåg har selvfølgelig deltatt i Idol, mens Asbjørn Ribe har vært med i Number Seven Deli og Jim Stärk. Suzy Dahl kaller sin egen musikk for vanskeligstilt rock, og Hopalong Knut kaller seg selv for et ska-kollektiv. Frank Znort Quartet spiller jazzpunk, og spiller på Blå hver søndag. Thomas Numme er han fra Senkveld, ja og The Sniffercats er gamle travere i norsk rockemiljø.

Boksen vil også inneholde tegneserier og mye annet om Raga. Du kan sjekke den nærmere her.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her