Hva ligger det bak disse ikonene? Det er helt tilfeldig - og du må bruke penger for å finne det ut. Er det gambling?
Hva ligger det bak disse ikonene? Det er helt tilfeldig - og du må bruke penger for å finne det ut. Er det gambling?

Gambling

Politikere vil slå hardt ned på skattekister (loot boxes) i populære spill

Mener det kan sammenlignes med gambling.

Publisert

I løpet av de siste årene har mikrotransaksjoner i spill blitt en enorm inntektskilde for spillindustrien. Det finnes knapt nok et spill der du bare kjøper et spill, og så er ferdig med å betale for spillopplevelsen.

Ja, selv i forholdsvis dyre spill er det ikke spesielt uvanlig at du kan kjøpe deg til ekstra fordeler - og disse fordelene er gjerne svært høyt priset. Det er ikke uvanlig at tillegg koster opp mot en tusenlapp.

Bruk av penger gir deg en sjanse til å vinne

Den mest utbredte måten å få folk til å betale masse ekstra for et spill de liker, er å ta seg betalt for å kjøpe seg forskjellige former for «skattekister» - såkalte «loot boxes» - som inneholder tilfeldig innhold.

Fordi innholdet er tilfeldig, og det er lav sannsynlighet for å få det du faktisk ønsker deg, er realiteten at mange bruker svært store summer på å kjøpe slike kister helt til de får det de ønsker seg.

Dette har fått mange til å sammenligne løsningen med gambling, der penger kan - eller kan ikke - gi deg en gevinst.

Spillbransjen selv mener at dette ikke er gambling fordi man uansett får noe, men ikke nødvendigvis det du ønsker deg.

Vil innføre forbud og/eller 21-årsgrense

Denne unnskyldningen er ikke noe som har blitt like godt tatt i mot av alle, og har blant annet ført til etterforskning i Belgia - der det har kommet forslag om å forby hele praksisen i EU.

Og nå er politikere i den amerikanske delstaten Hawaii i ferd med å ta grep. De har særlig bitt seg merke i den aggressive trenden i det populære spillet Star Wars Battlefront 2, men også i andre spill som svært aktivt oppmuntrer deg til å bruke penger på det de mener i praksis er gambling.

- Hvis folk ønsker å bruke tusenvis av timer på å «grinde» for å skaffe seg en ny fargekombinasjon på en karakter, så må de gjerne få gjøre det. Hvis de ønsker å bruke penger for å kjøpe denne fargekombinasjonen i spillet, så er det greit også. Men det bør ikke være gjennom en utnyttende, målrette gambling-mekanisme der spilleren blir oppfordret til å bruke penger for å få en sjanse til å vinne noe, fremfor å få tingen i seg selv, sier delstatsrepresentant Chris Lee ifølge Ars Technica.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Jobber med flere delstater

Ifølge Lee er de i kontakt med flere andre delstater for å innføre et regelverk som vil sidestille denne praksisen med nettgambling, og dermed innføre en streng 21-årsgrense på mekanismen.

Alderssjekken vil trolig målrettes mot distributører som Steam, Apple, Google, Microsoft og Sony.

Om regelverket blir gjennomført, vil det trolig ha store konsekvenser for spillbransjen som har en betydelig del av sin omsetning blant barn og ungdom.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.