Erik Jagland fra Oslo får som pilotkunde trolig landets første nettlinje på 10 gigabit til en privatperson.
Erik Jagland fra Oslo får som pilotkunde trolig landets første nettlinje på 10 gigabit til en privatperson.

Bredbånd

Nå har Erik fått Norges raskeste bredbånd

Det kan ta tiår før dette blir vanlig for folk flest.

Publisert

SANDAKER (Side3): I en leilighet på Sandaker ble Erik Jagland tirsdag den privatpersonen i Norge som trolig har fått Norges raskeste internettlinje - såkalt 10 gigabit.

Nettlinjen er opp til 5000 ganger raskere enn det bredbåndstilbudet som ifølge Telenor er "foretrukket av flest" - nemlig 20/2 - mens det er opp til 1000 ganger raskere enn normaltilbudet til Canal Digital på 25/10.

Som Side3 tidligere har skrevet om har USA nylig omdefinert at bredbånd minimum må være på 25/3 Mbps - noe som er raskere enn det svært mange av Norges ADSL-kunder kan få - mens Eriks nye line er  10.000/10.000.

I teorien mulig å overføre over 1250 megabyte per sekund (1,25 GB). I begge retninger.

Til sammenligning vil det med den beste bredbåndslinjen Get kan tilby (200/20) ta 50 sekunder å laste ned like mye - eller litt over 8 minutter å laste det opp.

Oppgradert fra allerede superbredbånd

Men nok sammenligninger: Erik er en av pilotkundene til bredbåndsleverandøren Bayonette, som for tiden ruller ut bredbånd til store borettslag i Oslo-området som ønsker noe litt ekstra.

For å få bredbånd fra Bayonette, som egentlig er en leverandør til bedriftsmarkedet, er det en del spesielle forutsetninger som må være på plass. Dette er altså ikke noe for alle, men for beboere i denne typen borettslag får man tilgang til gigabits internettlinje til en månedsavgift som ligger langt under normal markedspris.

Om en derimot ikke skulle synes at en gigabits internettlinje til 3-400 kroner i måneden ikke er godt nok, tilbyr Bayonette nå oppgradering til den tidoble hastigheten - til 20 ganger så høy pris. 5999 kroner i måneden.

Gjøres uten mye fuzz

- Med det utstyret vi ruller ut i borettslagene, så kan vi uten å gjøre store oppgraderinger, oppgradere rundt 10 prosent av kundene til 10 gigabit, sier Bayonette-sjef Arve Paalsrud til Side3.

Arve Paalsrud gjør den lille endringen i serverskapet i kjelleren som må til.
Arve Paalsrud gjør den lille endringen i serverskapet i kjelleren som må til.

(For teknisk interesserte er det på nettverksutstyret 24 gigabit-utganger som brukes til vanlig, mens det også er to «10-gig-porter» som kan benyttes.)

- Hvis flere velger å gjøre dette, oppgraderer vi hastigheten ut til borettslaget fra 20 til 40 Gbit, påpeker han.

Så langt er ikke det en problemstilling, for oppgraderingen til Erik er den første selskapet gjør for privatmarkedet, mens det er en håndfull bedrifter som har gjort det samme.

Side3 var med da oppgraderingen ble gjort, og det var å flytte en kabel i kjelleren og bytte ut en liten overgangsboks i leiligheten.

Hva kan det brukes til?

Så hva er forskjellen om du oppgraderer fra 1 til 10 gigabit?

Skal vi være brutalt ærlige, er det for en privatperson vanskelig å finne noen som helst bruksområder hvor det utgjør en praktisk forskjell. 1 gigabit er allerede i dag helt på grensen av hva én enkelt bruker kan tenke seg å utnytte i praksis - over en kort periode.

En oppgradering av denne typen går fra å være en reell hastighetsøkning, til det man i bedriftsøkonomien kaller for "suboptimalisering". I praksis betyr det bare at flaskehalsene for internettbruken flyttes til et annet sted.

For det første vil både nettleseren og harddisken i datamaskinen din i de fleste tilfeller slite lenge før du når 10 gigabit. Du må også kjøpe spesialutstyr til datamaskinen din for å gå til 10 gigabit. På toppen av det hele er det veldig, veldig sjelden at serverne du laster opp/ned til, tillater så høye hastigheter til én bruker.

- Jeg overfører en del store filer i forbindelse med jobben, men nå vet man i alle fall at flaskehalsen ikke sitter hos meg, sier Erik til Side3.

Umulig å unytte

Dette ble godt illustrert under vår testing etter oppgraderingen. Ved bruk av velbrukte Speedtest.net, var det bare med FireFox at testingen foregikk uten problemer. Internet Explorer knelet stort sett, mens Chrome ser ut til å sette en kunstig brems på rundt 900 Mbit.

Med Firefox ble det så vanskelig å finne en server som støttet mer enn én gigabit - og de som støttet mer, klarte stort sett ikke å sende ut mer enn 1,8 gigabit per sekund. Opplastingshastigheten gikk derimot betydelig bedre, og vi kunne måle opp mot 9 gigabit per sekund. Det er over én gigabyte per sekund.

Firefox er den eneste nettleseren som klarte å gi noe i nærheten av den teoretiske hastigheten - dog bare opp. Bredbåndstestingssystemer som Speedtest er ikke bygget for å gi sikre målinger på denne typen ekstreme hastigheter.
Firefox er den eneste nettleseren som klarte å gi noe i nærheten av den teoretiske hastigheten - dog bare opp. Bredbåndstestingssystemer som Speedtest er ikke bygget for å gi sikre målinger på denne typen ekstreme hastigheter.

I praksis har datamaskinen din derimot neppe en harddisk som klarer å sende fra seg informasjon så raskt. Én vanlig SSD-disk har normalt rundt en halv gigabyte per sekund i maksimal hastighet. Nettlinjen blir altså dobbelt så rask som datamaskinen din.

Om det er flere storforbrukere i huset samtidig kan en kanskje begynne å øyne teoretiske unnskyldninger.

Andre steder setter på bremsen

Men på dette tidspunktet har vi ikke en gang begynt å snakke om at internetthastigheten din begrenses av mye mer enn din egen hastighet og hastigheten til den du kommuniserer med.

Selv med en 10 gigabit internettlinje, målte vi hastigheten til den amerikanske populære backuptjenesten Blackblaze til 10-11 Mbit per sekund - omtrent det samme som enhver annen norsk bruker vil få. Årsaken er til dels dårlig kapasitet og/eller avtaler mellom nettleverandører i Norge og USA.

Det hjelper ikke med verdens raskeste bil, om du skal kjøre på en skogsbilvei. Men det er moro de gangene du havner på Autobahn uten trafikk.

- Våre kontrakter varer i fem år av gangen, og en vet jo aldri hva som skjer så langt frem i tid, konkluderer Bayonette-sjefen.

Blir ikke vanlig med det første

Selv fem år frem i tid er det svært lite sannsynlig at en vanlig nettbruker her til lands vil ha noe i nærheten av disse hastighetene - eller behov for det for den saks skyld.

En omtrentlig illustrasjon av nedlastinghastighetene fra noen av landets største bredbåndsaktører for privatmarkedet. Bayonette er nå også på 10 gigabit for én kunde. Altibox 10-gig-linje er på prosjektstadiet, og Docsis 3.1 vil aldri gi 10 gigabit ut til kunder. I praksis er det ingen av de høyeste hastighetene her som i utstrakt grad leveres til norske kunder.
En omtrentlig illustrasjon av nedlastinghastighetene fra noen av landets største bredbåndsaktører for privatmarkedet. Bayonette er nå også på 10 gigabit for én kunde. Altibox 10-gig-linje er på prosjektstadiet, og Docsis 3.1 vil aldri gi 10 gigabit ut til kunder. I praksis er det ingen av de høyeste hastighetene her som i utstrakt grad leveres til norske kunder.

Bayonette er i en litt spesiell stilling ved at de bare installerer utstyr i lokalene til store borettslag, og dermed har betydelige stordriftsfordeler. Vanlige fiberaktører som Altibox har mulighet til å gjøre denne typen oppgraderinger om ikke alt for lang tid, men prisene er i overskulig fremtid for stiv til at noe mer enn 1 gigabit vil være aktuelt.

Kabel-TV-aktører som Get og Canal Digital har en ny standard på vei (Docsis 3.1) som vil rulles ut om et år eller to. Da kan vanlige kunder kunne drømme om faktiske hastigheter på én gigabit - opp fra dagens 0,1 - men langt fra 10 gigabit.

De som får internett gjennom telefonlinjen, vil i overskuelig fremtid ha vesentlig lavere hastigheter - selv om det også her er lysglimt.

Les også: Flere hundre tusen nordmenn kan få mye raskere bredbånd

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her