Swiss-sjef Nick Hayek viste frem selskapets Touch Zero One i fjor. Nå kan det tyde på at alt blir så mye bedre.
Swiss-sjef Nick Hayek viste frem selskapets Touch Zero One i fjor. Nå kan det tyde på at alt blir så mye bedre. Foto: Fabrice Coffrini (Afp)

Batterier

Lover nytt superbatteri som vil revolusjonere biler og smartklokker

Snakker om nær 200 ganger bedre batterikapasitet.

Publisert

Elbiler, smartklokker, mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner har det til felles at de alle er begrenset av dagens batteriteknologi.

Rekkevidden på elbiler er begrenset av batteriene, smartklokker som Apple Watch må lades hver eneste dag grunnet lite batteri - og ved aktiv bruk er det ikke sikkert nettbrettet ditt holder frem og tilbake fra reisemålet.

Les også: 10 ting du må vite om Apple Watch

Men nå kan redningen være rett rundt hjørnet. Fra litt uventet hold.

Sveitsisk revolusjon?

Ifølge sjefen til den den sveitsiske klokkegiganten Swatch, Nick Heyek, har selskapet veldig store ting på gang.

Toppsjefen ble i et intervju med den britisk finansavis egentlig spurt om hvordan han så på konkurransen fra Apple, da han avduket hemmeligheten.

Swatch-sjefen mener Apples nye produktkategori ikke er noe problem, men en stor mulighet.
Swatch-sjefen mener Apples nye produktkategori ikke er noe problem, men en stor mulighet. Foto: Chris Mcgrath (Getty Images)

- Ekstra funksjonalitet på håndleddet har alltid vært et kriterium for klokker, men det må også være pent å se på og praktisk. Det er her problemet med batterier kommer inn i bildet. En kunde som reiser mye ønsker ikke å dra med seg en ekstra lader for klokka, innleder ham.

- En stor konkurransefordel

- De som leverer et batteriet som tilbyr smartklokkene et halvt års batterikapasitet vil ha en stor konkurransefordel. Sammen med vårt forskningsselskap Belenos og vår egen batteriprodusent Renata så jobber vi med nettopp det. Neste år vil vi komme med et revolusjonerende batteri, ikke bare for klokker, men også for biler, hevder han.

Med tanke på at dagens smartklokker gjerne holder i 1-5 dager, så vil en økning til seks måneder ikke bare være et lite hopp, men et gigantisk sprang.

Han gir ingen detaljer om teknologi, eller faktisk økning, men med tanke på at uttalelsene kom i direkte sammenheng med Apple Watch, må en kunne forvente at han snakker om seks måneders kapasitet med et produkt funksjonsmessig likt Apple Watch.

Fra før vet vi at Alpina har lansert «Horological Smartwach» med to års batterikapasitet, men den tilhører en litt annen produktkategori.

Alpina har en litt annen innfallsvinkel til smartklokker.
Alpina har en litt annen innfallsvinkel til smartklokker.

Les også: 700 ganger bedre batteritid enn Apple Watch

Mange jobber med det samme

Etter hvert som batteriteknologi blir stadig mer viktig i verden, er det ikke noe nytt at selskaper jobber nettopp med å revolusjonere batteriverdenen. På testbenken finnes det batterier som har mangedobbel kapasitet fra dagens litsium-baserte batterier.

Utfordringen er at batteriene de tester ut som regel har en eller flere vesentlige problemer. Enten tåler de for få ladesykluser, de har feil spenning - eller kjemien i batteriene er rett og slett er så ustabil at batteriene brannfarlige.