<b>POPULÆRT:</b> Snapchat brukes av "alle" under 30 år, men stadig flere voksne bruker Snapchat.
POPULÆRT: Snapchat brukes av "alle" under 30 år, men stadig flere voksne bruker Snapchat. Foto: NurPhoto/Getty Images

Kan du disse «hemmelige» Snapchat-triksene?

Du kan bruke Snapchat til mer enn å sende meldinger.

Publisert Oppdatert

Snapchat er meldingstjenesten som 9 av 10 unge under 30 år bruker daglig, men som også brukes av stadig flere voksne. Faktisk har hele 62 prosent i aldersgruppen 40–59 år en profil på Snapchat, viser de nyeste tallene fra Ipsos.

De fleste av oss bruker Snapchat til å sende meldinger med morsomme videoer og bilder til hverandre, men Snapchat har også noen «hemmelige» funksjoner ikke alle kjenner til.

QR-leser

Viste du at du kan bruke Snapchat for å lese av QR-koder?

<b>QR-KODER:</b> Snapchat kan du også bruke til å lese av QR-koder.
QR-KODER: Snapchat kan du også bruke til å lese av QR-koder. Foto: Hallvard Lunde

Bruken av QR-koder er en praktisk måte å koble den analoge og digitale verden sammen. Den firkantede QR-koden kan, når du leser den av med mobilen, åpne en lenke, åpne et telefonnummer eller sende deg til en video på YouTube. For å lese av en QR-kode trenger du en QR-leser, noe som er innebygget i Snapchat.

Slik gjør du det:
1. Åpne Snapchat og stå i kameramodus (som om du skal ta en snap)
2. Hold skjermen (søkeren) over QR-koden samtidig som du holder fingeren på skjermen, slik at Snapchat begynner å søke.

Resultatet av QR-søket vil dukke opp og du kan velge om du vil åpne det som skjuler seg bak QR-koden.

Museer, informasjonstavler, aviser og magasiner bruker ofte QR-koder for å gi ekstra informasjon. Nå vet du hvordan du lett leser av en QR-kode.

LES OGSÅ: Disse appene er nyttige å ha med på reise

Sjekk været

– Det tordner og lyner hjemme, kommer det fra baksetet.
– Åh? Har du sjekket Yr, spør jeg.

– Nei, jeg ser det på Snapkartet, kommer det i retur.

Om du tror de under 15 bruker Yr.no eller andre værapper, så må du tro om igjen. Her er det Snapchat som gjelder.

Lurer du på hvordan været er i London, så kan du bare søke på «London» når du har åpnet Snapkartet og deretter zoome inn på London. Da vil temperaturen og et værikon komme til syne.

Du får ikke en detaljert værmelding, men ikonet vil avsløre om det regner, tordner eller er sol på det aktuelle stedet.

Hvilken sang spilles?

<b>FINNER SANGER:</b> Hva heter sangen? Snapchat og Shazam gir deg svaret.
FINNER SANGER: Hva heter sangen? Snapchat og Shazam gir deg svaret. Foto: Hallvard Lunde

Lurer du på hvilken sang som spilles på radioen eller over anlegget på utestedet du besøker, kan du bare bruke Snapchat for å finne det ut. Snapchat har nemlig en integrasjon med musikktjenesten Shazam.

Slik gjør du det:
1. Åpne Snapchat og stå i kameramodus.

2. Hold inne fingeren midt i på skjermen (som om du skal bestemme et fokuspunkt når du tar et bilde). Snapchat vil da begynne å søke etter hvilken sang som spilles.

Du vil ikke kunne søke opp musikk du spiller fra telefonen dersom du bruker hodetelefoner.

LES OGSÅ: Dette hodesettet gjør én ting spesielt bra

Hva er klokken i ...?

Hva er klokken i Ulan Bator akkurat nå?

Igjen kan du bruke Snapkartet til å finne det ut. Stå i Snapkartet og søk på stedet du ønsker å vite hva det lokale tiden er. Zoom inn, som du gjorde for å finne været. Da vil du se lokal tid øverst sammen med værikonet.

Lagre en snap

På Snapchat forsvinner meldingene du sender automatisk når mottageren har lest eller sett dem. Midlertidige meldinger har vært hele konseptet til Snapchat siden oppstarten. Du kan imidlertid lagre meldinger i samtalene du har på flere ulike måter.

Den enkleste metoden er å trykke på teksten i en melding. Da lagres den i «chatten» og du vil ikke miste den. Det kan noen ganger være praktisk om det er informasjon i meldingen man ønsker å lagre for senere bruk, som en adresse, et tidspunkt eller et telefonnummer.

TIPS!
Bytt kamera mens du filmer

Visste du at du kan bytte på å filme med front- og bakkameraet i ett og samme klipp på Snapchat? Du kan for eksempel filme deg selv mens du snakker, for så å snu kameraet for å filme det du ser. Det eneste du trenger å gjøre er å dobbeltappe på skjermen, så snur du kameraet. Dette er litt vanskelig å gjøre når du alt holder en finger på skjermen for å filme. For å gjøre det enklere for deg selv, så kan du filme ved å holde inne volumtasten for å filme og bruke en finger for å tappe på skjermen for å bytte mellom front- og hovedkameraet på mobilen.

Du kan også lagre bilder du mottar på samme måte. Trykk på bildet du mottar på Snap og velg «Lagre i chatten».

Normalt forsvinner en «snap» etter at den er vist. Dette kan du endre, slik at en snap først slettes 24 timer etter visning. Dette er en innstilling som du må endre for hver enkelt kontakt som du ønsker at dette skal gjelde for.

Slik gjør du det:
1. Gå til kontaktlisten din og trykk på bildet (bitmojien) til den personen du ønsker å lagre snapene til i 24 timer etter visning.

2. Trykk på «prikkemenyen» øverst til høyre.

3. Under «Slette Chatter…» velger du «24 timer etter visning».

Ta skjermbilde eller -video

Det finnes også et par alternative måter å lagre en snap på. Den enkleste er å ta et skjermbilde. På iPhone-modeller med en fysisk hjemknapp, så tar du et skjermbilde ved å trykke inn av-knappen + hjemknappen samtidig.

På iPhone-modeller uten en fysisk hjemknapp, så må du trykke inn av-knappen og volum opp-knappen samtidig.

På Android-mobiler er det ofte kombinasjonen av å trykke inn av-knappen og volum-ned som tar et skjermbilde. Alternativt kan du forsøke å holde inne bare volumknappen.

For Android-mobiler med en fysisk hjem-knapp vil av-knappen og hjem-knappen være det som tar et skjermbilde.

Fakta: Snapchat i Norge

Snapchat er trolig det sosiale mediet som vokser raskest akkurat nå. Ifølge den siste resultatrapporten til Snap, selskapet bak tjenesten Snapchat, har de nå over 200 millioner daglige brukere på tjenesten. Ifølge de nyeste tallene fra Ipsos, er det nå over 2,5 millioner nordmenn som har en profil på Snapchat og nesten halvparten av Norges befolkning over 18 år bruker Snapchat daglig.

En video på Snapchat kan du også lagre ved å filme skjermen din. Både iPhone- og Android-mobiler har innebygd en opptaksfunksjon der du kan ta opp det som skjer på mobilskjermen.

NB! Den som har sendt deg en melding vil få varsel om du tar et skjermbilde eller et skjermopptak.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her