<b>NY IPHONE:</b> Onsdag kveld den 12. september 2018 lanserer Apple tre nye mobiler. Da kan du forvente at dagens mobiler får et hyggelig prisavslag.
NY IPHONE: Onsdag kveld den 12. september 2018 lanserer Apple tre nye mobiler. Da kan du forvente at dagens mobiler får et hyggelig prisavslag. Foto: Getty Images

ny iPhone

Ny iPhone er på vei: Kjøp den forrige med pent prisavslag

Har du planer om å kjøpe ny iPhone, kan det nok lønne seg å vente litt til. Om bare kort tid er det 500-1500 kroner å spare.

Publisert Oppdatert

Onsdag kveld norsk tid kommer Apple etter alt å dømme til å lansere tre nye iPhone-modeller.

Les også: Om dette ryktet stemmer, er det svært dårlige nyheter fra Apple

Historisk sett faller da prisen på de forutgående telefonene, og det forventes å skje denne gangen også.

- Sist gang var det et fall på omtrent 1000 kroner, sier redaktør John G. Pedersen i på nettsiden Mere Mobil til den danske avisen Berlingske.

Vi ser den samme tendensen her i Norge.

Nettsiden Prisjakt.no overvåker priser til en halv million produkter og lagrer en historisk oversikt over prisutviklingen.

Apple lanserte dagens iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X den 12. september 2017. Kort tid etter ser vi at prisen på iPhone 7 faller og holder seg stabilt lavere ut resten av året.

<b>PRISEN FALT:</b> Grafen over viser prisutviklingen på iPhone 7 rett før og noe etter lanseringen av iPhone 8 og iPhone X. Prisen falt med rundt 500 kroner nærmest over natten, og duppet jevnlig til enda billigere prisnivå.
PRISEN FALT: Grafen over viser prisutviklingen på iPhone 7 rett før og noe etter lanseringen av iPhone 8 og iPhone X. Prisen falt med rundt 500 kroner nærmest over natten, og duppet jevnlig til enda billigere prisnivå. Foto: Prisjakt.no

Den 11. september 2017 var snittsprisen på iPhone 7 med 32 GB minne 6375 kroner. Den 14. september hadde prisen falt og stabiliserte seg rundt 5900 kroner. I slutten av oktober var det mulig å få mobilen til 5490 kroner, mens forbrukere som holdt ut til slutten av november kunne skaffe seg iPhone 7 til 4888 kroner på det laveste.

Det er en prisforskjell fra topp til bunn på nesten 1500 kroner, men det er verdt å merke seg at gjennomsnittsprisen i perioden var rundt 5500 kroner. En skal med andre ord følge litt med som forbruker for å gjøre de virkelige kuppene.

Kommunikasjonssjef Hallvard Opheim i Eplehuset bekrefter til Side3 at prisene på iPhone 7 ble nedjustert da iPhone 8 ble lansert:

  • iPhone 7 32GB kostet 7.390,- ved lanseringen i 2016, og ble redusert til 6.090,- ved lanseringen av 8/X i september 2017.
  • iPhone 7 128GB kostet 8.490,- ved lanseringen i 2016, og ble redusert til 7.190,- ved lanseringen av 8/X i september 2017.

De forutgående mobilene vil nå være iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X, som slett ikke vil være utdaterte mobiler selv om Apple lanserer nye produkter. Les anmeldelsene:

Det er forventet at Apple onsdag kveld avduker to nye premiummodeller, antagelig kalt iPhone Xs og iPhone Xs Plus samt en rimeligere modell som muligens får navnet iPhone Xc. Les mer om det her.

Halvard Opheim i Eplehuset forteller at en prisreduksjon på foregående produktene blant annet er avhengig av forskjellen mellom produktene.

- Det er ikke kjent hvilke modeller Apple vil beholde i sortimentet etter lanseringen i kveld, men skal vi basere oss på det som har vært tradisjonen de siste 4-5 årene er det ikke usannsynlig at i hvert fall iPhone 8, kanskje også dagens X, lever videre i tillegg til enkelte av de eldre modellene.

- Hva som skjer med prisene avhenger både av hvor stor teknisk forskjell det blir i forhold til nye modeller, og hvordan disse prises, sier Opheim til Side3.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her