POPCORN TIME: Popcorn Time har seilt opp som en av de mest populære pirat-strømmetjenestene.
POPCORN TIME: Popcorn Time har seilt opp som en av de mest populære pirat-strømmetjenestene. Foto: Lars Wærstad (Side3)

Anonym på nettet

Hvordan skjule IP-adressen

Det finnes en rekke løsninger for deg som vil surfe anonymt på nettet.

Publisert

Mandag gikk Rettighetsalliansen ut og varslet at de samler inn informasjon om norske brukere av strømmetjenesten Popcorn Time.

Willy Johansen i Rettighetsalliansen fortalte til Side3 at organisasjonen vurderer tiltak mot enkeltbrukere av tjenesten. Dette kan være alt fra å sende brev til brukere, til å gå til søksmål.

Komplisert arbeid

Rettighetsalliansen er i sin fulle rett til å samle inn IP-adresser, men må gå veien om domstolen eller en politianmeldelse for å hente ut opplysninger om personene som er tilknyttet de aktuelle IP-adressene, fortalte direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til Side3.

- En IP-adresse gir i seg selv ikke mye informasjon, og dersom man vil ha ytterligere personopplysninger knyttet til en spesifikk IP-adresse, må man gå via domstolen for å få tilgang til disse. Eventuelt kan man politianmelde saken, sa Thon til Side3.

Datatilsynet er ikke kjent med at dette har blitt gjort i Norge foreløpig.

Dersom Rettighetsalliansens estimat på 300.000 - 500.000 norske brukere av Popcorn Time stemmer, vil det være en nærmest umulig oppgave å ramme alle sammen gjennom et søksmål eller en politianmeldelse.

Les mer her i vår opprinnelige artikkel.

Skjuler sine spor

Dette er imidlertid ikke det eneste problemet Rettighetsalliansen står ovenfor, dersom de ønsker å spore opp norske brukere av Popcorn Time eller lignende tjenester.

Det finnes flere måter å skjule IP-adressen sin, eventuelt "operere" under en falsk adresse, for å kunne surfe mest mulig anonymt. Mange bruker også slike løsninger for å få det til å se ut som de befinner seg i et annet land, blant annet for å få tilgang til innhold som er begrenset til geografiske områder, eller rett og slett fordi de ikke ønsker å legge igjen et "digitalt fotavtrykk" over hele internett - uten at det nødvendigvis betyr at man har noe å skjule.

VPN

En av de vanligste måtene er å bruke en VPN-tjeneste. VPN står for "Virtual Private Network", en datateknikk hvor man skaper punkt til punkt-forbindelser (ofte kalt "tunneler") gjennom datanettverk, som internett. Ved å bruke en kryptert VPN kan man skape en sikker, privat forbindelse over et offentlig datanett.

For noen år siden ble VPN-tjenester stort sett brukt av bedrifter som ville la de ansatte koble seg opp til bedriftens nettverk hjemmefra på en trygg måte, eller privatpersoner i land som blokkerer deler av internett for innbyggerne sine, som for eksempel Kina.

De siste årene har det også blitt stadig flere som bruker VPN-tjenester til å lure strømmetjenester som Netflix til å tro at man befinner seg et annet sted i verden enn man faktisk gjør. Slik kan man for eksempel få det til å se ut som at man surfer fra USA, noe som gir et atskillig større tilbud på nevnte Netflix.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mange bruker for eksempel VPN-tjenester for å lure strømmetjenester til å gi de tilgang til mer innhold.
Mange bruker for eksempel VPN-tjenester for å lure strømmetjenester til å gi de tilgang til mer innhold.

Dersom VPN-tjenesten i tillegg krypterer dataene dine, vil selv ikke tilbyderen kunne snappe opp informasjonen din, i hvert fall ikke uten videre. Dette forutsetter imidlertid at VPN-tjenesten ikke loggfører trafikken din. Dersom den gjør det, er det fullt mulig å spore deg opp via din ekte IP-adresse.

Nettsteder som BestVPN kan hjelpe deg å finne den VPN-tjenesten som er best for deg.

(artikkelen fortsetter under bildet)

GUIDE: Nettsteder som BestVPN.com er nyttig dersom du ønsker å finne den VPN-tjenesten som passer best til dine behov.
GUIDE: Nettsteder som BestVPN.com er nyttig dersom du ønsker å finne den VPN-tjenesten som passer best til dine behov. Foto: Skjermdump bestvpn.com

Proxy

En annen måte å surfe anonymt, er å bruke en proxyserver. Da går datatrafikken din innom proxyserveren før den når internett, og går tilbake samme vei. Det er også mulig å kjøre trafikken gjennom flere servere for å være ekstra anonym og sikker.

Dette skjuler IP-adressen din for omverdenen, men også her må du velge med omhu. Dersom du bruker en proxy som ligger åpen til fri benyttelse, kan vedkommende som står bak serveren ha uærlige hensikter. Proxyservere kan også være svartelistet av nettsider, noe som setter begrensninger for surfingen din.

Ved å bruke et såkalt "Secure shell" (SSH) kan du også sette opp kryptering mot en proxyserver, noe som gir ekstra anonymitet og sikkerhet.

Webbasert

Et alternativ som ikke gir fullt så god sikkerhet, er webbaserte proxytjenester, som HideMe. Her skriver man rett og slett inn nettadressen man vil besøke, og velger en proxyserver i enten USA, Tyskland eller Nederland. I tillegg har man andre valg, som for eksempel å kryptere URL-en eller siden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Skjermdump HideMe

Nettstedet All Tech Buzz har satt opp en liste over det de mener er de 110 beste, gratis proxyserverne ved inngangen av 2015. Listen finner du her.

Enkelt og greit

Hvilken løsning en bør velge, avhenger av flere forskjellige faktorer, som hvilken grad av anonymitet en ønsker, og hvor mye teknisk innsikt en har.

Simon Grønvik driver Side3s teknologiblogg Teknolicious. Han anbefaler VPN-tjenester, for eksempel fra Overplay.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Skjermdump

- Denne tjenesten lettfattelig og enkel å bruke, og passer for "Hvermannsen". Overplay har laget brukervennlige apper for nettbrett og PC/Mac, som via et enkelt oppsett gir deg et visuelt bilde av om du er på VPN eller ikke. Jeg har selv studert i utlandet, og brukte da VPN-tjenester for å få tilgang til norsk innhold. Dermed har jeg vært innom mange forskjellige, men dette er det enkleste jeg har brukt, forteller Simon.

Hjelp på veien

Teknolicious har tidligere postet et innlegg om streaming via VPN-tjenester. Du kan lese det her.

Norske Teknofil har også laget en generell guide til hvordan du blir anonym på internett. Her omtales både VPN, proxyservere og andre løsninger. Du finner artikkelen her.

Det kan som sagt være mange grunner til at man ønsker å være mest mulig anonym på internett. Det å bruke en VPN-tjeneste er ikke ulovlig i seg selv, det kommer an på hva man bruker tjenesten til. Tar man Popcorn Time som et konkret eksempel, havner bruken av tjenesten i en gråsone fordi den delvis er streaming, og delvis nedlasting.

Les mer her: Derfor vet vi ikke om Popcorn Time er ulovlig

Pluss og minus

Simon Grønvik hos Teknolicious ser både fordeler og ulemper med anonymiseringstjenestene.

- Jeg mener av prinsipp at man bør kunne få være anonym, men forstår jo også behovet for å kunne kontrollere til en viss grad. Man ser jo at VPN-tjenester og lignende rundt om på nettet i stor grad er myntet på å omgå geolokasjons-begrensninger. Dette er også mitt primærbehov for slike tjenester, avslutter Grønvik.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her