Sonos Soundbase er en ganske brukbar, men fort ekstremt dyr, høyttaler for TV-en din.
Sonos Soundbase er en ganske brukbar, men fort ekstremt dyr, høyttaler for TV-en din.

Lyd

Hurtigtest: Sonos Soundbase

Lekkert, men en lokkes inn i en svært dyr verden.

Publisert

Sonos er et selskap som er i ferd med å etablere seg som lydverdenens svar på Apple: De lager lekre, brukervennlige og til dels funksjonsstrippede produkter som styres trådløst fra mobilen. Fanbasen begynner også å bli ganske betydelig.

For noen uker siden ble vi invitert på en forhåndsvisning av et «hemmelig» produkt som de ikke ville fortelle hva var før vi dukket opp.

Var det kanskje en Play:7?

En vanlig lydsokkel

Nope, det viste seg å være noe så uoriginalt som en lydsokkel til TV-en, noe vi normalt knapt ville nevnt i en bisetning.

Og produktet ble omtalt omtrent som Apple presenterer sine nyheter: Det var banebrytende, revolusjonerende og nærmest en fetish for detaljer. Noe av det var til og med sant - men følelsen av oversalg var definitivt tilstede.

Fordi vi i vår test av de veldig gode, men likevel funksjonsstrippede Play:5-høyttalerne i andre generasjon var misfornøyd med at de ikke kunne brukes sammen med TV, og dermed ble litt meningsløse i stereo - måtte vi ta en titt på hva selskapet har fått til denne gangen.

Definisjonen av minimalisme

Selve utformingen av Playbase er en stilstudie i minimalisme. Lydsokkelen er avlang, og tilpasset slik at den passer de fleste TV-stativer. Den har ingen av/på-knapp, den har ikke et display - den har tre kabeltilganger: Strøm, nettverk og optisk lydutgang.

Kunne du tenke deg å koble til flere enheter? Synd, trist, leit.

Har ikke TV-en din optisk utgang? Synd, trist leit.

Nettverk, optisk lyd og strøm. Take it or leave it.
Nettverk, optisk lyd og strøm. Take it or leave it.

Inni selve basen har den totalt ti høyttalere: En «subwoofer», som slår lyden inn i et slags sneglehus for å ha noe kraft, seks mellomtoneelementer som sender lyd i alle retninger og tre tweetere (diskant).

Sonos har laget et ganske komplisert system for å kanalisere luft fra sub-en ut.
Sonos har laget et ganske komplisert system for å kanalisere luft fra sub-en ut.

Hele saken styres i sin helhet gjennom mobiltelefonen, men du setter opp fjernkontrollen til TV-en til å også justere lydnivået på avspillingen. Enkelt. Simpelt.

Enheten dukker opp som nok en enhet i ditt Sonos-system, og du kan derfor bruke systemet som en hvilken som helst Sonos-høyttaler hjemme hos deg når du spiller av musikk. Denne kan tunes med blant annet Sonos ganske smarte automatiske EQ-innstillinger.

Skrur du derimot på TV-en, kutter musikken ut og lyden fra TV-en slår inn.

Og for å lage en ganske kort historie enda kortere: Det fungerer egentlig totalt smertefritt.

Men...

Sonos har et ønske om å gi to beskjeder samtidig, som umulig kan være sanne begge to: De vi fortelle deg (og oss) at lyden i seg selv er god og imponernede. Vel, den er ganske god.

Men samtidig vil de så veldig gjerne at du skal bruke masse mer penger på dem for at det skal bli enda bedre. 7000 kroner for selve basen er liksom ikke nok for dem.

De vil at du skal kjøpe en ekstra, ekstern subwoofer. For da får du mye bedre bass.

Og det kan du gjøre, men det koster penger. Masse penger. 7000 kroner faktisk. Og du kjøper ikke en subwoofer til 7000 kroner om den som sitter i basen er god nok i seg selv. Du gjør bare det om bassen er middelmådig og du egentlig er litt misfornøyd.

Og det er nettopp greia her: Soundbase har en «helt brukbar, men ikke særlig tilfredsstillende bass». Så det er litt fristende med en ekstra sub, og i Sonos' trådløse verden, må du kjøpe orignialutstyr.

Sonos vil også at du skal kjøpe til to bakhøyttalere - fortrinnsvis to Play:1-høyttalere til 2000 kroner per stykk.

Dette er heller ikke noe du gjør frivillig. Sonos skryter av at lydbasen sender lyden ut i alle retnigner og skal gi en omgivende følelse når du sitter foran TV-en. Du bruker bare de ekstra pengene om lydsystemet ikke helt klarer å gjenskape den 3D-effekten, og fordi du du trenger litt ekstra til å fylle inn gapet mellom subwooferen og de små mellomtoneelementene. Ja, og det gapet mellom mellomtonen og de ganske skarpe tweeter-elementene.

Dette gjør nettopp Play:1-høyttalerne.

Det hele blir fort veldig dyrt

Så insisterende på at dette egentlig er nødvendig er Sonos, at de selger en pakke med alt dette i, til 17.000 kroner.

Sonos selger deg gjerne base basen, men vil helst at du skal betale 10.000 kroner ekstra.
Sonos selger deg gjerne base basen, men vil helst at du skal betale 10.000 kroner ekstra.

Og for å være helt ærlige, så låter hele pakka ganske så fortreffelig. Det gjorde i alle fall det da vi fikk hele pakken demonstrert.

Vi har derimot bare testet selve lydbasen, og etter å ha hørt hvor bra pakka lyder sammen, så virker bare basen i seg selv ganske... ufullstendig.

Det er som et «gateway drug». Det er fristende i seg selv, men man vil så gjerne ha mer.

Og skal man investere 17.000 kroner i et anlegg i stua, så må jeg være så ærlig å si at jeg heller hadde vurdert å gå på Hifi Klubben, og valgt noe det sto Dali, Denon eller B&W på.

Men da mister man selvsagt den herlige fleksibiliteten og elegansen fra Sonos. Trådløst blir det heller ikke.

For deg som har Sonos fra før

VI er høyst usikre på om Sonos Playbase kommer til å friste så mange nye kunder inn i Sonos-universet. Som et isolert produkt Men for dem som allerede kanskje har en sub, som allerede har en annen høyttaler eller to - se det, da blir mulighetene langt større.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her