FALSKT: Ved hjelp av Photoshop og litt kreativ manipulering lurte studenten Zilla van den Born hele familien til å tro hun var på reise Asia. Her har hun manipulert seg selv inn i et bilde fra et tempel i Kambodsja.
FALSKT: Ved hjelp av Photoshop og litt kreativ manipulering lurte studenten Zilla van den Born hele familien til å tro hun var på reise Asia. Her har hun manipulert seg selv inn i et bilde fra et tempel i Kambodsja. Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)

Sosiale medier

Hun lurte hele familien med falske Facebook-statuser

- Jeg gjorde det for å vise hvor lett man kan manipulere verden.

Publisert

De aller fleste av oss har vel på et eller annet tidspunkt gitt uttrykk for at vi har det hakket bedre på sosiale medier enn hvordan vi egentlig har det.

"Torsdag kveld fra Nydalen" har blant annet en egen karakter som lyver på Facebook, bare for å pynte på virkeligheten.

Men er det mulig å late som du er på verdens mest fantastiske reise på andre siden av verden bare ved hjelp av Facebook og Photoshop?

Det var nettopp dette den 25 år gamle nederlandske studenten Zilla van den Born ville finne ut av tidligere i år. Zilla studerer for å bli grafisk designer og i forbindelse med et prosjekt på universitet bestemte hun seg for å late som hun var på en lengre reise i Sørøst-Asia.

Den talentfulle studenten fortalte familien at hun skulle reise til Thailand, Kambodsja og Laos 23. april og returnere 28. mai. I virkeligheten var hun hjemme i Amsterdam hele perioden.

Zilla kom opp med løgnen i forbindelse med sin avsluttende eksamen på universitetet. Studenten ønsket å vise hvordan statusoppdateringer, meldinger, kommentarer og bilder på Facebook ikke alltid representerer virkeligheten og hvor enkelt det er å manipulere.

- Jeg gjorde dette for å vise hvordan vi velger ut og manipulerer hva vi legger ut på sosiale medier. På den måten skaper vi en lverden på internett som vi i virkeligheten ikke klarer å leve opp til. Mitt mål var å bevise hvor enkelt og vanlig det er å forvrenge virkeligheten, forteller Zilla.

TO: Fant dette bildet fra en strand i Thailand. Da var det bare å ....
TO: Fant dette bildet fra en strand i Thailand. Da var det bare å .... Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)
ÉN: Zilla tok et gammelt feriebilde og klippet seg selv ut, før hun...
ÉN: Zilla tok et gammelt feriebilde og klippet seg selv ut, før hun... Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)
TRE: Klippe seg selv inn i bildet og legge ut på Facebook.
TRE: Klippe seg selv inn i bildet og legge ut på Facebook. Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)

Skypet med familien

Under hele prosjektet holdt studenten familien og venner oppdatert via statusoppdateringer på Facebook og eksotiske bilder. 25-åringen ringte også familien via Skype.

Prosjektet understreker nettopp hvor enkelt det kan være for mennesker å skape en falsk identitet på internett.

SKYPE: I over én måned latet Zilla som hun var på tur. Her er hun i Skype-samtale med familie - fra sin egen leilighet i Amsterdam.
SKYPE: I over én måned latet Zilla som hun var på tur. Her er hun i Skype-samtale med familie - fra sin egen leilighet i Amsterdam. Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)

Zilla fikk foreldrene til å kjøre henne til flyplassen, men hun returnerte senere til leiligheten sin i Amsterdam. Her holdt hun seg i skjul mesteparten av tiden frem til slutten av mai. Det var viktig at ingen oppdaget at hun var hjemme, ellers ville hele prosjektet kollapset. Zilla tilbrakte derfor mesteparten av tiden sin innendørs i leiligheten.

Studenten benyttet så Photoshop til å manipulere seg inn i bilder av kritthvite strender, templer og svømmeturer i azur-blått hav. Hun gikk til og med så langt at hun tok bilde av seg selv under vann i et svømmebasseng, før hun manipulerte bilde til å se ut som hun svømte i havet.

"I THAILAND": Studenten oppsøkte et buddhistisk tempel i Amsterdam og la så bilder ut av besøket på Facebook. Alt som som del av avsluttende eksamen på universitetet.
"I THAILAND": Studenten oppsøkte et buddhistisk tempel i Amsterdam og la så bilder ut av besøket på Facebook. Alt som som del av avsluttende eksamen på universitetet. Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)
KREATIV: Zilla tok bilde av seg selv i et svømmebasseng før hun manipulerte inn fiskene i bakgrunnen.
KREATIV: Zilla tok bilde av seg selv i et svømmebasseng før hun manipulerte inn fiskene i bakgrunnen. Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)

Vennene visste heller ingenting om prosjektet og var ivrige etter å lese og "like" statusoppdateringene hennes på Facebook. Flere kommenterte også på "feriebildene" studenten la ut på profilen sin.

Enkelt å manipulere vårt liv på Facebook

Zilla påpeker at selv om de fleste av oss er klar over at fotomodeller og reklamebilder ofte  er manipulert, er det få som tenker over hvor lett det er å manipulere virkeligheten i våre egne liv. For å få prosjektet til å virke troverdig, ommøblerte studenten sin egen leilighet for å gi illusjonen at hun befant seg på et hotellrom i Thailand, bestilte thaimat fra en restaurant i Amsterdam og besøkte et buddhistisk tempel i byen.

HOTELLROM: Ved hjelp av litt kreativitet klarte Zilla å lage et hotellrom i Thailand i sin egen leilighet.
HOTELLROM: Ved hjelp av litt kreativitet klarte Zilla å lage et hotellrom i Thailand i sin egen leilighet. Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)
MANIPULERT: Zilla van den Born la ut alle bildene fra "turen" på Facebook. Her en skjermdump av "veggen" hennes med bilder og kommentarer fra venner.
MANIPULERT: Zilla van den Born la ut alle bildene fra "turen" på Facebook. Her en skjermdump av "veggen" hennes med bilder og kommentarer fra venner. Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)

25-åringen forteller at det var blandete reaksjoner blant venner og familie da hun avslørte prosjektet. Mens noen bare lo, reagerte andre med sinne.

EKSAMEN: Facebook-prosjektet til Zilla ble mottatt med blandet reaksjoner fra venner og familie. Universitet derimot elsker sluttresultatet og ga studenten toppkarakter. Her et bilde av innleveringen.
EKSAMEN: Facebook-prosjektet til Zilla ble mottatt med blandet reaksjoner fra venner og familie. Universitet derimot elsker sluttresultatet og ga studenten toppkarakter. Her et bilde av innleveringen. Foto: Rex/zilla Van Den Born (All Over Press)

- Mange nektet å tro meg og flere av mine nærmeste, blant annet min mor og bestemor, ble først sint fordi det hadde vært så bekymret for meg da jeg var på "tur". Men etter litt forklaring, noen unnskyldninger og en middag gikk det greit, sier studenten.

Prosjektet viser virkelig de endeløse mulighetene mennesker kan skape på nett. Zilla selv sier at for henne var det bare et prosjekt og noe hun neppe vil gjøre igjen.

- Om jeg hadde muligheten til å gjøre det igjen, ville jeg neppe gjort det. Jeg undervurderte virkelig hvor vanskelig det var å lyve til alle sammen, spesielt overfor mine nærmeste. Men nå som jeg ser hvor mange som lar seg fascinere av prosjektet, er jeg overlykkelig med sluttresulatet. 

Zilla er nå ferdig utdannet og arbeider som grafisk designer i den nederlandske hovedstaden. Hun fikk (ikke overraskende) toppkarakter på prosjektet.