Vladimir Putin følger nøye med på utviklingen av det russiske kampflyet Sukhoi T-50.
Vladimir Putin følger nøye med på utviklingen av det russiske kampflyet Sukhoi T-50. Foto: RIA NOVOSTI (AFP/NTB Scanpix)

Superfly

Her testes den nye kanonen til Russlands Sukhoi T-50

Det er mye med Sukhoi T-50 som er betydelig kraftigere enn Norges F-35.

Publisert

Se videoen av prøveskytingen lenger ned i saken.

Det er ikke bare Nato-landene som for tiden utvikler nytt jagerfly. Også Russland er i full gang med utviklingen av den nye stealthjageren T-50, også kjent som Sukhoi PAK FA.

Flyet skal erstatte dagens MiG-29 og SU-27, og er i likhet med F-35 ment å være et multirollefly. Russerne har derimot et noe større fokus på luftherredømme.

Les også: Hva som skjer med det absurde supervåpenet er det ingen som vet

Og i Russland leker de ikke når de utvikler nye fly. Russerne går for en tomotorsløsning, som skal gi flyet mulighet til såkalte «super cruise» - altså vedvarende flyvning i overlydshastigheter - noe F-35 ikke kan gjøre.

Prototypen Sukhoi T-50, som antas å komme i operativ drift i 2018. Den økonomiske situasjonen i Russland har derimot ført til at færre fly enn opprinnelig blir produsert i første omgang. Men kostnadene deles med India, som også skal ha flyet.
Prototypen Sukhoi T-50, som antas å komme i operativ drift i 2018. Den økonomiske situasjonen i Russland har derimot ført til at færre fly enn opprinnelig blir produsert i første omgang. Men kostnadene deles med India, som også skal ha flyet. Foto: Sukhoi (AP)

De offisielle tallene operer med en marsjhastighet på 1,6 Mach - omtrent 1700 km/t.

Så det bør heller ikke være noen overraskelse at også automatkanonen flyet skal utstyres med er ganske kraftige saker.

Screen9v2

Det er nå offentliggjort en ny video der en tester ut den nye automatkanonen, som har fått det klingende navnet 9-A1-4071K.

Les også: - Å sammenligne F-35 med F-16, er som å sette iPhone 6 opp mot en eldgammel Nokia-telefon

Dette er en énløps, vannavkjølt 30 mm kanon som skal være i stand til å fyre avgårde 1800 skudd i minuttet. Til sammenligning bruker F-35 en fireløps, roterende 25 mm GAU-22/A-kanon med svært begrenset ammunisjonsmengde.

Ammunisjonen som benyttes er av den store sorten.
Ammunisjonen som benyttes er av den store sorten.

Den høyere kaliberen gir ikke bare kulene større gjennomslagskraft, men gjør at de kan bruke ammunisjon med kraftige eksplosiver og brennbart innhold - og ifølge nyhetsbyrået Sputnik skal den være svært effektiv mot både luftmål, marine og lett pansrede bakkemål.

Les også: Det kinesiske superjagerflyet J-20 kan snu maktbalansen i verden

På F-35 er kanonen primært et backup-våpen. To av de tre F-35-variantene (B og C) har ikke engang automatkanonen integrert i skroget. Hovedfokuset til F-35 er på raketter og bomber.

Og dette har selvsagt PAK FA/T-50 rikelig med også. I likhet med F-35 er det snakk om interne våpenrom for å beholde sine lave radarsignatur. Disse skal kunne fylles med både avanserte langdistanseraketter som skal kunne skyte på mål utenfor synrekkevidde - samt tunge bomber.

For de virkelig tunge oppdragene, kan også større våpen plasserer eksternt på seks festepunkter under flyet.

IS, se opp!

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.