FRYKTINNGYTENDE KANON: På denne modellen ser vi den elektromagnetiske kanonen montert på et amerikansk høyhastighetsskip. Våpenet kan treff mål 160 kilometer unna i en hastighet på 8000 kilometer i timen.
FRYKTINNGYTENDE KANON: På denne modellen ser vi den elektromagnetiske kanonen montert på et amerikansk høyhastighetsskip. Våpenet kan treff mål 160 kilometer unna i en hastighet på 8000 kilometer i timen. Foto: (US Navy)

Railgun

Her er USAs nye supervåpen

VIDEO: "Star Wars"-våpenet treffer fienden i en hastighet på over 8000 km/t.

Publisert

Den amerikanske marinen er snart i besittelse av et nytt og høyst dødelig våpen. Forskere beskriver den elektromagnetiske kanonen som "Star Wars"-teknologi som til nå bare har tilhørt science fiction-verden.

Men amerikanernes "railgun" er høyst reell, har bestått tester på land og skal etter planen prøves ut på et krigsskip i løpet av to år. 

Science fiction blir virkelighet

Våpenet utnytter elektromagnetisk energi til å skyte ut prosjektiler på ti kg i en hastighet som overstiger Mach 7. Våpenet kan treffe mål på 160 kilometers avstand og er kraftig nok til å penetrere tre betongvegger eller seks stålplater på 1,3 centimeter hver.

Våpentypen heter "railgun" fordi prosjektilet avfyres langs to skinner.

- Våpenet er nå virkelighet og ikke science fiction, sier leder for marineforskning, kontreadmiral Matthew Klunder, ifølge Wired.

Han forteller at våpen av denne typen, som ikke trenger krutt, er fremtiden for forsvar til havs.

Kanonen skal monteres om bord høyhastighetsskipet USNS Millinocket for tester innen 2016.

KRIGSSKIP: USNS Millinocket (JHSV-3) på vei ut av verftet 4. juni 2013. Det hurtiggående kipet skal utstyres med USAs nye superkanon.
KRIGSSKIP: USNS Millinocket (JHSV-3) på vei ut av verftet 4. juni 2013. Det hurtiggående kipet skal utstyres med USAs nye superkanon. Foto: Lee Wahler (Austal USA)
Foto: Scanpix (NTB-arkiv/SCANPIX)

Forskning i USA på denne typen våpen ble iverksatt under Ronald Reagans "Strategic Defence Initiative" og fikk kallenavnet "Star Wars". 

Admiral Klunder er ikke i tvil om at et slikt type våpen vil virke avskrekkende på fienden.

- Det vil gi våre motstandere en veldig lang tenkepause hvor de kan vurdere: "Vil jeg overhodet utfordre dette skipet?", sier han.

Billigere, enklere, tryggere

Sjefsingeniør i det amerikanske sjøforsvaret, admiral Bryant Fuller, forklarer at våpenet vil være i stand til å møte en rekke trusler til en relativt billig penge.

Hvert skudd koster ifølge marinen 25.000 dollar. Det er vesentlig rimeligere enn prisen for et missil, som kan koste mellom 500.000 og 1,5 millioner dollar stykket.

Marinen liker også våpenet fordi det kan betjenes av én person og er samtidig tryggere for soldater siden det ikke bruker eksplosive stridshoder.

Våpenet utnytter Lorentzkraft (den kraften som virker på en elektrisk ladning i et elektromagnetisk felt) for å oppnå den enorme hastigheten. Videoen nedenfor demonstrerer hvor effektiv den er:

LASERKANON: Laser Weapon System, eller bare LaWS, er en laserkanon som treffer med lysets hastighet, og er sterk nok til å tilintetgjøre flygende trusler til en brøkdel av prisen til konvensjonelle våpen.
LASERKANON: Laser Weapon System, eller bare LaWS, er en laserkanon som treffer med lysets hastighet, og er sterk nok til å tilintetgjøre flygende trusler til en brøkdel av prisen til konvensjonelle våpen.

Flere fremtidsvåpen

Den elektriske kanonen er ikke det eneste "supervåpenet" i USAs nært fremtidige arsenal. 

Laser Weapon System, eller bare LaWS, er en laserkanon som treffer med lysets hastighet, og er sterk nok til å tilintetgjøre flygende trusler til en brøkdel av prisen til konvensjonelle våpen.

Det høres også ut som noe fra "Star Wars", men våpenet som skal installeres om bord marinefartøyet USS Ponce er heller ikke science fiction.

Den amerikanske marinen har testet våpenet på droner i kampsituasjoner, og laserkanonen har ifølge amerikanske talspersoner effektivt satt dronene ut av spill.

Laserkanonen består av seks høyenergi-lasere som kombineres til én kraftig lysstråle. Systemet får fly til å brenne, miste kontrollen og styrte.

Laseren sikter seg inn på målet ved hjelp av et såkalt «close-in» våpensystem (CIWS), et datastyrt forsvarsystem som er designet for å finne og tilintetgjøre trusler som har kommet seg forbi de ytre forsvarslinjene.

Prisen per skudd skal være under én amerikansk dollar.

- Sammenlign det med de mange hundre tusen dollarene det koster å avfyre et missil, og du aner fortjenesten, sier Klunder.

Det har kostet et sted mellom 178 og 184 millioner kroner å utvikle og bygge våpenet, som skal være ferdig montert på USS Ponce en gang etter oktober 2013. Marinefartøyet befinner seg i Midtøsten, hvor det tjenestegjør som en flytende base.

Ifølge Klunder forventer marinen at innkommende missiler vil ha problemer med utmanøvrere laserstrålen i fremtiden.

Kongressens tankesmie, Congressional Research Service, gir laseren god omtale, men merker seg også ulemper. De frykter at laseren kan komme til å treffe satteliter eller sivile fly samtidig som regn og tåke sterkt begrenser hvor effektiv laserkanonen er.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her