Applesjef Tim Cook annonserte smartklokken Apple Watch tirsdag kveld.
Applesjef Tim Cook annonserte smartklokken Apple Watch tirsdag kveld. Foto: Justin Sullivan

Apple avduket

Her er Apples nye yndling

Apple annonserte Apple Watch, Apple Pay, iPhone 6 og iPhone 6 Plus tirsdag kveld.

Publisert

Tirsdag 9. september klokken 19.00 norsk tid inviterte Apple til pressekonferanse i Flint Center for the Performing Arts ved De Anza College i Apples hjemby Cupertino.

Det var her grunlegger Steve Jobs avduket den første Mac-en for 30 år tilbake, og i forkant av arrangementet spekulerte mange i hvorfor Apple vendte tilbake til nettopp dette historiske stedet. 

- Apples fødested er rett nede i gata her, og vi har hatt en fantastisk historie her, sa Tim Cook. Og uten mer om og men avduket han iPhone 6 og iPhone 6 Plus.

ALLE DETALJER: Få absolutt alle detaljene fra pressekonferansen her

Ryktene stemte

Skjermene kalles Retina HD, med en skjermoppløsning på henholdsvis 1334 x 750 og 1920 x 1080 bildepunkter. Det vil si at iPhone 6 har en skjerm på 4,7 tommer med én million bildepunkter, mens iPhone 6 Plus har en skjerm på 5,5 tommer med to millioner bildepunkter.

Med en tykkelse på 6,9 mm er iPhone 6 er også noe tynnere enn forgjengeren iPhone 5S på 7,6 mm. iPhone 6 Plus er 7,1 mm tykk.

I likhet med iPad, har den såkalte "phableten" iPhone 6 Plus lanskapsmodus.
I likhet med iPad, har den såkalte "phableten" iPhone 6 Plus lanskapsmodus. Foto: Justin Sullivan (AFP/NTB Scanpix)
FRA S TIL PLUSS: Her ser du dagens iPhone 5S (t.v.) sammen med iPhone 6 og iPhone 6 Plus.
FRA S TIL PLUSS: Her ser du dagens iPhone 5S (t.v.) sammen med iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Foto: Apple

En funksjon kalt Reachability skal sørge for at du kan bruke begge telefonene med én hånd, en kjent utfordring med større skjermer.

Videre er telefonene utstyrt med Apples nye A8-prosessor, som naturligvis er raskere enn dagens A7. Den er imidlertid ikke det sedvanlige "dobbelt så raskt", men skal yte 25 prosent bedre når den prosesserer data, mens grafikkprosessoren er 50 prosent raskere enn dagens.

Begge telefonene er også utstyrt med en oppgradert "bevegelsessensor" kalt M8. Det er denne chip-en som følger med på dine bevegelser. 

Apples Phil Schiller hevder også at nye iPhone 6 skal være raskere på 4G-nettverk.

Se flere bilder av iPhone 6 og iPhone 6 Plus i karusellen nedenfor:

Batterikapasiteten både iPhone 6 og 6 Plus skal være tilsvarende som i iPhone 5S. Altså heller dårlig.

Kameraet er naturligvis også forbedret, med en ny iSight-sensor som gjør det lettere å ta skarpe bilder raskere enn tidligere. Kameraet får også støtte fra den nye A8-prosessoren.

Du kan også ta "saktere" saktefilm, kameraet kan nå ta opp i 240 rammer i sekundet, dobbelt så mye (og sakte) som iPhone 5S.

Telefonene kommer i fargene gull, sølv og svart (eller space grey). iPhone 6 vil i USA ligge på 199 dollar for 32 GB, 299 dollar for 64 GB og 399 dollar for den nye størrelsen 128 GB. Legg på 100 dollar for hver størrelse for iPhone 6 Plus.

I USA vil telefonene være tilgjengelig i butikk fra den 19. september. Det bør bety at vi har den i Norge innen utgangen av oktober.

Fra 17. september kan en laste ned det nye operativsystemet iOS 8. 

Apple lanserte mobilbetaling

Etter iPhone 6 og 6 Plus bekreftet applesjefen Tim Cook enda et rykte. Apple ønsker å lage en suksessløsning for mobilbetaling.

Cook mener at både kredittkort og dagens mobilbetalingsløsninger er for tungvinte, og lanserer Apples eget system kalt Apple Pay

Teknologien bruker NFC og lagrer betalingdataene dine på en egen brikke i telefonen, en såkalt Secure Element-krets. Deretter kan du bruke fingeravtrykkleseren Touch ID til å betale med.

Du legger inn kredittkortinformasjon i appen PassBook, men Apple lagrer ikke kortnummeret. Det skapes isteden et eget nummer som er koblet til kredittkortet. 

At det er bankkortet som knyttes til betalingsløsningen er antagelig gode nyheter for norske forbrukere. Fagdirektør for finans Jo Gjedrem i Forbrukerombudet sier til Side3 at når en knytter et kort til betalingen, trår automatisk de såkalt "kortvilkårene" og finansavtaleloven inn.

Han forklarer at ombudet ikke er spesielt bekymret for Apples nye betalingsløsning.

- Nei, vi er ikke spesielt bekymret. Vi kommer til å se nøye på Apples vilkår, men selve konseptet, hvor det er mulig å gjøre kortbetalinger med telefonen, er vi ikke så bekymret for.

- Vi følger samtidig nøye med på alle nye betalingstjenester og varianter som kommer. Det har vi prioritert i flere år, fordi det skjer en stor utvikling på dette området. Dette ser vi på som positivt, men det er viktig at forbukernes rettigheter blir ivaretatt også i de nye systemene.

Gjedrem tror ikke mobilbetaling bør bli mindre sikkert enn tradisjonelle bankkort.

- Nei, det at man bruker teknologien på telefonen, betyr ikke at betalingen blir noe mindre trygg av den grunn, slik vi ser det.

Om misbruk av betalingsinformasjon likevel skulle forekomme, er Gjedrem klar på hvem som må ta regningen.

- For bankene er det en ny risiko når betalingen flyttes fra de tradisjonelle betalingsautomatene, men det er aktøren som lager betalingssystemet som har muligheten til å - og må - gjøre systemet trygt, og da er det dem som må ta regningen. Tilbyderen må ta risikoen, slår Gjedrem fast.

Visa, Mastercard og American Express er allerde med på Apples lag, og Apple Pay vil bli rullet ut i USA i løpet av oktober. Det vil imidlertid ta tid før Apple Pay er en normal betalingsform, ikke minst her til lands.

"One more thing"

Til slutt ytret Tim Cook Steve Jobs berømte avslutningsfrase, og bekreftet enda et rykte. Apple har laget en smartklokke. Den heter imidlertid ikke iWatch, men Apple Watch.

Cook hevdet den er det mest personlige produktet Apple har laget, og understreket at klokken kan tilpasses de flestes behov. Som forventet har den fokus på helse og trening. 

Apple Watch kommer ferdig installert med to treningsapper, og det skal være mulig å sette personlige mål for treningen som klokken kan følge med på. Klokken vil også forsøke å beregne hvor mange kalorier du har brukt i løpet av dagen. 

Tanken er at klokken skal tilpasse seg hver enkelt brukers dag- og treningsrytme, og skal kunne foreslå realistiske mål. 

Apple bekreftet også at Apple Watch vil følge med på hjerterytme. Klokken skal være utstyrt med sensorer for å følge med på puls og fart, og har innebygget WiFi og GPS.

Apple Watch.
Apple Watch. Foto: Justin Sullivan (AFP/NTB Scanpix)
Apple Watch.
Apple Watch. Foto: Justin Sullivan (AFP/NTB Scanpix)
Apple Watch.
Apple Watch. Foto: Justin Sullivan (AFP/NTB Scanpix)

Apple har utviklet et helt nytt grafisk brukergrensesnitt til smartklokken. Betjeningen foregår via berøringsskjermen i kombinasjon med den "digitale" kronen på siden.

Ved å dreie på kronen zoomer man inn og ut på skjermen, mens skjermen kan kjenne forskjell hvis du trykker hurtig eller eller holder fingeren ned mot skjermen – berøringsskjermens svar på høyreklikket. Glasset på fremsiden er dekket av syntetisk safir. Glasset skal også være fleksibelt, selv om klokken ikke er det.

Apple Watch støtter blant annet iCloud, Siri, iMessage, PassBook, musikk, kalender og en rekke andre apper.

Klokken har ikke et kamera, men henter opp dine favorittbilder fra iCloud.

Blant tredjepartutviklere som lager apper til smartklokken viste Apple eksempler fra Facebook, Twitter, BMW, flyselskap og naturligvis Nike.

Apple Watch har også NFC, som vil bli brukt i forbindelse med Apple Pay. Apple annonserte at NFC vil gjøre det mulig å låse opp døren på enkelte hotelldører ved å holde klokken inntil en tilpasset lås.

Brukere kan også kontrollere Apple TV med smartklokken, og den skal fungere sømløst sammen med iPhone-modeller fra og med iPhone 5. Apple viste også frem en rekke forskjellige design til klokken, blant annet en i gull ...

Se flere bilder av Apple Watch i karusellen nedenfor:

Prisen på Apple Watch starter på 349 dollar i USA (neppe for gullmodellen), og skal lanseres en gang tidlig i 2015.

Så, hva med U2, spilte de en rolle i Apples lansering? Tja, de spilte i alle fall - og avsluttet pressekonferansen med en minikonsert.

Journalister og andre inviterte tar en nærmere titt på Apple Watch og de nye telefonene iPhone 6 og iPhone 6 Plus etter pressekonferansen.
Journalister og andre inviterte tar en nærmere titt på Apple Watch og de nye telefonene iPhone 6 og iPhone 6 Plus etter pressekonferansen.

- Endelig sjef igjen

Apples aksjekurs gikk noe ned i etterkant av lanseringen etter et lite hopp i begynnelsen av pressekonferansen. Det tyder på at markedet møter Apples nyheter med et skuldertrekk.

Stemningen i sosiale medier er imidertid høy, særlig når det gjelder smartklokka.

- Endelig var applelanseringen helt sjef igjen, sier Side3s teknoblogger Simon Grønvik.

- Andre har mye å lære av Apple med tanke på at den mindre telefonmodellen er like god som den store og at man derfor slipper å miste maskinkraft eller funksjonalitet ved å velge den mindre versjonen om den passer bukselomme di bedre, sier han.

Han tror Apple Pay blir "en USA-greie" i begynnelsen.

- Men mobilbetaling er fremtiden og det at Apple stiller seg bak NFC er gode nyheter for alle som allerede har NFC-telefoner fra andre produsenter.

Sjefredaktør Lasse Svendsen i Lyd & Bilde er ikke spesielt overrasket over hva som ble avduket av Apple tirsdag kveld, men han er likevel overrasket over Apples smartklokke.

- Jeg er overrasket over hvor bra og strømlinjeformet Apples smartklokke virker, både på utsiden og innsiden - basert på den demoen vi har sett, vel og merke. Jeg holder en knapp på at Apple kan ha løst de utfordringene som dagens smartklokker sliter med, sier Svendsen til Side3.

Grønvik mener også Apple Watch ser lovende ut.

- Apple Watch har alt bortsett fra at den er firkantet. Hjulet, eller kronen, på siden er nok en genistrek for interaksjon med klokka og jeg tror Apple Watch kan komme til å bli en kjempesuksess på lik linje med iPhone og iPad. De neste generasjonene av Apple Watch kan kanskje være verdt å vente på om man ser stegene iPhone og iPad tok etter den første modellen.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her