IPHONE X: Applesjef Tim Cook avduket iPhone X (uttales «iPhone 10») på en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid.
IPHONE X: Applesjef Tim Cook avduket iPhone X (uttales «iPhone 10») på en pressekonferanse tirsdag kveld norsk tid.

Apple Special Event 2017

Her er Apples nye iPhone: iPhone X

Prisen er til å få tårer i øynene av.

Publisert

Tirsdag kveld norsk tid inviterte Apple pressen til den årlige avdukingen av selskapets største nyheter. I år forgikk det hele for første gang i Steve Jobs Theater i Apples nye signaturbygg Apple Park i Cupertino.

Få alle detaljene fra pressekonferansen her.

Tim Cook slet med å holde tårene tilbake da han åpnet bygget ved å minnes Apple-grunnlegger Steve Jobs, men programmet måtte raskt gå videre. Det mest spennende var selvsagt årets nye iPhone-modeller.

iPhone X

- Vi har jobbet i årevis med iPhones fremtid. Dette er det største steget framover siden vi lanserte iPhone for ti år siden, sa Tim Cook om iPhone X.

Skjermen dekker hele fronten, kalles Super Retina og er 5,8 tommer stor. Apple hevder skjermen overgår OLED med god margin.

Hjem-knappen er nå borte. Du aktiverer telefonen ved å trykke på skjermen. Du sveiper opp fra bunnen for å åpne hjem-skjermen. Dette virker fra alle apper.

INGEN HJEMKNAPP: Uten hjemknapp skal en nå sveipe fra bunnen av skjermen for å komme til hjemskjermen. I dag er dette snarveien til kontrollsenteret. Fingeravtrykksensoren erstattes av ansiktsgjenkjenning.
INGEN HJEMKNAPP: Uten hjemknapp skal en nå sveipe fra bunnen av skjermen for å komme til hjemskjermen. I dag er dette snarveien til kontrollsenteret. Fingeravtrykksensoren erstattes av ansiktsgjenkjenning. Foto: (Scanpix)

Face ID erstatter Touch ID, og er enkelt og greit ansiktsgjenkjenning. Ved hjelp av et infrarødt kamera, infrarød belysning og en ny Bionic A11-chip lager telefonen et digitalt bilde av ansiktet ditt. Telefonen skanner 30.000 punkter i ansiktet ditt, og virker altså også i mørket.

Teknologien bak Face ID utfører inntil 600 milliarder små operasjoner i sekundet.

Telefonene skal ikke la seg lure av bilder eller masker av ansiktet ditt. Sjansen for å lure Touch ID var 1 til 50.000, sier Apple. Med Face ID er tallet 1 til 1.000.000.

Vi er spente på hvor godt teknologien fungerer i praksis. Den første telefonen Apples Craig Federighi skulle vise teknologien på, ville ikke åpne mobilen og han måtte skifte mobil ... I resten av presentasjonen fungerte teknologien imidlertid som forventet.

Batteritiden skal være to timer lengre enn iPhone 7.

Med bakgrunnen av glass kan iPhone X lades trådløst gjennom Qi-ladestandarden. Det vil si at mobilen også kan lades med utstyr som ikke er laget av Apple.

LADEPLATE: Den nye generasjonen iPhone kan lades trådløst sammen med Apple Watch og AirPod. Her ligger dingsene på Apples ladeplate AirPower, men de kan lades fra alle produkter som støtter den åpne Qi-standarden.
LADEPLATE: Den nye generasjonen iPhone kan lades trådløst sammen med Apple Watch og AirPod. Her ligger dingsene på Apples ladeplate AirPower, men de kan lades fra alle produkter som støtter den åpne Qi-standarden.

Apple har selvsagt laget sin egen løsning kalt AirPower, hvor du kan legge mobil, klokke og trådløse øreplugger på for å lade alle samtidig. Denne lanseres i 2018.

iPhone X kommer i fargene svart og sølv og koster svimlende 10.990 kroner for 64 GB-modellen og 12.690 for 256 GB-modellen.

Teknologijournalist og blogger Daniel Rosenquist er ikke overasket over prisen, men sier den naturligvis svir.

Daniel Rosenquist driver bloggen Det store eplet.
Daniel Rosenquist driver bloggen Det store eplet.

- Jeg er ikke overrasket ettersom det har vært spekulert i denne prisen lenge. Den er utvilsomt ekstremt kostbar, sier Rosenquist til Side3.

- Samsung gjør det samme nå med flere modeller som prises på det nivået vi har vært vant til de siste årene, og toppmodeller som koster ekstra mye.

- Det svir å gi mellom 11.000 og 13.000 for en ny dings hvert år, men jeg tviler ikke på at folk kommer til å gjøre det.

Telefonen lanseres vesentlig senere enn iPhone 8, den 3. november.

Her er lista med de tekniske detaljene:

RYKTENE STEMTE: Etter flere lekkasjer i forkant av Apples lansering, var mye om iPhone X kjent fra før. Hele listen med de tekniske detaljene viser at mobilen blir en tettpakket kraftplugg.
RYKTENE STEMTE: Etter flere lekkasjer i forkant av Apples lansering, var mye om iPhone X kjent fra før. Hele listen med de tekniske detaljene viser at mobilen blir en tettpakket kraftplugg.

iPhone 8 og iPhone 8 Plus

Apple avduket også to nye iPhone-modeller som ser nærmest identiske ut med dagens mobiler. De kalles iPhone 8 og iPhone 8 Plus, og er med små unntak helt lik dagens iPhone 7.

På innsiden er det imidlertid en sekskjernes brikke som styrer showet. iPhone 8 er dessuten den første telefonen med en egen grafikk-chip. Det skal gi bedre ytelse og bedre spill, for eksempel.

Også iPhone 8 kan lades trådløst.

Men alt i alt snakker vi om små oppgraderinger i forhold til iPhone 7. Prosessoren er raskere, lyset er bedre, lyden er høyere og kameraet er bedre.

IPHONE 8 OG IPHONE 8 PLUS: Apple kommer også med oppgraderinger av dagens generasjon iPhone. Også disse har finish i glass, men tilbyr er ellers forventede oppgraderinger i forhold til iPhone 7.
IPHONE 8 OG IPHONE 8 PLUS: Apple kommer også med oppgraderinger av dagens generasjon iPhone. Også disse har finish i glass, men tilbyr er ellers forventede oppgraderinger i forhold til iPhone 7. Foto: (Scanpix)

Funksjonen "portrett-lys" til iPhone X og 8 Plus ser tøff ut. Her analyserer telefonen innholdet i bildet, og så kan du justere lys og bakgrunn i et portrettbilde med imponerende resultat.

iPhone 8 får også støtte for augmented reality - utvidet virkelighet.

  • iPhone 8 koster 7790 kroner for 64 GB-modellen og 9490 for 256 GB-modellen.
  • iPhone 8 Plus koster 8890 for 64 GB-modellen og 10.590 for 256 GB-modellen.

Mobilene lanseres den 22. september.

- iPhone 8 og 8 Plus er helt ålreite telefoner og en naturlig liten fremgang fra 7-eren. Men det er iPhone X som er stjerna her. Der er det mange spennende nye funksjoner og den ser veldig lekker ut. Dessverre kommer den ikke før om to måneder, kommenterer Rosenquist.

Apple Watch Series 3

Apple Watch har vokst til det største klokkemerket i verden, over Rolex. Apple oppdaterer nå klokken med en ny generasjon. Apple Watch Series 3 ser helt lik ut som forrige generasjon, men har fått oppjusteringer under skallet.

ENDELIG MED 4G: Apple Watch Series 3 ser helt lik ut de to foregående generasjonene, men årets modell støtter endelig 4G. Batteritiden er dessverre ikke forbedret.
ENDELIG MED 4G: Apple Watch Series 3 ser helt lik ut de to foregående generasjonene, men årets modell støtter endelig 4G. Batteritiden er dessverre ikke forbedret. Foto: Stephen Lam (Reuters)

Først og fremst fungerer den nå uavhengig av mobilen ved hjelp av 4G-tilkobling. Den kan også kobles direkte til Apple Music. En ny W2-chip skal gjøre også tilkobling via blåtann raskere.

Dessverre har ikke Apple økt batteritiden, som strengt tatt er en av de største ankepunktene mot dagens klokke: Den må lades hver dag.

Prisen for Apple Watch Series 3 er 3590 kroner for urkassen på 38 mm, og 3890 for urkassen på 42 mm.

Klokken lanseres den 22. september.

Det nye operativsystemet WatchOS 4 blir for øvrig tilgjengelig den 19. september.

Apple TV 4K

Apple avdukes også en ny og kraftigere Apple TV, Apple TV 4K. Det er med andre ord duket for langt bedre bildekvalitet enn med dagens Apple TV, forutsatt at du har en skjerm som støtter 4K.

I tillegg til 4K får Apple TV nå støtte for HDR-innhold.

På innsiden sitter en A10X-chip, som gir Apple TV fire ganger så god grafikkytelse som forrige generasjon. Det er samme chip som sitter i iPad Pro.

Menysystemet har også fått seg en overhaling. Mer spennende er det at Apple TV trekkes fram som en spillkonsoll med fokus på flerspillere.

Apple TV 4K koster 1899 kroner for modellen på 32 GB, og 2099 kroner for 64 GB-versjonen. Den lanseres den 22. september.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her