Er det greit at det koster opp mot 4 kroner per minutt å ringe til et 5-sifret nummer? Spørsmålet skal nå opp for EU-domstolen.
Er det greit at det koster opp mot 4 kroner per minutt å ringe til et 5-sifret nummer? Spørsmålet skal nå opp for EU-domstolen.

Mobil

EU-domstolen skal avgjøre om 5-sifrede nummer er melking av kundene

Koster opp mot 4 kroner per minutt.

Publisert

Hvorfor koster det opp mot 4 kroner per minutt å ringe til en bedrift med 5-sifret nummer, mens du har "fri bruk" til å ringe nesten alle andre nummer?

I fjor høst gikk Forbrukerombudet ut flagget at de mente at prisingen på 5-sifrede nummer trolig er ulovlig.

Nå melder Forbrukerombudet til Side3 at prinsippet vil avgjøres i EU-domstolen.

Bryter med EU-direktiv?

Bakgrunnen er at norske mobiloperatører tar seg mange ganger bedre betalt for å ringe til 5-sifrede nummer enn for vanlige telefonnummer. Operatørene gjør det samtidig ofte umulig å ringe til billigere alternativer i bedriftene som har løsningen.

Et nytt EU-direktiv slår derimot fast at en ikke kan kreve "høyere takst enn grunntakst" om kundene ringer i forbindelse med en inngått avtale.

Havner i EU-retten i stedet

Forbrukerombudet varslet en avklaring før jul, men har saken fått en helt ny dimensjon.

Nestleder Bente Øverli i Forbrukerombudet.
Nestleder Bente Øverli i Forbrukerombudet. Foto: Foto: Forbrukerombudet

- Vi har i lengre tid jobbet med problemstillingen knyttet til dyre kundeservice-numre, og planen var opprinnelig å ta tak i dette nå på nyåret. Like før jul mottok vi imidlertid et varsel om at en sak med tilsvarende problemstilling skal opp for EU-domstolen og ut fra hensiktsmessighetshensyn har vi derfor utsatt videre saksbehandling i påvente av dette. Vi er også i samtaler med Nkom om spørsmålet, sier Forbrukerombudets nestleder Bente Øverli til Side3.

Det er konkurranseorganisasjonen Zentrale zur Bekämpfung unlauteren Wettbewerbs Frankfurt am Main som har tatt en lignende sak til retten i Tyskland, og denne er hevet opp på EU-nivå.

- Saken for EU-domstolen gjelder de samme rettslige spørsmålene som vi har sett nærmere på i forbindelse med vårt arbeid på spesialnummer, sier Øverli.

Når en dom vil falle der er ukjent.

En dom i EU-domstolen vil ikke gjøre det ulovlig å ta høy pris for 5-sifrede nummer, men det vil bety at bedriftene må ha et gratis alternativ.

Svært god butikk

Prisen på 5-sifrede nummer har vært en het potet i flere år. Mens de fleste mobilabonnement i dag har "fri bruk" av telefoni, koster det opp mot 4 kroner per minutt å ringe et 5-sifret nummer.

Disse pengene tilfaller ikke bedriften du ringer til. I stedet er det teleoperatørene som stikker av med alt - og som vedgår at de tjener svært godt på dette.

Les også: Tjener over 400 millioner kroner på 5-sifrede nummer

Tilsynsmyndigheten Nkom har værtkritisk til konkurransen i mobilmarkedet i Norge på 5-sifrede nummer på et mer overordnet grunnlag enn Forbrukerombudet:

– Foreløpig ser vi ingen konkurranse på bruk av 5-sifrede nummer. Spørsmålet er om dette er ren melking av kundene eller om operatørene har så store ekstra kostnader som prisene tilsier, sa seksjonssjef for telefoni og nummerforvaltning ved Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Hans Jørgen Enger, til NRK i fjor.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her