<b>IKON:</b> Han har designet Apples produkter siden 90-tallet. Nå slutter han.
IKON: Han har designet Apples produkter siden 90-tallet. Nå slutter han. Foto: Paul Harris, Getty Images

jONY IVE

Apples legendariske designer slutter

Mannen bak selskapets ikoniske designuttrykk starter eget selskap.

Publisert

Jonathan «Jony» Ive er mannen som har stått bak Apples estetiske uttrykk de siste tiårene. Nå har han sagt opp, for å starte sitt eget selskap.

Fant tonen med Jobs

Jony Ive begynte å jobbe for selskapet allerede på starten av 90-tallet, og designet Apples første Powerbook, samt PDA-ene (Personal Digital Assistant) Newton og MessagePad.

Selve Gudfaren i Apple, Steve Jobs, hadde blitt kastet ut i kulden av styret i selskapet i 1985. På 90-tallet fikk Jobs kjempet seg tilbake til toppen i Apple.

I 1997, da Jobs var tilbake i sjefsstolen hos Apple, var Ive forberedt på at et nytt designteam ville bli hentet inn, og at han derfor ville miste jobben. Men Jobs og Ive hadde funnet tonen, og han ble i stedet ansatt som senior vice president of industrial design.

<b>IVES DESIGN:</b> Steve Jobs viser fram Mini iPod i 2004
IVES DESIGN: Steve Jobs viser fram Mini iPod i 2004 Foto: Justin Sullivan, Getty Images

Design-perler på løpende bånd

Han ledet temaet av industridesignere som hadde ansvar for de viktigste produktene hos selskapet, slik som utformingen av iMac-en. Så fulgte design-ikonene på rad og rekke: iPod, iPhone og iPad.

Med Jony Ives forkjærlighet for funksjonalitet og minimalisme fant Apple sitt eget, særdeles lett gjenkjennelige uttrykk. Mange mener at Jony Ive skal ha mye av æren for at Apple bygget seg opp til å bli en av verdens største selskaper.

Skjult korridor

Samarbeidet mellom Jobs og Ive fortsatte å være tett og godt. Jobs og Ives kontorer skal blant annet ha vært forbundet med en skjult korridor, i følge en artikkel i avisen Guardian i 2015. Men ellers var det svært få som fikk tilgang til Ive sitt kontor, som var fylt med prototyper og planer for fremtidige produkter. Ikke en gang hans egen familie fikk komme innenfor døren der.

I Walter Isaacsons biografi om Steve Jobs, skriver han at den avdøde Apple-sjefen sa følgende om sjefsdesigneren:

– Han er mer enn bare en designer. Det er derfor han jobber direkte under meg. Han har mer makt enn noen andre i Apple, med unntak av meg. Ingen kan fortelle han hva han skal gjøre, eller at han skal slutte å jobbe med noe. Det er sånn jeg har satt det opp.

<b>JOBS ARVTAKER:</b> Samarbeidet med Tim Cook ser også til å være godt.
JOBS ARVTAKER: Samarbeidet med Tim Cook ser også til å være godt.

Fortsatt involvert

Nå er altså nok en Apple-æra over. Etter nesten 30 år hos Apple slutter Jony Ive, for å jobbe med sitt eget selskap, LoveFrom. Med seg på laget får han blant annet designeren og vennen Marc Newson, som ble ansatt i Apple i 2014.

Helt ferdig med Apple er Jony Ive imidlertid ikke; LoveFrom sin første kunde er Apple. Ive vil altså fortsatt være delaktig i Apples designuttrykk i årene som kommer, fortalte han i et intervju med Financial Times.

– Jeg er ikke lenger ansatt hos Apple, men vil fortsatt være veldig involvert i selskapet - forhåpentligvis i mange, mange år fortsatt, uttalte Ive til avisen.

Sir Jonathan Paul «Jony» Ive

Født 27. februar 1967 i London, England

Studerte design ved University of Northumbria

Etter studiene fikk han jobb som industridesigner i selskapet Tangerine

Begynte å arbeide for Apple tidlig på 90-tallet, og får mye av æren for Apples fantastiske suksess

Har fått en rekke utmerkelser: Royal Designer for Industry (RDI)

Honorary Fellow of the Royal Academy of Engineering (HonFREng)

Knight Commander of the Order of the British Empire (KBE)

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her