<b>IPAD PRO: </b>Apple lanserte nye versjoner av iPad Pro tirsdag 30. oktober 2018. Tredje generasjon iPad Pro har ikke lenger en fingeravtrykkleser eller hjemknapp, men åpnes nå med Face ID og kontrolleres med sveipebevegelser som med iPhone X og nyere.
IPAD PRO: Apple lanserte nye versjoner av iPad Pro tirsdag 30. oktober 2018. Tredje generasjon iPad Pro har ikke lenger en fingeravtrykkleser eller hjemknapp, men åpnes nå med Face ID og kontrolleres med sveipebevegelser som med iPhone X og nyere. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Scanpix

Apple pressekonferanse oktober 2018

Apple har annonsert ny MacBook Air, Mac Mini og nye versjoner av iPad Pro

- Positivt overrasket over prisen på iPad Pro, sier Apple-ekspert.

Publisert Oppdatert

Tirsdag klokken 15.00 norsk tid gikk Apple-sjef Tim Cook på scenen i Brooklyn Academy of Music i New York for å vise fram nye iPad Pro-modeller, en ny MacBook Air og en ny Mac Mini.

Det var første gang Apple annonserte nye produktet fra New York. Selskapet ville hedre det kreative miljøet i byen som aldri sover, og som gjerne foretrekker Apples produkter.

SE: Pressekonferansen kan strømmes her.

Det første som ble avduket var nye MacBook Air:

Ny MacBook Air

Apple annonserte en nye MacBook Air med en 13,3 tommers Retina Display med over 4 millioner bildepunkter.

Rammene rundt skjermen er nå mye mindre, men har fremdeles kamera til Facetime. Nye MacBook Air kommer også med Touch ID.

Som forventet er tastaturet bakgrunnbelyst. Trackpaden er også 20 prosent større enn på forrige generasjon. Høyttalerne leverer nå 25 prosent mer lyd.

På innsiden har den en 6. generasjon Intel CPU med to kjerner, opp til 16GB med RAM og en harddisk på opp til 1,5 terrabyte. Hele maskinen er 17 prosent mindre enn forgjengeren, og er konstruert helt og holdent av resirkulert aluminium.

For 128 GB SSD-lagring koster maskinen fra 13.490 kr i Norge. 256 GB-modellen koster fra 15.690 kr. Du justere flere av spesifikasjonene og prisnivået på Apples hjemmesider.

Nye MacBook Air lanseres den 7. november 2018.

Apple-ekspert Daniel Rosenquist er mannen bak bloggen Det store eplet. Han synes ikke oppdateringen var noe å hoppe i taket for.

Macene får en en helt OK oppgradering, ikke noe hokus pokus. MacBook Air er superpopulær og blir ikke mindre attraktiv nå, selv om den bare får enkle oppgraderinger som skulle mangle nå. 6000 kroner billigere enn Pro, det er nok den mest aktuelle maskinen for veldig mange, sier Roseqvist til Side3.

Ny iPad Pro

Som forventet annonserte Apple nye versjoner av iPad Pro med en oppdatert og mindre Apple Pencil.

Nye iPad Pro har en LCD-skjerm (Liquid Retina) med nå mye tynnere rammer. Fingeravtrykkleseren er borte til fordel for Face ID. Face ID fungerer forresten både i portrett- og landskapmodus.

En annen ting som er borte er minijack-port til hodetelefoner 😢.

Nettbrettene er bare 5,9 mm tykke. 10,5-tommeren har nå økt til 11 tommer, mens 12,9-tommeren er den samme som før. Selve nettbrettet har krympet betraktelig.

På innsiden skjuler det seg en A12 X Bionic-prosessor, en X-versjon av prosessoren som sitter i årets versjoner av iPhone. Vi snakker da åtte kjerner og en hastighet som skal være 35 prosent raskere enn forrige generasjon.

For første gang har iPad Pro også Apples Neural Engine, som gjør maskinen smartere med maskinlæring. Toppmodellen har en lagringskapasitet på 1 terrabyte.

Tilkoblingen er nå USB-C (morna, Lightning!), og du kan faktisk lade iPhone med iPad med en USB-C til Lightning-kabel.

En ny Apple Pencil er mindre, og kan festes magnetisk til iPad Pro. Den lades trådløst når den er koblet til magnetisk.

Greit å merke seg: Nye Apple Pencil fungererer ikke på 1. og 2. generasjon iPad Pro, mens gamle Apple Pencil ikke fungerer på 3. generasjon iPad Pro.

Apple har også utviklet et nytt tastatur til maskinen.

iPad Pro 11-tommer koster fra 8890 kroner for 64 GB-modellen. Prisen øker til 16.390 kroner for toppmodellen på 1 TB.

iPad Pro 12,9-tommer koster fra 10.890 kr for 64 GB-modellen. Skal du ha 1 TB med lagringskapasitet øker prisen til 18.390 kroner. Med tastatur og Apple Pencil suser summer godt over 20.000 kroner.

Begge maskinene lanseres den 7. november.

<b>KAMERA:</b> På baksiden av nye iPad Pro sitter et 12 MP kamera med en ƒ/1,8-blender­åpning. Smart HDR-teknologien fra iPhone XS, XS Max og XR er også å finne i iPad Pro 2018. På framsiden sitter et TrueDepth-kamera på 7 MP.
KAMERA: På baksiden av nye iPad Pro sitter et 12 MP kamera med en ƒ/1,8-blender­åpning. Smart HDR-teknologien fra iPhone XS, XS Max og XR er også å finne i iPad Pro 2018. På framsiden sitter et TrueDepth-kamera på 7 MP.

Daniel Rosenquist er positivt overrasket over prisene på 3. generasjon iPad Pro.

- Ja ihvertfall for inngangsmodellene. Det er jo dollarkursen som gjør alt litt ekstra dyrt i Norge. Jeg er usikker på hvor mange som trenger 1 TB lagring på en iPad, så de 18.000 kronene er litt tulletall for meg.

- Det er nok 11-tommeren som er mest aktuell for de aller fleste, det sier Apple selv i dag også. Prisoppgraderingen til 256GB er helt ok, men det begynner å koste bra for 512 og spesielt for 1TB, som jeg ikke kan skjønne hva folk flest skal med. Jeg ville kjøpt enten en billigpad, eller en 11-tommers Pro med 256 GB til 10.300 kroner, sier Rosenquist til Side3.

Ny Mac Mini

Apple annonserte også en ny Mac Mini som er fem ganger raskere enn forrige versjon. Prosessoren kan ha enten fire eller seks kjerner, og maskinen kan ha opp til 64 GB med minne. Harddisken kan være på opptil to terrabyte.

Mac Mini får en startpris på 8990 kr (8 GB minne, firekjerners i3-prosessor og 128 GB med lagringsplass), og lanseres den 7. november.