<b>APPLE CARPLAY:</b> På Apples utviklerkonferanse i juni, WWDC, presenterte Stacey Lysik den nye CarPlay-oppdateringen med et nytt dashbord i iOS 13.
APPLE CARPLAY: På Apples utviklerkonferanse i juni, WWDC, presenterte Stacey Lysik den nye CarPlay-oppdateringen med et nytt dashbord i iOS 13. Foto: Apple

Apple Carplay

Slik blir nye Apple Carplay

I høst kommer det en ny versjon av Apple Carplay. Dette er de viktigste endringene.

Publisert Oppdatert

Apple gjorde et smart trekk for fem år siden, da Apple Carplay ble lansert. Med hjelp av Carplay flytter mobilens apper og innhold inn i bilens informasjons- og underholdningssystem, men i et bilvennlig format.

Brukervennlig

Slik kan både Apple og bileierne på en ganske enkel måte elegant styre utenom bilprodusentenes egne infotainmentsystemer, som fortsatt er forbløffende dårlige når det kommer til brukervennlighet.

LES OGSÅ: Ikke gjør disse mobiltabbene i sommer

Ulempen på den andre siden, er at Carplay ikke kan gjøre alt som bilens infotainmentsystem kan, som å endre temperaturen i bilen eller gjøre andre bilrelaterte innstillinger.

Med den nye versjonen av Apples mobiloperativsystem, iOS, tar Carplay et stort skritt fremover. Carplay kommer fortsatt ikke til å kunne styre bilens «indre funksjoner», slik som klimaanlegget, men Carplay har blitt betydelig mer anvendelig enn tidligere. Og er mye penere.

Vi merker faktisk at Apple ser ut til å ha hentet inspirasjon fra konkurrenten, Googles Android Auto.

Ny start

Den største nyheten med Car play er den nye startskjermen, som blir mer oversiktlig enn tidligere. Kart og musikkinformasjon visers på en pedagogisk måte.

Kart og navigering tas hånd om av Apples innebygde kartapp. Mange har fortsatt vonde minner fra de første versjonene av Apples kartprogram, men det har blitt mye bedre. Fortsatt holder nok mange på Google Maps som den beste kartappen.

Heldigvis er det mulig i Carplay å bruke andre kartprogram enn Apples eget.

LES OGSÅ: Denne bilen skal delvis gå på strøm fra solceller

Kommer i høst

Nye Carplay ble lansert i juni, men blir tilgjengelig først i høst.

Andre nyheter som skal gjøre Carplay bedre:

  • Et særskilt mørkt modus som skal gjøre nattkjøring litt mer avslappende. Hele grensesnittet blir mørkt.
  • Taleassistenten Siri legger seg nå «over» appen som brukes istedenfor å ta over hele skjermen.
  • Du vil kunne bruke ulike apper i mobilen og på Carplay samtidig. Smidig om en passasjer vil sjekke noe i mobilen som er tilkoblet mens bilen kjører.

Nye Carplay krever at iOS 13 er installert på din iPhone. Betaversjonen kan laddes ned nå, men det anbefales kun for spesielt interesserte. I løpet av høsten lanseres iOS 13 for alle nyere iPhone-modeller.

Denne videoen viser deg de nye funksjonene i Carplay:

Saken er publisert i samarbeid med Auto, Motor & Sport.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her