IPHONE 6: Telefonen til venstre er dagens iPhone 5S. Til høyre ligger det som skal være det faktiske glassdekselet til iPhone 6. Vi ser med andre ord at 0,7 ekstra tommer utgjør en betydelig forskjell i skjermstørrelse.
IPHONE 6: Telefonen til venstre er dagens iPhone 5S. Til høyre ligger det som skal være det faktiske glassdekselet til iPhone 6. Vi ser med andre ord at 0,7 ekstra tommer utgjør en betydelig forskjell i skjermstørrelse.

På ryktebørsen

Alt vi tror om iPhone 6

Det er bare noen uker til den kommer.

Publisert

Det er ting som tyder på at iPhone 6 blir avduket i løpet av få uker. Et samlet pressekrops stiller seg bak datoen 9. september etter at denne dagen ble nevnti en artikkel på re/code.

Det er med andre ord på tide å oppsummere de mange ryktene som svirrer rundt Apples kommende lansering.

Vi har allerede fått presentert noen av høydepunktene i det nye operativsystemet iOS 8, som blant annet har funksjoner som kan helt forandre hvordan vi bruker apper.

En annen ting vi kan si med relativt stor sikkerhet er at Apple kommer til å gå for navnet iPhone 6 på hovedmobilen. 

Flere modeller

I 2013 lanserte Apple for første gang to telefoner samtidig - toppmodellen iPhone 5S og den ikke fullt så billige billigvarianten iPhone 5C. Også i år ligger det i luften at det kommer flere modeller. Spesielt snakkes det om en større utgave med 5,5 tommers skjerm - og at denne kan følge navngivningen til siste generasjon iPad og dermed får navnet iPhone Air.

Hovedtelefonen sies forøvrig også å ha vokst, med en skjerm på 4,7 tommer. Dagens telefoner har skjermer på 4 tommer.

Designmessig er det også duket for endringer. Lekkede bilder og såkalte mockups tyder på at de nye telefonene vil få en mer avrundet form , og store inversteringer i et glassproduksjonselskap hinter om at kommende telefoner vil få glass sterkere enn metall - safirglass. Videre kan en forvente at iPhone 6 er tynnere enn iPhone 5S.

På innsiden

En større telefon kan bety at det er plass til flere spennende ting inne i telefonen. Det skal ikke mye fantasi til for å hevde at hovedprosessoren bærer navnet A8 og at den blir "dobbelt så rask" som dagens A7. Den splitter nye "bevegelsesprosessoren" M7 som ble lansert med iPhone 5S blir antagelig også oppgradert.

Enkelte hevder at lekkede bilder av hovedkortet i telefonen tyder på at Apple vil tilby NFC, men akkurat det ryktet vi hørt i flere år uten at noe har skjedd. Det virker samtidig underlig med tanke på at Apple har utviklet sin egen nærkommunikasjonsteknologi kalt iBeacon.

Også i år hevdes det at den notorisk elendige batterikapasiteten blir bedre, men fremdeles ikke like god som i konkurrenten Samsungs telefoner.

Ellers kan vi forvente forbedringer i kameraet og fingeravtrykkleseren. Enkelte mener å vite at neste generasjon iPhone kan lades trådløst og at øretelefonpluggen forsvinner til fordel for Lightning-porten, men begge deler virker temmelig usannsynlig.

iOS 8

Design og tekniske spesifikasjoner er viktige, men i den daglige bruken er det operativsystemet som utgjør den store forskjellen. Her vet vi allerede hva vi kan forvente, Apple lanserte iOS 8 på utviklermessen WWDC 2. juni. 

Du kan lese om alle detaljene her, men det er spesielt to ting tidligtestere trekker frem - fokuset på helse og funksjonaliteten kalt Extensibility .

Extensibility er en av de mest omfattende endringene i iOS 8. Funksjonen kommer til å forandre helt på måten vi bruker apper på.

I dag er det stort sett slik at en app er sin egen lille verden - du gjør det du skal i den ene appen, og åpner en ny for det neste du ønsker å gjøre. Det er dette som endres i høstens oppdatering.

La oss si at du har lastet ned appen "Photoshop Express" og foretrekker å gjøre bilderedigering med de verktøyene Adobe har utviklet. For å bruke verktøyene må du i dag åpne "Photoshop Express", men med "Extensibility" kan du få tilgang til de samme verktøyene direkte fra mobilens standard bildegalleri.

I bunn og grunn handler Extensibility om at apper kan tilby tjenester til andre apper.

Gjennom appen "Health" kan en følge med på ting som blodtrykk, vekt, aktivitet og spisevaner, og (i alle fall i USA) varsle en lege dersom det er noe som virker galt.

Den nye helseappen samler den informasjonen du velger fra ulike apper og trenings- og helseenheter. Det gir deg en oversikt på ett og samme sted. iOS 8 gir dessuten utviklere av helse- og treningsapper mulighet til å kommunisere med hverandre.

Med din tillatelse kan hver app bruke bestemt informasjon fra andre apper, slik at du får en mer omfattende måte å organisere helse og trening på. Nike+-apper som bruker NikeFuel kan for eksempel registrere viktig informasjon fra HealthKit, for eksempel om søvn og kosthold, for å lage en tilpasset brukerprofil for bedre idrettsprestasjon.

Videre har blant annet nettleseren Safari fått en oppjustering, med ny venstremeny og enkel oversikt over ofte brukte nettsider.

Du kan også svare på meldinger direkte når de dukker opp på skjermen ved å dra nedover på skjermen. Da dukker tastaturet opp, og du kan svare der og da.

Apple har også oppjustert mailappen med en rekke snarveier og håndbevegelser, du kan for eksempel jobbe med en epost, "skyve den ned" for å finne informasjon i en annen mail, og så hente den opp igjen for å fortsette å skrive. Tidligere måtte en lagre mailen som kladd for å åpne en annen e-post.

Tastaturet har også fått en ny "QuickType"-funksjon som skal forutse hva du kommer til å skrive. Vi regner med at dette blir mulig å slå av, siden Apple ikke har et voldsomt fokus på det norske språket.

I iOS 8 kan du også svare og starte samtaler på en iPad knyttet til din iPhone.

Meldinger mellom flere mennesker blir også mer tydelig og du kan velge å forlate en tråd. Det er også mulig å ta opp lyd og bilder med en hurtigknapp i "meldinger"-appen og sende direkte. Lyd- og videomeldinger vil slettes automatisk med mindre du velger å beholde dem.

Gjennom "Family Sharing" kan brukere også dele innhold de har kjøpt. 

- Opptil seks medlemmer kan delta, hver med en egen Apple-ID. Foreldre kan opprette Apple-ID-er for barna med funksjonen Ask to Buy, der barna må ha foreldrenes tillatelse for å kjøpe, melder Apple.

iCloud-bildebibliotek

Under presentasjonen av iOS 8 i juni la Apple også vekt på fotoappen og nyheten iCloud Photo Library. Det er ofte slik at folk har flere bilder i nettskyen enn de har på telefonen, og Apple demonstrerte hvordan et nytt søk i bilder du har lagret i nettskyen kan lette funn av bilder.

Verktøyet for å redigere og forbedre bilder har også fått seg en oppjustering og synkroniseres på tvers av alle enhetene dine (inkludert Mac i løpet av 2015).

Alle bildene blir lastet opp på iCloud. I dag tilbyr Apple maks 50 ekstra GB for 700 kroner i året, men kommer til å tilby opp mot én terrabyte. Hva prisen blir for det, ble ikke avduket, men 200 GB vil koste fire dollar i måneden i USA. Det tilsvarer om lag 300 kroner i året. 

STØRRE SKJERM: Her ser vi bildet fra toppen med en skjermdump fra iOS 7 lagt til. Det gir et inntrykk av hvordan iPhone 6 kommer til å se ut.
STØRRE SKJERM: Her ser vi bildet fra toppen med en skjermdump fra iOS 7 lagt til. Det gir et inntrykk av hvordan iPhone 6 kommer til å se ut. Foto: MKBHD (YouTube)

Når kommer iPhone 6?

Årets avduking skal etter sigende skje den 9. september. I fjor avduket Apple sine nye telefoner den 10. september og de var i salg halvannen uke senere.

Vi kan med andre ord forvente at iPhone 6 vil bli lansert rundt den 20. september, dersom datoen stemmer. Når det gjelder 5,5-tommersmodellen, ryktes det at den kan komme noe senere. Om den eksisterer, da.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.