Fortnite er et spill som har fått enorm popularitet i løpet av kort tid. Nå kjemper utvikleren med nebb og klør for at juksere ikke skal ødelegge spillet.
Fortnite er et spill som har fått enorm popularitet i løpet av kort tid. Nå kjemper utvikleren med nebb og klør for at juksere ikke skal ødelegge spillet.

Spill

14-åring saksøkt for å jukse i det populære dataspillet Fortnite

Utviklere av populært gratis spill har fått nok.

Publisert

I løpet av høsten har spillet Fortnite oppnådd en helt vanvittig popularitet både i Norge og resten av verden.

I starten av november ble det kjent at spillet hadde doblet antall brukere fra 10 til 20 millioner på under én måned.

Kjenner du noen ungdommer, er sannsynligheten stor for at de enten spiller eller har venner som gjør det.

Den varianten som har blitt mest populær er flerspiller-modus der opp til 100 brukere fra hele verden, både på PC og konsoll, skal kjempe mot hverandre i en eneste stor kamp.

Alle har bare ett liv, og vinneren er den som står igjen til slutt.

Sliter med juksing

Dette har skapt et marked for betalte jukseprogrammer for spillere som ikke er gode. Forskjellige former for hacks/cheats/cracks gjør det mulig å blant annet se gjennom vegger og få hjelp til å sikte slik at en alltid treffer motspillere.

Ikke overraskende er dette noe som skaper stor frustrasjon hos dem som ikke jukser. I mange tilfeller kan juksing være døden for et spill: Ingen gidder å spille et spill som er fullt av uærlige spillere.

Derfor er dette også noe som de fleste spillutviklere forsøker å hindre ved å blant annet gjøre det vanskelig å jukse og utestengte dem som blir tatt.

Men Epic Games, som står bak Fortnite, har bestemt seg for å gå til full krig mot de som benytter seg av forskjellige former for «hacks». For det første har de innført nulltoleranse for juks. Blir du tatt, blir du kastet ut umiddelbart, uten noen advarsel.

Selskapet har også begynt å saksøke personer som utvikler og distribuerer programvare som brukes til juksing. I løpet av høsten har de tatt ut en rekke søksmål, både i USA og andre deler av verden.

Men de har ikke stoppet der.

Saksøker 14-åring spiller

Mandag kveld ble det kjent at selskapet har gått til søksmål mot en 14-åring som åpent innrømmer at han jukser i spillet, men som ikke har noe med utvikling av jukseprogramvaren å gjøre. At han var 14 år ble kjent etter at moren hans sendte inn et skriv til retten.

Ifølge Epic har han blitt kastet ut av spillet over et dusin ganger på grunn av juksing før selskapet tok affære.

Formelt er det ikke selve juksingen som er bakgrunnen for søksmålet, men at 14-åringen driver en liten YouTube-kanal der han legger ut videoer av at han jukser.

Epic Games forsøkte å få YouTube til å fjerne en video med innhold fra spillet, som selskapet hevder er som en guide til hvordan du jukser i spillet.

14-åringen motsatte seg derimot forsøket, og ifølge eget utsagn benyttet han seg også av språk en 14-åring verdig for å omtale selskapet.

Epic hadde dermed juridisk to valg: Droppe saken eller saksøke.

De valgte det sistnevnte.

Amerikansk opphavsrettslov gir dem mulighet til å kreve 150.000 dollar per overtramp.

- Alder er ikke avgjørende

I en uttalelse til spillnettsiden Polygon sier selskapet følgende:

Epic is not okay with ongoing cheating or copyright infringement from anyone at any age. As stated previously, we take cheating seriously, and we’ll pursue all available options to make sure our games are fun, fair, and competitive for players.
Epic

14-åringens mor, som trolig er advokat, er derimot svært lite begeistret for søksmålet fra spillgiganten.

I et brev til domstolen bestrider moren det juridiske grunnlaget for søksmålet. Hun hevder for det første at 14-åringen ikke er bundet av brukeravtalen, som Epic hevder han har brutt. Årsaken er at han som mindreårig ikke har mulighet til å inngå juridiske avtaler, og at foreldrene ikke har gitt samtykke.

De hevder også at selskapet ikke kan bevise at de er påført tap som følge av 14-åringens juksing og opplæring av andre brukere.

Hun hevder også at Epic har gått til søksmål for å statuere et eksempel ut av 14-åringen fordi de selv ikke er i stand til å gjøre noe med problematikken med juksing.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.