Gamarue

1,1 millioner PC-er ble infisert hver måned. Nå er Gamarue-nettverket knust

Microsoft, FBI, Interpol, Europol og flere andre politimyndigheter samarbeidet med sikkerhetsselskapet ESET for å bli kvitt trusselen.

Publisert

Sikkerhetsselskapet ESET melder at det beryktede Gamarue-nettverket , som har infiserte millioner av brukere siden 2011, nå er tatt ned.

Gamarue var et såkalt botnett (se faktaboks lenger ned i artikkelen), og ble først oppdaget at ESET. I samarbeid med Microsoft, FBI, Interpol, Europol og flere andre politimyndigheter er nettverket nå tatt ned og bakmenn arrestert, skriver selskapet i en melding.

Les også: Finner du passordet ditt på denne listen, må du skifte umiddelbart 

Gjennom samarbeidet overvåket aktørene Gamarue i halvannet år før myndigetene slo til.

Nettverket infiserte så mange som 1,1 millioner PC-er hver måned. Gamarue så dagens lys i september 2011, og ble solgt som hackervertøy på det mørke nettet.

Verktøyet er en såkalt bot som kan tilpasses brukernes behov. Hovedhensikten med Gamarue var å stjele personlig data og sørge for videre spredning av den skadelig programvaren.

Et eksempel på bruk er at hackere fikk tilgang til informasjon som brukere skrev inn i skjema på nettet. Verktøyet ble så populært blant kriminelle at det utviklet seg til en rekke undernettverk.

Les også: Slik lurte hackeren til seg kjendisenes nakenbilder

For å få bukt med trusselen utviklet Eset sin egen bot som kommuniserte med gamarueservere. Slik fikk ekspertene ut informasjon om hvilke servere og nettsider som ble brukt og hva som ble installerte på ofrenes systemer.

Siden den skadelige programvaren stadig utviklet seg, var det ingen enkel oppgave.

- Denne særskilte trusselen har eksistert i årevis, og den utviklet seg konstant - som gjør den vanskelig å overvåke. Men gjennom samarbeid med Microsoft har vi klarte å holde følge med på hvordan skadevaren har endret seg og følgelig gitt brukbare data som har vist seg uvurderlig når nettverket skulle tas, sier forskningsleder Jean-Ian Boutin i ESET.

Om du frykter at du kan være infisert har Eset utviklet en gratis Online Scanner. Selskapet forsøker naturligvis å selge antivirusprogramvare, men nettverktøyet kan brukes én gang gratis.

Bot og botnett

Bot (av robot) er et dataprogram som er programmert til å utføre en spesifikk oppgave automatisk, altså regelmessig og på egen hånd, uten hjelp fra mennesker.

Botnett er et nettverk av datamaskiner infisert av datavirus eller trojanske hester. Disse maskinene kobler seg til en eller flere sentrale styrende noder der de får tildelt oppgaver. Oppgavene kan være å søke gjennom nettsider etter e-postadresser, sende ut uønsket søppelpost (spam) eller å utføre tjenestenektangrep mot utvalgte mål på internett. Et botnett kan bestå av tusentalls datamaskiner, ofte kalt zombier, spredd over hele verden og med eiere som ikke vet at maskinene er infiserte.

Kilde: Wikipedia.