<b>KOMMER TIL NORGE:</b> Sean Lock har vært i Norge tidligere. Nå kommer han tilbake i november.
KOMMER TIL NORGE: Sean Lock har vært i Norge tidligere. Nå kommer han tilbake i november. Foto: Steve Best/Rex Features/BPI (All Over Press)

Humor

Tilfeldig sex med en fremmed reddet livet hans. Nå kommer han til Norge

Det kommer en rekke morsomme stand up-komikere til Norge i løpet av året. Se fullstendig liste her.

Publisert Oppdatert

Humorformen stand up har de siste årene fått en aldri så liten revolusjon i Norge. Fra å være en nisje-greie noen morsomme damer og menn holdt på med på små barer rundt om i landet, har det for mange blitt tilgangen til samfunnskritikk, satire og et lite pust i pakken fra hverdagen.

HBO var i mange år stedet for såkalte «comedy specials» - der en utvalgt komiker fikk sitt eget show filmet og distribuert gjennom kabelkanalen. Dersom du var amerikansk komiker og fikk din egen humorspesial, hadde du nådd så høyt du kunne i komikerverden. På HBO Nordic ligger det mye gull med humorspesialer fra blant annet Chris Rock, Bill Burr, Bill Maher og Amy Schumer.

De siste årene har HBO ikke vært like frempå i stand up-miljøet, mens andre stømmetjenester har kastet seg på trenden. Spesielt Netflix har forsøkt å kapre rykte som stand up-spesialens hjemsted. De har i dag en helt bråte med humorspesialer signert en rekke komikere fra hele verden. Blant annet skal Jerry Seinfeld ha fått svimlende 100 millioner dollar, over 800 millioner kroner i dagens kurs, for to ferske humorspesialer, samt rettighetene til serien hans «Comedians in cars getting coffee».

Men dersom Jerry Seinfeld ikke er mannen som får lattermusklene dine på trening, kan Side3 fortelle deg at du ikke trenger å være bekymret. De siste årene har det nemlig blitt veldig populært for utenlandske komikere å ta turen innom Europa, og dermed Norge, for å holde show.

Bare i 2018 har vi allerede hatt Jim Jefferies, Jimmy Carr og Russell Peters på besøk. Den gode nyheten er at det er bare en brøkdel av humorbølgen som skylder innover landet de neste månedene.

Her er en oversikt over noen av showene du kan glede deg til i år:

Kevin Hart

Den amerikanske komikeren og skuespillerne Kevin Hart trenger ingen videre presentasjon. De siste årene har Hart spilt i kassasuksesser som «Ride Along», «Central Intelligence» og «Jumanji: Welcome to the Jungle».

Men det er på stand up-scenen Hart slo igjennom og nå returnerer komikeren til Norge i forbindelse med en massiv verdensturné. Da 38-åringen sist opptrådte i Norge, ble showet solgt ut på 20 minutter.

Hart opptrer i Valhall Arena 7. september.

Andrew Schulz - 17. september

I komiker-havet som eksisterer der ute, er det godt å vite at man ikke har oppdaget hver eneste fisk som finnes. New yorkeren Andrew Schulz er nettopp en slik fisk.

Ifølge det store vide internettet, startet Schulz med stand up for over ti år siden. I løpet av de årene har amerikaneren blitt en av de mest populære og hyllede komikerne i det meget konkurranseutsatte humormiljøet New York. Rapportene skal ha det til at Schulz er så morsom at etablerte komikere som Chris Rock og Louis CK nekter å gå scenen etter ham.

Dette blir Schulz første besøk i Norge. Han opptrer på Klubbscenen til Latter 17. september.

Russell Kane - 18. september
Norske TV-seere er nok godt kjent med den fargerike Russell Kane. Briten har vært fast inventar på «Live at the Apollo» og en rekke andre britiske TV-programmer. Han leder også podcasten «Evil Genius» for BBC.

Nå har han nytt show på trappene og som en del av verdensturneen kommer han innom Oslo og Chat Noir.

Russell Kane opptrer 18. september.

Mike Epps - 30. september

For mange vil nok Mike Epps være en slik komiker du har sett i utallige filmer og TV-serier, men du husker aldri navnet. Da kan vi fortelle deg at 47-åringen er en festlig komiker, skuespiller og forfatter.

Epps vokste opp i et hardt miljø i Indianapolis i Indiana, og har aldri lagt skjul på sine kriminelle ungdomsår. Ifølge han selv stod det mellom å lange narkotika eller satse på en komiker-karriere.

Heldigvis for oss (og Epps selv) valgte han det siste.

Epps opptrer på Sentrum Scene 30. september.

Daniel Sloss

Til tross for å bare være 27 år gammel, kan skotske Daniel Sloss se tilbake på en allerede lang og innholdsrik karriere på humorscenen. Skotten startet med stand up allerede som 17-åring etter moren fikk den etablerte komikeren Frankie Boyle til å lese noen av vitsene hans. Etter den tid har Sloss rukket å opptre på store humorfestivaler som Edinburgh Fringe Festival og Just for Laugh i Monteral. Han har også hatt TV-opptredener på Conan O'Brian, Late Late Show with Craig Ferguson og Drunk History.

Nå er han klar for en ny Europa-turné med sitt tiende soloshow (!). I løpet av september vil også to av hans humorspesialer bli tilgjengelig på Netflix i september 2018. Humoren er ofte mørk, brutal og ærlig, og da kanskje spesielt når det kommer til Sloss' syn på kjærligheten. Faktisk skal showet hans «So?»/«Jigsaw» ha ledet til over 500 samlivsbrudd, fire brutte forlovelser og to skilsmisser. Mørketallene er nok store.

Dette er tredje gang Sloss inntar norske scener. Undertegnede har sett han begge gangene han har vært i Oslo tidligere, og kan anbefale skotten på det sterkeste.

Daniel Sloss opptrer i Oslo 2. oktober og Stavanger 3. oktober.

Jo Koy - 2. oktober

En ekte Las Vegas-entertainer kommer til Oslo 2. oktober. Amerikansk-filippinske Jo Koy har holdt på med stand up siden 2007 og har i løpet av ti år klart å bli en av USAs mest populære komikere.

I 2017 satte han rekord på Hawaii, da han solgte han ut elleve show og underholdt tilsammen 23.000 mennesker på The Neal S. Blaisdell Concert Hall.

Nå legger komikeren ut på verdensturné og første stopp er Oslo 2. oktober.

TJ Miller - 23., 24. og 25. oktober

Amerikanske TJ Miller er komikeren du aldri vet hvor du har. Fra å gjøre elleville, improviserte set på scenen til gjøre enda sprøere intervjuer med lokal-TV i USA.

Mest kjent er nok Miller for sin rolle som den noe eksentriske Erlich Bachman i komiserien «Silicon Valley» på HBO Nordic. Han har også hatt en birolle i to de «Deadpool»-filmene.

Miller forlot noe overraskende «Silicon Valley» etter fire sesonger, og etter det har det vært flere overskrifter i sladderpressen om komikerens (ville) oppførsel. Uansett, 37-åringen er en ekstremt morsom mann - spesielt for dem som setter pris på fysisk og absurd humor.

I oktober besøker Miller tre norske byer: Oslo, Bergen og Stavanger.

Se TJ Miller på Folketeateret, Ricks eller Hall Toll 23., 24. eller 25. oktober.

Sean Lock

Det er få om noen nyheter som kan gjøre dagen din bedre enn å høre at en av dine favorittkomiker kommer til landet. Det er nettopp det som skjedde den første uken i september da det ble klart at Sean Lock returnerer til Norge.

Briten med brillene og den obskure, men ekstremt morsomme humoren gjør to opptredener her til lands i forbindelse med showet «Keep it Light». Først er det Oslo og Folketeateret som får besøk 11. november. Dagen etterpå tar Lock toget til Drammen og besøker Drammen Teater.

Lock er for mange kjent fra «Live at the Apollo», «QI» and «8 Out of 10 Cats». Undertegnede så Lock sist gang han var på besøk i Norge. Da fikk Side3 tatt en prat med komikeren, som kunne avsløre at tilfeldig sex med en fremmed reddet livet hans i ung alder.

Hvem hadde trodd det?

Sean Lock opptrer på Folketeateret i Oslo 11. november og Drammen Teater 12. november.

Ari Shaffir - 30. november og 5. desember

I kategorien «en komikers komiker» finner vi New York-mannen Ari Shaffir. Vokst opp i et jødisk ortodoks-miljø, flyttet Shaffir så fort han klarte til Los Angles i håp om å slå igjennom som komiker.

Etter fire år som alt mulig-mann på den legendariske komiklubben The Comedy Store i storbyen, ble han endelig promotert til betalt komiker av sjefen. Få om noen temaer er tabu for Shaffir og han har siden startet etablert seg som en av USAs mest populære og uredde komikere. Shaffir har to Netflix-spesialer tilgjengelig. Han er også en av personene bak den meget morsomme serien «This is not happening», der kjente og ukjente komikere deler selvopplevde historier fra turné-livet.

Shaffir opptrer i Stavanger 30. november på Hall Toll og på Rockefeller i Oslo 5. desember.Flere godbiter i 2019

Dara Ó Briain

Irske Dara Ó Briain er hva du kan kalle en norgesfavoritt. 46-åringen holdt show her til lands i 2013. Da solgte han ut alle byene han besøkte, foruten Tromsø der kun fem prosent av billettene var igjen.

Nå starter den superpopulære iren 2019-turneen sin der han slapp sist: I Tromsø.

Så langt har billettene gått som varmt hvetebrød, kan arrangør A Comic Soul opplyse i en pressemelding:

- Det var utrolig stor pågang når første del av Europaturneen ble sluppet i juli, til tross for at nok de fleste levde late dager langs stranden under fellesferien. Vi kan derfor med stor glede annonsere at Dara Ó Briain har utvidet turneen sin og besøker hele syv byer i Norge, sier Sindre Pernell Nordby.

Ó Briain er kjent for de fleste fra BBC-programmer som «Live at the Apollo», «QI» og «Would I Lie To You». Side3 intervjuet iren i London i forbindelse med vitenskapsprogrammet «Science Club».

Ó Briain opptrer i Tromsø 26. januar, Bodø 27. januar og Trondheim 28. januar. Oslo får besøk 3. april og 4. mai. Kristiansand får besøk 11. mai, mens Stavanger og Bergen får besøk 13. mai og 14. mai.

Dylan Moran

Nytt år, og nok en ire som tar turen til Norge. Denne gangen er det snakk om Dylan Moran, mannen med de absurde og mørke betraktninger på temaer som kjærligheten, livet og politikk. Foruten stand up er komikeren kanskje mest kjent for rollen i kultserien «Black Books», som gikk på TV på begynnelsen av 2000-tallet.

For øyeblikket er den populære komikeren på turné i hjemlandet, men i 2019 tar han showet «Dr. Cosmos» med på europaturné der Norge står oppført som et av stoppestedene.

Dylan Moran tar turen innom Folketeateret i Oslo 26. februar, Grieghallen i Bergen 27. februar og Stavanger Konserthus 28. februar.Sarah Millican

Det er mange menn på denne listen, men i mars 2019 får Norge besøk av én av Storbritannias mest populære kvinnelige komikere, Sarah Millican.

43-åringen har en lang karriere i det britiske humormiljøet og mange nordmenn vil kjenne henne igjen fra show som «Live at the Apollo», gjest på «The Graham Norton Show», «QI», «The Big Fat Quiz of the Year» og «8 out of 10 cats» - for å nevne noen.

I tillegg har hun skrevet en bestselger bok delvis basert på eget liv. I Mars kommer hun til Norge med sitt splitter nye humorshow «Control Enthusiast».

Sarah Millican opptrer i Stavangher Konserthus 8. mars og Folketeateret i Oslo 10. mars i 2019.

Andre gobiter

Som en ekstra godbit, forteller bookingbyrået A Comic Soul at de starter opp et nytt komediekonsept i hovedstaden. Konseptet heter «Up and comic souls» og tanken er å invitere utenlandske komikere som står på kanten av å slå igjennom for massene.

- «Up & Comic Souls» er et helt unikt konsept i Europa, både for komikeren som står på scenen og publikum i salen. Dette blir en eksepsjonell opplevelse for alle, både for de på og av scenen. I likhet med legendariske Comedy Cellar i New York, får vårt publikum muligheten til å se komikerne på en intim arena før de blir virkelig store. For det kommer de til å bli, garanterer Sindre Pernell Nordby fra arrangøren A Comic Soul.

Første gang konseptet arrangeres er 13. juni på Pokalen i Oslo.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.