KOMMER TIL NORGE: Komiker Daniel Sloss returnerer til Norge i forbindelse med hans Europa-turné i 2018
KOMMER TIL NORGE: Komiker Daniel Sloss returnerer til Norge i forbindelse med hans Europa-turné i 2018 Foto: Daniel Sloss/Instagram

Humor

Showet hans har ført til over 500 samlivsbrudd, fire brutte forlovelser og to skilsmisser. Nå kommer Daniel Sloss til Norge

Det kommer en rekke morsomme stand up-komikere til Norge i løpet av året. Se fullstendig liste her.

Publisert Oppdatert

Humorformen stand up har de siste årene fått en aldri så liten revolusjon i Norge. Fra å være en nisje-greie noen morsomme damer og menn holdt på med på små barer rundt om i landet, har det for mange blitt tilgangen til samfunnskritikk, satire og et lite pust i pakken fra hverdagen.

HBO var i mange år stedet for såkalte «comedy specials» - der en utvalgt komiker fikk sitt eget show filmet og distribuert gjennom kabelkanalen. Dersom du var amerikansk komiker og fikk din egen humorspesial, hadde du nådd så høyt du kunne i komikerverden. På HBO Nordic ligger det mye gull med humorspesialer fra blant annet Chris Rock, Bill Burr, Bill Maher og Amy Schumer.

De siste årene har HBO ikke vært like frempå i stand up-miljøet, mens andre stømmetjenester har kastet seg på trenden. Spesielt Netflix har forsøkt å kapre rykte som stand up-spesialens hjemsted. De har i dag en helt bråte med humorspesialer signert en rekke komikere fra hele verden. Blant annet skal Jerry Seinfeld ha fått svimlende 100 millioner dollar, over 800 millioner kroner i dagens kurs, for to ferske humorspesialer, samt rettighetene til serien hans «Comedians in cars getting coffee».

Men dersom Jerry Seinfeld ikke er mannen som får lattermusklene dine på trening, kan Side3 fortelle deg at du ikke trenger å være bekymret. De siste årene har det nemlig blitt veldig populært for utenlandske komikere å ta turen innom Europa, og dermed Norge, for å holde show.

Bare i 2018 har vi allerede hatt Jim Jefferies, Jimmy Carr og Russell Peters på besøk. Den gode nyheten er at det er bare en brøkdel av humorbølgen som skylder innover landet de neste månedene.

Her er en oversikt over noen av showene du kan glede deg til i år:

Kevin Hart

Den amerikanske komikeren og skuespillerne Kevin Hart trenger ingen videre presentasjon. De siste årene har Hart spilt i kassasuksesser som «Ride Along», «Central Intelligence» og «Jumanji: Welcome to the Jungle».

Men det er på stand up-scenen Hart slo igjennom og nå returnerer komikeren til Norge i forbindelse med en massiv verdensturné. Da 38-åringen sist opptrådte i Norge, ble showet solgt ut på 20 minutter.

Hart opptrer i Valhall Arena 7. september.

Andrew Schulz - 17. september

I komiker-havet som eksisterer der ute, er det godt å vite at man ikke har oppdaget hver eneste fisk som finnes. New yorkeren Andrew Schulz er nettopp en slik fisk.

Ifølge det store vide internettet, startet Schulz med stand up for over ti år siden. I løpet av de årene har amerikaneren blitt en av de mest populære og hyllede komikerne i det meget konkurranseutsatte humormiljøet New York. Rapportene skal ha det til at Schulz er så morsom at etablerte komikere som Chris Rock og Louis CK nekter å gå scenen etter ham.

Dette blir Schulz første besøk i Norge. Han opptrer på Klubbscenen til Latter 17. september.

Russell Kane - 18. september
Norske TV-seere er nok godt kjent med den fargerike Russell Kane. Briten har vært fast inventar på «Live at the Apollo» og en rekke andre britiske TV-programmer. Han leder også podcasten «Evil Genius» for BBC.

Nå har han nytt show på trappene og som en del av verdensturneen kommer han innom Oslo og Chat Noir.

Russell Kane opptrer 18. september.

Mike Epps - 30. september

For mange vil nok Mike Epps være en slik komiker du har sett i utallige filmer og TV-serier, men du husker aldri navnet. Da kan vi fortelle deg at 47-åringen er en festlig komiker, skuespiller og forfatter.

Epps vokste opp i et hardt miljø i Indianapolis i Indiana, og har aldri lagt skjul på sine kriminelle ungdomsår. Ifølge han selv stod det mellom å lange narkotika eller satse på en komiker-karriere.

Heldigvis for oss (og Epps selv) valgte han det siste.

Epps opptrer på Sentrum Scene 30. september.

Daniel Sloss

Til tross for å bare være 27 år gammel, kan skotske Daniel Sloss se tilbake på en allerede lang og innholdsrik karriere på humorscenen. Skotten startet med stand up allerede som 17-åring etter moren fikk den etablerte komikeren Frankie Boyle til å lese noen av vitsene hans. Etter den tid har Sloss rukket å opptre på store humorfestivaler som Edinburgh Fringe Festival og Just for Laugh i Monteral. Han har også hatt TV-opptredener på Conan O'Brian, Late Late Show with Craig Ferguson og Drunk History.

Nå er han klar for en ny Europa-turné med sitt tiende soloshow (!). I løpet av september vil også to av hans humorspesialer bli tilgjengelig på Netflix i september 2018. Humoren er ofte mørk, brutal og ærlig, og da kanskje spesielt når det kommer til Sloss' syn på kjærligheten. Faktisk skal showet hans «So?»/«Jigsaw» ha ledet til over 500 samlivsbrudd, fire brutte forlovelser og to skilsmisser. Mørketallene er nok store.

Dette er tredje gang Sloss inntar norske scener. Undertegnede har sett han begge gangene han har vært i Oslo tidligere, og kan anbefale skotten på det sterkeste.

Daniel Sloss opptrer i Oslo 2. oktober og Stavanger 3. oktober.

Jo Koy - 2. oktober

En ekte Las Vegas-entertainer kommer til Oslo 2. oktober. Amerikansk-filippinske Jo Koy har holdt på med stand up siden 2007 og har i løpet av ti år klart å bli en av USAs mest populære komikere.

I 2017 satte han rekord på Hawaii, da han solgte han ut elleve show og underholdt tilsammen 23.000 mennesker på The Neal S. Blaisdell Concert Hall.

Nå legger komikeren ut på verdensturné og første stopp er Oslo 2. oktober.

TJ Miller - 23., 24. og 25. oktober

Amerikanske TJ Miller er komikeren du aldri vet hvor du har. Fra å gjøre elleville, improviserte set på scenen til gjøre enda sprøere intervjuer med lokal-TV i USA.

Mest kjent er nok Miller for sin rolle som den noe eksentriske Erlich Bachman i komiserien «Silicon Valley» på HBO Nordic. Han har også hatt en birolle i to de «Deadpool»-filmene.

Miller forlot noe overraskende «Silicon Valley» etter fire sesonger, og etter det har det vært flere overskrifter i sladderpressen om komikerens (ville) oppførsel. Uansett, 37-åringen er en ekstremt morsom mann - spesielt for dem som setter pris på fysisk og absurd humor.

I oktober besøker Miller tre norske byer: Oslo, Bergen og Stavanger.

Se TJ Miller på Folketeateret, Ricks eller Hall Toll 23., 24. eller 25. oktober.

Ari Shaffir - 30. november og 5. desember

I kategorien «en komikers komiker» finner vi New York-mannen Ari Shaffir. Vokst opp i et jødisk ortodoks-miljø, flyttet Shaffir så fort han klarte til Los Angles i håp om å slå igjennom som komiker.

Etter fire år som alt mulig-mann på den legendariske komiklubben The Comedy Store i storbyen, ble han endelig promotert til betalt komiker av sjefen. Få om noen temaer er tabu for Shaffir og han har siden startet etablert seg som en av USAs mest populære og uredde komikere. Shaffir har to Netflix-spesialer tilgjengelig. Han er også en av personene bak den meget morsomme serien «This is not happening», der kjente og ukjente komikere deler selvopplevde historier fra turné-livet.

Shaffir opptrer i Stavanger 30. november på Hall Toll og på Rockefeller i Oslo 5. desember.

Dara Ó Briain

Irske Dara Ó Briain er hva du kan kalle en norgesfavoritt. 46-åringen holdt show her til lands i 2013. Da solgte han ut alle byene han besøkte, foruten Tromsø der kun fem prosent av billettene var igjen.

Nå starter den superpopulære iren 2019-turneen sin der han slapp sist: I Tromsø.

Så langt har billettene gått som varmt hvetebrød, kan arrangør A Comic Soul opplyse i en pressemelding:

- Det var utrolig stor pågang når første del av Europaturneen ble sluppet i juli, til tross for at nok de fleste levde late dager langs stranden under fellesferien. Vi kan derfor med stor glede annonsere at Dara Ó Briain har utvidet turneen sin og besøker hele syv byer i Norge, sier Sindre Pernell Nordby.

Ó Briain er kjent for de fleste fra BBC-programmer som «Live at the Apollo», «QI» og «Would I Lie To You». Side3 intervjuet iren i London i forbindelse med vitenskapsprogrammet «Science Club».

Ó Briain opptrer i Tromsø 26. januar, Bodø 27. januar og Trondheim 28. januar. Oslo får besøk 3. april og 4. mai. Kristiansand får besøk 11. mai, mens Stavanger og Bergen får besøk 13. mai og 14. mai.

Andre gobiter

Som en ekstra godbit, forteller bookingbyrået A Comic Soul at de starter opp et nytt komediekonsept i hovedstaden. Konseptet heter «Up and comic souls» og tanken er å invitere utenlandske komikere som står på kanten av å slå igjennom for massene.

- «Up & Comic Souls» er et helt unikt konsept i Europa, både for komikeren som står på scenen og publikum i salen. Dette blir en eksepsjonell opplevelse for alle, både for de på og av scenen. I likhet med legendariske Comedy Cellar i New York, får vårt publikum muligheten til å se komikerne på en intim arena før de blir virkelig store. For det kommer de til å bli, garanterer Sindre Pernell Nordby fra arrangøren A Comic Soul.

Første gang konseptet arrangeres er 13. juni på Pokalen i Oslo.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.