SPION: Tyske Wilhelm Filchner brukte vennskapet til sin venn Fritdtjof Nansen i et spill som kostet mange norske sjøfolk livet.
SPION: Tyske Wilhelm Filchner brukte vennskapet til sin venn Fritdtjof Nansen i et spill som kostet mange norske sjøfolk livet.

tysk polarhelt med dobbeltspill

Spionen som rundlurte Nansen

En uvitende Fridtjof Nansen fikk en nøkkelrolle i den tyske polarhelten Wilhelm Filchner dristige operasjon under 1. verdenskrig: Med Nansen som garantist for sine gode hensikter, iscenesatte Filchner et dobbeltspill som skulle koste mange norske sjøfolk livet.

Publisert Oppdatert

– Hvis vi senker 600 000 tonn i måneden, vil britene gå tom for både mat og krigsmateriell, og be om fred i løpet av et halvt år. Innen USA rekker å bli med i krigen, het det i kalkylene til den tyske admiralen von Holtzendorff.

Mange av forsyningsskipene kom via Bergen. Opplysninger om skip og deres last på vei ut i Nordsjøen var gull verdt for tyske ubåtmannskaper. Alle skip, også de under nøytralt flagg, var fritt vilt, og skulle senkes uten forvarsel. Men hvem skulle skaffe opplysningene om skipstrafikken ut fra Vestlandet? Valget falt på en kar som hadde kontakter langt opp i det norske samfunnet: Wilhelm Filchner.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå