Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Slik overlever du kulden

Vet du hva du skal gjøre om bilen sklir av veien en iskald vinternatt?

Publisert

En vinterstorm kan komme fort, bytte retning eller øke sin intensitet uten varsel. Enten du er hjemme, i bilen, på jobb eller til fots kan den komme overraskende.

Vi nordmenn er vant til snø og kulde, men ekstremvær er sjeldent. Likevel blir vintrene kaldere, strømmen dyrere og fortsatt er mange nordmenn dårlig utrustet og lite forberedt på ekstrem kulde.

Verst tenkelig scenario

Kulden fryser vannet til is og snøen daler ned som aldri før. En snøstorm er på vei og hysteriet begynner å ta overhånd. Veiene blir ikke måket, butikkene blir tomme for mat og vann, strømmen svikter og de fleste skoler, barnehager og arbeidsplasser anbefaler at du blir hjemme.

Noen steder i verden kan været komme opptil minus 40 grader, og da er det greit å være forberedt. Her har vi en liste over ti ting vi anbefaler at du har i bakhodet.

Foto: Paul Hutchings

1: Vær forberedt

Det viktigste er kanskje å være forberedt på dårlig vær. Hold utkikk med værvarslingene, betal strøm og mobilregninger. Kulde kan sørge for å ta knekken på de fleste innredninger. Legg skumisolasjon på vannledninger så de ikke fryser til is og dekk til sprekker, og vinduer som trekker.

2: Ha forsyninger og rasjoner

Når butikkene er tomme og det er vanskelig å skaffe seg mat og drikke, bør du ha bunkret opp med alt du trenger. Lag en liste over hva hvert familiemedlem trenger, inkludert hund og katt, og sørg for å ha nok av dette til minst syv dager. Her er det også lurt å tenke på medisiner, do-papir, såpe og tannkrem. Det er selvfølgelig lurt med tørre matvarer som har lengre holdbarhets dato og nok vann. Noen av oss er nødt til å ha morgen kaffen, og da anbefaler vi å ha en primus i til føre strømbrudd.

3: Beredskapsutstyr

Skaff deg en boks med beredskapsutstyr. Her har du utstyr til å drive med førstehjelp og nok batterier til å drive en radio og lommelykter. For å holde varmen trenger du en peis og nok tør ved, men det hjelper også med ullundertøy og vintersoveposer. Det kan også være kjekt å ha nok propan til primus og bensin til bilen.

4. Måk snø

Det er faktisk sant at folk dør hvert år av å måke snø, men det er vel kanskje grunnet mer av hjertestopp som følger av tung fysikk arbeid. Å løfte 40 kilo tunge hauger av snø er slitsomt, og anbefales ikke etter et måltid eller en røyk. Skaff heller hjelp fra en ung nabo, og ha i bakhodet at dette er mest sannsynelig den kjedeligste jobben i verden. Derfor belønn din gode hjelper med noen stakkarslige kroner. Ideen med og make tidlig, er og ikke å bli innesperret i huset og at snøen smelter fortere i små hauger.

5: Se etter frostskader

Det er lurt å bruke ullsokker, lue og votter. Frostskader på små områder som i fingre, ører og tær er svært lett og få. Av den bitre kulden dannes små iskrystaller på utsiden av hudens celler og tilslutt dreper den. Symptomene er ofte nummenhet, prikking, svie og kløe. Ved større frostskader kan en få hevelse, blemmer av blod, miste følelser eller at huden blir gul/blåaktig. De beste tipsene er å så klart å varme disse stedene, uten klær og prøve å bevege på området slik at flyten av blod ikke blir hemmet. Ved store frostskader, oppsøk sykehus.

6: Hypotermi

Hvis strømmen er gått, og du ikke har muligheter for oppvarming, er det beste rådet og «ligge i skje» (helst med dama di). Kroppen er en maskin som produserer varme på rundt 37 grader. Dersom du får hypotermi og ikke klarer å få varme, risikerer du og dø en langsom død. Se opp for:

  • Sløret tale
  • Stive ledd
  • Tap av koordinasjonsevne
  • Ukontrollerbare skjelvinger

7: Ut på tur, aldri sur?

Det vi anbefaler er jo selvfølgelig å holde deg innendørs, men slik blir det ikke kar av. Du må være smart for å overleve. Ha med rikelig med klær, både til gåturen og eventuelt skift ved svetting eller pauser. Her er lagdelt med klær veien å gå, helst da med ull innerst. Løse klær hjelper på blodsirkulasjonen og øker varmen. Sørg for å ha med mat, drikke og kommunikasjonsutstyr. Tar du en pause så gjør det i ly av vinden.

Foto: Paul Katz ((c) Paul Katz)

8: Bilturen

Hvis du først er ute på biltur og sklir av veien, eller at bilen stopper, er det et par regler du bør forholde deg til. Hold deg i bilen, ikke prøv på å gå en tur i ekstremvær. Ring til hjelp, hvis det er en mulighet. For å holde på varmen kan du starte bilen i ti minutter per time, men pass på at du ikke går tom for batteri. Rasjoner alt av mat og drikke. Sjekk eksosrøret for snø. Hvis den er blokkert, kan karbonmonoksid komme tilbake til bilen, og i verste fall ta livet ditt. Knyt noe farget i antennen og vær klar med lys i bilen ved mørkets fall.

9: Jobb

Noen må jobbe uansett vær. Sørg da for å ha det ovenfor klart hjemme hos din familie, og ta med nok utstyr i tilfelle du er nødt til å overnatte på jobb.

10: Underholdning

Uansett hvordan situasjonen er, så er du nødt til å prøve å holde deg underholdt. En positiv mental holdning er like viktig som å kunne alle overlevelsesteknikkene i verden. Mange av de som er fanget under ruiner i en katastrofe, tenker på fremtidige mål de ønsker å oppnå. Dette gir dem håp for fremtiden, og holder hjernen okkupert og aktiv. Men til deg som er fanget i ditt eget hus. Spill brettspill, lek med barna og gjør noe morsomt ut av tiden dere har sammen.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her