<b>HIMMELSK:</b> Med tilbehøret inni burgeren smelter sakene sammen og løfter hverandre til nye høyder.
HIMMELSK: Med tilbehøret inni burgeren smelter sakene sammen og løfter hverandre til nye høyder. Foto: Peter Nagy

Grilltips

Burger med fyll

Dette tipset gjør burgerne dine ekstra saftig

Publisert Oppdatert

Fjerde juli er USAs nasjonaldag, og hva passer vel bedre i dag enn en skikkelig saftig burger. USA er tross alt burgerens hjemland, selv om de lærde strides om hvor retten ble «funnet opp».

Enkelte hevder den først ble laget av den danske immigranten Louis Lassen i New Haven, Connecticut i 1900. Andre sier det var tyske Otto Kuase som først kom på ideen å smelle et saftig stykke stekt kjøttdeig mellom to brød, hjemme i Hamburg.

Vi bryr oss egentlig ikke om hvem som lagde en hamburger først, eller hvor. Det som er viktig er hva vi kan gjøre med retten nå i dag.

LES OGSÅ: Ikke gjør disse grilltabbene

Ekstra saftige burgere

Her får du et tips til hvordan du kan lage burgere som renner over av smak og saftighet, servert av Vi Menns matguru Peter Nagy:

VERDENS STØRSTE HAMBURGER

Verdens største burger veide 95,5 kg og bestod av 81 kg kjøttdeig, 120 egg og en del annet.

Kjennere vet at den perfekte hamburger har et fettinnhold på rundt 20 prosent, og de kverner burgerkjøttet selv. Jeg gidder ikke det. Kjøttdeigen har 14 prosent fett, så jeg tilfører mer fett ved å ha ost i midten. Det går å blande osteterninger i kjøttet, men ekspertene vil at burgeren består av rent kjøtt, og jeg er enig.

<b>PUCK:</b> En burgerform er praktisk, men du kan fint bruke hendene også.
PUCK: En burgerform er praktisk, men du kan fint bruke hendene også. Foto: Peter Nagy

Kna salt og pepper inn i kjøttdeigen, det setter spiss på smaken. Form kjøttdeigen til 1 cm tykke burgere, to pucker per burger. Jeg testet en form til dette og fikk flott fasong på burgerne, men det går fint med hendene.

Burgerne smaker absolutt best dersom du slenger de på grillen. Til nød kan du bruke en grillpanne på stekeplaten.

Burgerne grilles på høy varme, så de får skikkelig grillutseende. Og ikke for lenge, slik at de forblir saftige inni.

LES OGSÅ: (+) Grilling i fjæra

<b>RESULTATET:</b> Her formelig renner det over av smak.
RESULTATET: Her formelig renner det over av smak. Foto: Peter Nagy

Nye høyder av smak

Når du putter tilbehøret inni burgeren, smelter smakene sammen og løfter hverandre til nye høyder.

TIPS:

Prøv Jarlsberg eller Selbu Blå som fyll i burgeren, med følge som bladpersille, gressløk og stekt bacon.

Jeg lager burgere med to ulike fyll. Finn tre råvarer som passer sammen, der en av dem må være noe fett; ost, avokado, bacon eller lignende. Kutt chorizo i terninger og fres kjapt i pannen.

Legg ønsket fyll på halvparten av burgerne og topp med den andre halvparten. Klem godt sammen på sidene.

Grill på direkte varme fem minutter på hver side, og videre på indirekte varme i fem minutter, slik at burgeren blir gjennomstekt. Grill burgerbrødene kjapt på kuttflatene og anrett burgerne på brødet med salat, tomatskiver, dressinger, ketchup og hva du vil.

LES OGSÅ: (?) Slik velger du riktig drikke til grillmaten

Ingredienser

<b>TRE TING:</b> Finn tre råvarer som passer sammen.En av dem må være noe fett.
TRE TING: Finn tre råvarer som passer sammen.En av dem må være noe fett. Foto: Peter Nagy

Hamburger med fyll inni:

Kjøttdeig

Salt, grovkvernet pepper

Hamburgerbrød

<b>SNADDER:</b> Det er innsiden som teller. Og utsiden, i dette tilfellet.
SNADDER: Det er innsiden som teller. Og utsiden, i dette tilfellet. Foto: Peter Nagy

Dressing, ketchup

Salat, tomat

Fyll inni 1: Cheddar, Jalapeño, finhakket Chorizo

Fyll inni 2: Kremost, soltørket tomat, rå løk (finhakket)

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her