Slik kan du oppdage en psykopat

Forskere har kartlagt språkmønstre som kan avsløre psykopater.

Publisert

Kjenner du noen som snakker i overkant mye om mat og penger? Bruker denne personen mange nølende lyder som «æh» og «øh»? Vel, da kan han eller hun være en psykopat, om man skal tro språkforskere ved Cornell-universitetet i New York.

Forskerne hevder å ha kartlagt språkmønster som kan avsløre den neste «Hannibal Lecter», skriver nettsiden Live Science.

Andre tegn er uttrykk for manglende følelser og å snakke om kriminalitet i fortid.

Forskerne har studert og intervjuet 52 dømte drapsmenn, hvor 14 regnes for å være psykopater. Intervjuene ble analysert av et dataprogram som letet etter mønstre i hva drapsmennene sa.

Studiene ved Cornell-universitetet viste at psykopater bruker dobbel så mange ord for basisbehov enn andre - som å spise og drikke - noe som, ifølge forskerne, reflekterer en psykopats verdensanskuelse hvor «alt kan tas av meg».

Psykopatene i undersøkelsen brukte flere underordnede konjunksjoner, som «fordi», som forskerne forklarer med en psykopats interesse for årsak og virkning.

Foto: Pool (2003 Getty Images)

- Dette mønsteret tyder på at psykopater mer sannsynlig vil se på kriminalitet som et logisk resultat av en plan. Noe som «måtte skje» for at målet skulle nås, sier forskningsleder og professor i kommunikasjon, Jeffrey Hancock, ifølge Live Science.

Hancock forklarer at vi har kontroll på noen ord, spesielt verb og substantiv, men at det ikke er tilfelle for majoriteten av ordene vi bruker: Småord som «å», kjønnet på ordet og hvilken tid vi benytter.

- Det vakre med disse ordene er at de produseres utilsiktet, og dette kan avduke den psykologiske dynamikken i talerens sinn uten at han eller hun er klar over det, sier Hancock.

Vi skal ogsp skrive ord utilsiktet, og forskerne er nå interesserte i å bruke programvaren til å analysere tekst på sosiale tjenester, som Facebook.

Analyser av tekst kan være et nyttig verktøy for politiet i drapsetterforskninger, tror Hancock. For eksempel i tilfeller som med Long Island-drapsmannen Joel Rifkin, også kjent som «Joel the Ripper». Rifkin tilsto i 1993 at han plukket opp 17 prostituerte fra New Yorks gater og drepte dem, og han brukte nettjenesten Craigslist til å kontakte sine ofre.

Ifølge den kjente kanadiske psykologen Robert Hare, som har personlighetsforstyrrelser som sitt spesialfelt, er rundt én prosent av befolkningen i USA psykopater.

LES OGSÅ:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her