Foto: Netflix

Mørk og nervepirrende

«Dark» er noe av det beste vi har sett

Fredag har «Dark» - Netflix’ tyske storsatsing - premiere i 190 land. Den blir vinterens store snakkis.

Publisert

Kort fortalt er «Dark» en familisaga med en overnaturlig vri. Tidsreiser er sentralt i serien, og ved første øyekast er det lett å trekke paralleller til serier som «Twin Peaks», «Stranger Things» og «The OA».

Men «Dark» står stødig på egne bein, og setter en helt ny kvalitetsstandard for europeiske serier.

Se video nederst i saken fra vi møtte serieskaperne og skuespillerne i Berlin.

Dyster atmosfære

«Dark» har nemlig en egen evne til å dra deg inn i handlingen og gjøre at du klør i fingrene etter å få brikkene til å falle på plass.

Serien begynner med at to barn har forsvunnet fra den fiktive småbyen Winden, og det blir fort tydelig at det er mer enn et vanlig krimdrama vi har med å gjøre. Som seriens tagline sier: Spørsmålet er ikke hvor, hvem eller hvordan, men når.

Det er mange tråder som skal nøstes opp, og episode for episode blir puslespillet stadig mer helt.

Vi blir dratt inn i familiekonflikter, både større og mindre, og du vet aldri hvilke hensikter de ulike karakterene egentlig har. «Dark» evner å vise hva som skjer med et lite samfunn når det brutalt blir revet fra hverandre, på en særdeles god og overbevisende måte.

Foto: Netflix
Foto: (Netflix)

Atmosfæren er mørk, og det er en dyster stemning gjennom serien som preger både personer og omgivelsene. Regissør Baran bo Odar tør å la nettopp omgivelsene spille sin rolle, og er visuell i fremstillingen av den lille byen som preges av at noe er i ferd med å gå helt galt.

Det mystiske og overnaturlige fungerer også svært godt i «Dark», og er med på å gi serien en ekstra dimensjon.

Dubbet fra tysk?

Det er mange mystiske elementer i «Dark», og som seer er det lett å bli totalt oppslukt i hvordan ting egentlig henger sammen. Hvorfor opphører tilsynelatende reglene om tid og rom i Winden, og hvorfor tok faren til Jonas sitt eget liv?

Som i Netflix-suksessen Stranger Things, er 80-tallet representert i «Dark».
Som i Netflix-suksessen Stranger Things, er 80-tallet representert i «Dark». Foto: Netflix

Det er særdeles vanskelig å ikke sette på episode etter episode, men når Netflix slipper alle 10 episodene på en gang er det heldigvis en lett løsning på akkurat det problemet.

I og med at «Dark» er tysk, er det faktisk også mulig å se en dubbet versjon på Netflix for deg som ikke liker å lese undertekster.

Altså - en tysk serie, dubbet til engelsk.

Ikke helt den veien det pleier å være, med andre ord. Selv så undertegnede serien på tysk, og vil anbefale det for deg som ikke har store problemer med undertekster. 

Vi har tatt en prat med skuespillere og serieskaperne i Berlin, om hva «Dark» egentlig handler om, inspirasjonen bak serien og hvilke forventninger de selv har til Tysklands første Netflix-original:

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.