SISTE SESONG: Saga Norén (Sofia Helin) og Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) er tilbake i en fjerde og siste sesong av den populære serien «Broen». Her et bilde fra sesong tre.
SISTE SESONG: Saga Norén (Sofia Helin) og Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) er tilbake i en fjerde og siste sesong av den populære serien «Broen». Her et bilde fra sesong tre. Foto: (NRK)

Serier

«Broen»-skaper Hans Rosenfeldt: - Dette er sesongen jeg er mest misfornøyd med

Publisert

OSLO/VULKAN (Side3): - Hadde Norge hostet opp litt penger, så kunne det ha blitt et drap på Svinesundsbroen i stedet for Øresundsbroen, sier «Broen»-skaper Hans Rosenfeldt (53) til Side3, før han bryter ut i latter.

Vi møter 53-åringen i forbindelse med konferansen Nordiske Seriedager som ble arrangert på Dansens Hus på Vulkan i Oslo i midten av september.

Den dansk-svenske krimserien «Broen» er en av de aller største suksessene i skandinavisk TV-historie. Serien følger svensk og dansk politi i etterforskningen av diverse drap som knytter de to nabolandene sammen. Etterforskningen blir ledet av den eksentriske og sosialt utilpasse svenske politikvinnen Saga Norén (Sofia Helin) og hennes danske partner Martin Rohde (Kim Bodnia).

TV-serien var blant seriene som skapte den massive etterspørsel av nordisk krim, en sjanger senere døpt «nordic noir» av utenlandsk presse. Rettighetene til serien har blitt solgt til mer enn 150 land og det er laget både fransk-britisk og amerikansk-mexicansk nyinnspillinger. Snart vil også en russisk versjon bli tilgjengelig.

Rosenfeldt forteller at det var tilfeldigheter som gjorde det hele til en svensk-dansk suksess, og ikke en svensk-norsk suksess.

- Produksjonsselskapet hadde mottatt penger i støtte til å lage en co-produksjon mellom Sverige og Danmark, men til en annen serie. Da denne serien ikke ble noe av, kom vi inn med en idé som de likte. Med andre ord var pengene til produksjonen allerede på plass, forklarer, forklarer svensken.

STOR SUKSESS: Manus - og krimforfatter Hans Rosenfeldt har opplevd stor suksess med serien «Broen» de siste årene. Han har også skrevet en rekke krimbøker i samarbeid med Michael Hjorth.
STOR SUKSESS: Manus - og krimforfatter Hans Rosenfeldt har opplevd stor suksess med serien «Broen» de siste årene. Han har også skrevet en rekke krimbøker i samarbeid med Michael Hjorth. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Kjenner presset

Selv om han virker avslappet før premieren 1. januar, innrømmer serieskaperen til Side3 at han kjenner presset før premieren på den siste sesongen. Og med god grunn. Da tredje sesong hadde premiere høsten 2015, ble episoden sett av mer enn tre millioner skandinaver. Med andre ord er det ikke knyttet noe mindre forventinger til fjerde og siste sesong av den uhyre populære krimserien.

- Det er alltid et press fra fansen om at vi skal levere noe som er minst like bra, om ikke bedre, enn de foregående sesongene. Det største presset om å levere, er det vi legger på oss selv. Det har kanskje vært større enn tidligere, med tanke på at det er fjerde og siste sesong. Jeg tror ikke fansen blir skuffet over årets sesong. Den inneholder alt en siste sesong skal inneholde for å få et riktig og verdig avslutning, lover svensken.

Serien har ikke bare blitt en suksess i Skandinavia, men også i store deler av verden. Rosenfeldt forteller at han hadde aldri trodd at serien vil bli så populær da han startet å utvikle ideen for rundt 10 år siden.

- Jeg husker da vi så de første klippene fra serien at vi alle var enige om at det så ut til å bli en bra krimserie. At det skulle bli så populært hadde vi aldri drømt om. Det har vært mange bra krimserier fra Skandinavia før «Broen», uten at det har tatt like mye av, sier Rosenfeldt til Side3.

Ifølge 53-åringen, lå det aldri i kortene at serien skulle bli så populær. Spesielt ikke om man skal dømme utifra de første anmeldelsene.

- Den første sesongen fikk lunkne anmeldelser i Sverige: «Dette er ok, men ingenting mer». De var rausere i Danmark, men heller ikke der var det stående applaus. Det var først da resten av Europa fikk øynene opp for serien at Skandinavia fulgte etter, mimrer svensken.

- Derfor er ikke Norge med

Suksessen med serien har gitt Rosenfeldt muligheten til å arbeide utenfor Skandinavia også. For øyeblikket arbeider han i London der han regisserer og produserer andre sesong av hans egen serie «Marcella». Serien ble fornyet til en andre sesong i 2016 og er tilgjengelig på Netflix. I tillegg lover han en bok nummer seks i 2018 om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Bokserien skriver Rosenfeldt sammen med Michael Hjorth og er blitt en suksess i store deler av Europa. Bare i Norge har duoen solgt flere hundre tusen bøker.

Inspirasjonen til de mange blodige plottene henter forfatteren fra virkeligheten, forteller han Side3.

- Jeg leser ikke mye om drap, heller rene nyheter. Jeg henter inspirasjonen derfra og forsøker å skape sidekarakterer som er basert på aktuelle hendelser eller temaer som opptar folk. Selve hovedplottet, drapet, er mer en gåte vi liker og som fascinerer. Hvem kan ha gjort det og hvorfor, er bare hentet ut fra vår egen fantasi. Dette blir så blandet med våre sidekarakterer.

VERDIG AVSLUTNING: Serieskaper Hans Rosenfeldt lover en verdig avslutning på «Broen». Her er et bilde fra sesong tre.
VERDIG AVSLUTNING: Serieskaper Hans Rosenfeldt lover en verdig avslutning på «Broen». Her er et bilde fra sesong tre. Foto: (NRK)

- Skulle gjerne gjort det annerledes

Med tre sesonger under beltestedet og en fjerde på trappene, forteller Rosenfeldt at det kun er noen små ting han gjerne skulle gjort annerledes.

- Totalt sett er jeg utrolig fornøyd med alle de tre sesongene, men det er alltid små ting som kunne blitt gjort bedre.

- Har du noen eksempler?

- Vel, plottet i sesong to var litt klønete fortalt og kanskje litt vel innviklet for vårt eget beste. Det var for mange virus og ulike gjerningsmenn. I tillegg ble vi litt for glade i komikken Saga Noréns karakter ga oss. Vi skrev noen rene humorscener som ikke passet inn. Norén er best når hun er ufrivillig morsom og hennes naturlige reaksjon blir feil med tanke på sosiale normer. Akkurat de scenene angrer jeg på.

BROEN: Den dansk-svenske serien «Broen» har blitt en stor internasjonal suksess. Her Sofia Helin som spiller Saga Norén, sammen med Kim Bodnia som spilte Martin Rohde i de to første sesongene. Bodnias karakter ble en favoritt blant fansen, men Rosenfeldt avslører at han vil ikke dukke opp i den siste sesongen.
BROEN: Den dansk-svenske serien «Broen» har blitt en stor internasjonal suksess. Her Sofia Helin som spiller Saga Norén, sammen med Kim Bodnia som spilte Martin Rohde i de to første sesongene. Bodnias karakter ble en favoritt blant fansen, men Rosenfeldt avslører at han vil ikke dukke opp i den siste sesongen. Foto: (NRK)

- Har du en favorittsesong?

- Akkurat nå er det nok sesong fire. Det er knyttet såpass store forventinger til denne sesongen og jeg er så spent på hvordan fansen vil reagere. Foruten om den, må jeg nok si sesong en. Det var jo den som startet alt dette her. Det er nok lettere å si hvilken sesong jeg er minst fornøyd med. Og det er helt klart sesong to, sier Rosenfeldt lattermildt.

Ingen Kim Bodnia

1. januar 2018 har siste sesong premiere på NRK. Rosenfeldt sier at de har noen «løse tråder å ta opp», blant annet hva som skjedde med barna til den danske etterforskeren og Noréns partner i sesong tre og fire, Henrik Sabroe (Thure Lindhardt).

- Ettersom dette er den aller siste sesongen, ønsker vi å gi det hele en skikkelig avslutning. Slik at folk skjønner at det hele er over og at det er ingen løse tråder igjen. Eneste vi var nødt til å ta tak igjen var hva som hadde skjedd med Henriks barn, så det er noe man vil få svar på i løpet av sesongen.Når sesongen starter, vet ikke seerne hvor Saga Noren befinner seg. Det blir en bra og spennende sesong, lover Rosenfeldt.

For dem som venter på at Kim Bodnias karakter, Martin Rode skal dukke opp igjen, håper svensken at ingen holder pusten.

- Kim Bodnia kommer ikke tilbake. Så jeg håper ingen sitter der ute og venter på det. Da blir de nok skuffet, avslutter Hans Rosenfeldt.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = "https://www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));
blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.