<b>MORSOM MANN</b>: Sean Lock er en morsom mann. Nå besøker han Norge.
MORSOM MANN: Sean Lock er en morsom mann. Nå besøker han Norge. Foto: Steve Best/Rex Features/BPI (All Over Press)

Intervju

- Tilfeldig sex med en fremmed reddet livet mitt

Komikeren Sean Lock kan takke fest og singellivet for at han er i live i dag.

Publisert Oppdatert

Han er en av Storbritannias mest populære komikere og har vunnet en rekke priser for sin til tider absurde observasjonkomikk. Nå er briten med utseende som Frank Hvam i "Klovn" klar for en aldri så liten norgesturné.

- Jeg gleder meg veldig til å ta turen over. Jeg har faktisk vært i Norge noen ganger tidligere. Både på ferie og på jobb. For cirka femten år siden var jeg i Stavanger på en humorfestival og holdt show. Ellers har jeg vært på skiferie i Norge noen ganger. Det likte jeg veldig godt, forteller Lock på telefon fra London.

- En brite på ski? Hvordan går det?

- Hehe. Ikke så bra. Skiferie er vel å ta litt hardt i. Vi gikk på ski, men jeg liker det ikke så godt. Jeg foretrekker heller å se fjellene deres og ta meg en drink, humrer komikeren.

- Får æren og pengene

Nordmenn som følger med på stand up vil nok dra kjensel på Lock fra NRKs stand up-serien "Live At The Apollo". Andre vil kanskje kjenne igjen briten fra humorprogrammer som "QI" og "Eight Out Of Ten Cats".

Men der mange komikere kun gjør suksess og er morsommere på én arena, har briten et talent for å være morsom uansett hva han gjør. Selv sier han at han ikke foretrekker det ene overfor det andre.

- Jeg er heldig og får gjøre begge deler. Det er selvfølgelig ulemper og fordeler med både TV og stand up. På TV er det alltid morsomt å skape noe sammen med andre og få utføre det sammen med dem. På den annen side må du dele all æren om noe funker. På stand up scenen er det bare deg og mikrofonen. Så om alt går til helvete har du bare deg selv å skylde på. Den gode tingen er at det er du som får all æren dersom det er bra - samt alle pengene, konkluderer Lock.

TV-KOMIKER: Sean Lock er fast medlem i det britiske humorprogrammet "Eight Out Ten Cats". Her sammen med de to andre komikerne i programmet Jimmy Carr og  Jason Manford.
TV-KOMIKER: Sean Lock er fast medlem i det britiske humorprogrammet "Eight Out Ten Cats". Her sammen med de to andre komikerne i programmet Jimmy Carr og  Jason Manford. Foto: Rex/steve Meddle (All Over Press)

Nå er han altså klar for Norge, der alle pengene vil gå i britens egne lommer. 21. januar står han på scenen i Stavanger, før han tar turen til Oslo 22. januar og Bergen 24. januar.

Han forteller at showet hovedsakelig vil bestå av nytt og gammelt materiale, og gleder seg til å teste ut sine vitser på nordmenn.

- Jack Dee fortalte meg at dere er gode på engelsk, så forhåpentligvis vil jeg ikke trenge å endre for mange av poengene i vitsene.

- Man kan tulle med hva man vil

Sean Locks materiale strekker seg fra hverdagslige situasjoner til mer ømfintlige temaer, innen politikk og religion. Lock sier han ikke er redd for å si det han vil på scenen, men at han som oftest tenker seg om to ganger før han fremfører en vits.

- Jeg er av den meningen at ingen temaer er "off limits" for komikere. Alt kan spøkes med og blir noen fornærmet, så er det deres problem. Det verste jeg vet er komikere som i etterkant går ut og beklager for vitser eller ting de har sagt på scenen. Har du skrevet og fremført en vits, så må du tørre å stå for det. Om du beklager, så har du tapt.

- Har du noen gang selv opplevd å få kritikk for materialet ditt?

- Nei, sjeldent. Dette er jo mye fordi jeg kanskje ikke har så veldig mange drøye vitser i mine show, som for eksempel Jimmy Carr eller Frankie Boyle. På den andre fremfører jeg bare materiale jeg kan forsvare og stå for. Sier jeg noe dritt om noen, så må jeg kunne si det rakrygget. I "Eight Out Of Ten Cats" går mange av vitsene på bekostning av kjendiser. Verden er ikke større enn at du mest sannsynlig kommer til å møte noen av dem en dag. Da er det viktig å kunne se dem i øynene og stå for det du har sagt. Om de da ikke liker det, så får det være deres problem. Det var bare en vits. Slapp av, mener Lock.

- Hva tenker du om terroristaksjonen i Frankrike og angrepet på satiremagasinet "Charlié Hebdo"?

- Hele den situasjonen er dypt tragisk og resultat av noen ekstreme fanatikere som tar ting litt for bokstavelig talt, men jeg mener fortsatt at man skal kunne få tulle med hva man vil. Selv spøkte jeg om den hendelsen på scenen her forleden og hvordan komikere nå er blitt de nye forkjemperne for ytringsfriheten... Altså, jeg spøkte om situasjonen. Ikke profeten. Jeg er ikke helt idiot heller, legger Lock til raskt. 

- På rett sted til rett tid

Den 51 år gamle briten startet karrieren på 80-tallet under såkalte åpen-mikrofon kvelder på puber rundt om i London. Han gjorde fem minutter av gangen, ofte lettere beruset og uten noe konkret plan for hva han skulle si på scenen. Lock beskriver det selv som "stand up-kunstens punkdager".

- Det var litt mer tilfeldigheter og "f... ta deg"-holdning. Man betalte noen pund for å komme inn i lokalet og følte du at du var morsommere enn fyren som sto på scenen, så skrev du deg bare opp på en liste og ventet til de ropte opp navnet ditt. Det var noe veldig punk-aktig over det. Det er ikke som i dag der folk fra hele verden kommer til London og står seks måneder på venteliste for å få opptre på en skitten pub.

I dag er det annerledes. Sean Lock har et eget kontor hvor han sitter og skriver materiale hver dag. Her har han ingen PC, mobiltelefon eller internett. Selv maleriene på veggen måtte ned da de rotet med konsentrasjonen.

- Hver gang jeg fikk en morsom tanke, så begynte jeg bare å tenke på de pokkers bildene. Jeg måtte bare fjerne dem. Jeg prøver å ha minst mulig forstyrrelser og sitter der bare med penn og papir. Det å være komiker er nok hardere enn det mange tror. Ikke at jeg er ute etter sympati eller noe, det er verdens beste jobb. Men noen ganger føler man seg litt som en and i dammen. På overflaten ser alt rolig og kontrollert ut, men under er det full panikk, humrer den erfarne komikeren.

Sin egen suksess hevder han skyldes "å være på rett sted til rett tid".

- Jeg har absolutt ingen andre kvaliteter. Eller, jeg kan løfte tunge ting. Det er vel det. Om jeg ikke hadde jobbet som komiker, så vet jeg virkelig ikke hva jeg ville gjort, sier han.

Men Lock har ikke bare vært på rett sted til rett tid. Jevn suksess skyldes også et komisk talent. De aller fleste turneene han gjør i hjemlandet er utsolgt lenge før han setter seg på toget og i løpet av sine 20 år i bransjen har han fått en rekke utmerkelser. Blant annet har han vunnet pris fra British Comedy Award for beste komiker og han har blitt stemt frem som TV-seernes favorittkomiker.

Han er også ofte å finne på lister som rangerer Storbritannias beste komikere gjennom tidene.

Het flørt reddet livet

Men til Side3 forteller 51-åringen at karrieren kunne vært over lenge før den startet. Takket være en het natt med en ukjent flørt lever han i dag.

- Jeg var i slutten av 20-årene og var nettopp kommet ut av et forhold. Med andre ord levde jeg livets glade dager på byen. En kveld traff jeg en kvinne ved navn Tina som ble med meg hjem. Etter vi hadde hatt sex, sier hun plutselig "du har noe merkelig på ryggen". Det var en mørk flekk på størrelse med en mynt. Hun anbefalte meg å få den sjekket, noe jeg gjorde dagen etter - heldigvis, forteller Lock lettet.

Legen til Lock nølte ikke da han fikk se føflekken og sendte han videre til en spesialist. Hos hudlegen fikk han beskjed om at de måtte fjerne flekken snarest. Det var først noen dager senere at komikeren fikk beskjed om at det var føflekkreft hudspesialisten hadde oppdaget.

- Han fortalte meg at dersom jeg hadde kommet inn tre-fire måneder senere ville kreften ha spredt seg til andre steder i kroppen og det ville vært for sent å gjøre noe med det. Med andre ord reddet tilfeldig sex med en fremmed livet mitt, sier 51-åringen med galgenhumor.

På den tiden livnærte Lock seg som bygningsarbeider og han forteller at det var sjeldent han brukte solkrem da de arbeidet utendørs.

KLAR FOR NORGE: Sean Lock gjør tre datoer i Stavanger, Oslo og Stavanger. Her fra scenen i London i 2013.
KLAR FOR NORGE: Sean Lock gjør tre datoer i Stavanger, Oslo og Stavanger. Her fra scenen i London i 2013. Foto: Rex/warren King (All Over Press)

I dag er briten lykkelig gift med tre barn, men han benytter anledningen til å oppfordre andre til utnytte singellivets gleder.

- Mitt mantra og ønske er at flere mennesker har one night-stands og ligger rundt. Jeg oppfordrer folk til å leve en ukristelig livsstil. Man kan ikke akkurat trykke det på en brosjyre og dele ut, men litt tilfeldig sex kan faktisk redde livet ditt, humrer Lock.

- En gyldig unnskyldning for å være utro mot kona?

- Hehe. Ja, det kan du si. Det hadde jeg faktisk ikke tenkt på. Uheldigvis er det altfor få groupies og "gag hags" i stand up-miljøet. Dessuten tiltrekker jeg meg bare raringer. Menn som bor hjemme hos foreldrene med rare hatter og selvstrikkede gensere. Det er lite glamour å være komiker, avslutter Sean Lock.

Sean Lock opptrer i stavanger 21. januar, Oslo 22. januar og Bergen 24. januar.

Likte du denne artikkelen? Lik oss på Facebook.

Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her