<b>KALD KRIG:</b> I en tid da sovjetisk aggresjon var merkbar i Europa og Asia, var det mange som ble skremt av at de sto på grensa mot Norge med en hel divisjon.
KALD KRIG: I en tid da sovjetisk aggresjon var merkbar i Europa og Asia, var det mange som ble skremt av at de sto på grensa mot Norge med en hel divisjon. Foto: Grensejeger Tor Eivind Engelstad

Dramatisk under den kalde krigen

Da russerne sto på grensa

Natt til 7. juni 1968 sto svært store, regulære, sovjetiske hærstyrker oppmarsjert mot grensen til Norge. Vernepliktige, norske soldater kikket vantro inn i de sovjetiske kanonmunningene. Norsk etterretning var mest overrasket av alle.

Publisert Oppdatert

Nils Ragnvald Dalseng og to andre soldater ved Grense-Jakobselv grensestasjon hadde vært på patrulje torsdag 6. juni 1968. Natt til fredag lå de i dyp søvn i en militær koie langt inne på fjellet.

Telefonen vekket dem mellom kl. 02 og 03 om natten. Det var en sersjant fra grensestasjonen som ringte. Beskjeden hans kunne nesten vekke døde:

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå