POPULÆR FYR: Russell Peters er en populær komiker og blant verdens mesttjenende i sitt yrke. I mai opptrer han i Norge
POPULÆR FYR: Russell Peters er en populær komiker og blant verdens mesttjenende i sitt yrke. I mai opptrer han i Norge Foto: Tom Pandi (Netflix)

Intervju

Russell Peters: - Donald Trump er som Osama bin Laden

Den frittalende komikeren Russell Peters opptrer i Norge.

Publisert

Norge har de siste årene vært veldig heldige når det kommer til storfint besøk fra kjente komiker navn de siste årene. Ricky Gervais, Michael McIntyre og Kevin Hart er blant de mest populære komikerene som har besøkt norske storbyer.

Lørdag 12. mai får Norge igjen besøk av en av verdens mest populære komikere, da canadisk-indiske Russell Peters holder show i Stavanger. Mandag 14. mai er det Oslo som står for tur, mens Byscenen i Trondheim får besøk 24. mai. Dette er 47-åringens fjerde eller femte besøk til Norge i løpet av de siste årene. Til Side3 forteller komikeren at han elsker å opptre i Skandinavia og Europa.

- Det er morsomt fordi mange amerikanere er så navlebeskuende at de tror ingen andre i verden vil forstå oss og humoren vår. Det de ikke skjønner er jo at resten av verden snakker perfekt engelsk. Amerikanerne er vel de eneste som ikke snakker to forskjellige språk, humrer Peters.

Peters er på siste halvdel av Europa-turneen til hans «Deported World Tour», og da Side3 prater med komikeren befinner han seg i den nederlandske hovedstaden Amsterdam.

- Det regner og er kaldt her, så det er omtrent som forventet, sier canadieren og bryter ut i latter.

Han legger tørt til at han har «sluttet med dop og horer», så det er lite å finne på Amsterdam.

Superstjerne

For mange er kanskje ikke Russell Peters et kjent komikernavn, men sannheten er at han er en av verdens mest innbringende og populære komikere. 47-åringen startet med stand up i hjembyen Toronto i 1989 og har i løpet av siste 30 år i bransjen blitt en av de mesttjenende komikerne i verden.

Peters selger ut store stadioner (nesten) uansett hvor han opptrer i verden og har slått en haug med salgsrekorder. I 2009 ble han første komiker til å selge 16.000 billetter til én forestilling i O2 Arena i London, og komikeren har solgt ut konsertarenaer som Madison Square Garden og Radio City Music Hall i New York og operahuset i Sydney, Australia - for å nevne noen.

UTSOLGT: På sin forrige turné, Almost Famous, holdt Peters show i 26 forskjellige land. Her fra scenen i England.
UTSOLGT: På sin forrige turné, Almost Famous, holdt Peters show i 26 forskjellige land. Her fra scenen i England. Foto: (Netflix)

Ifølge Forbes spilte Peters inn rundt ni millioner dollar (73 millioner kroner i dagens kurs) i 2016, og nettsiden Celebrity Net Worth anslår at hans formue er på nærmere 55 millioner dollar (448 millioner norske kroner). I tillegg har han sin egen serie på Netflix, «The Indian Detective», en haug med stand up-spesialer og andre filmroller. Allikevel er det ikke alle som nevner canadieren i samme åndedrag som noen av verdens andre mest populære stand up-komikere. Blant annet er han ikke like populær i «hjemlandet» USA (Peters har bodd i USA nesten hele sitt voksne liv). Til Side3 forteller han at til tider kan synes akkurat dét er litt merkelig.

- Ja, det er litt rart. I New York kan jeg fylle en arena med plass til 15.000 personer. I Los Angeles kan jeg selge ut en arena med plass til 10.000 stykker. Men reiser jeg til Midtvesten på turné, sliter jeg med å selge ut en bar med plass til 300 stykker.

Plager det deg når du har så mye suksess i resten av verden?

- Det er litt irriterende, jeg må innrømme det. Men så pleier jeg å se på det slik: Hva betyr den delen av USA for resten av verden? Ikke en dritt, sier Peters og ler. - De er en gjeng bondetamper som ikke vet noe om noen, legger han til.

«The Deported Tour» har så langt tatt med Peters verden over, fra Thailand til Irland. Hans forrige verdensturne hadde rundt 200 forestillinger fordelt på 26 land. Med andre ord er det trygt å slå fast at 47-åringen har en global appell.

Hva tror du det er som gjør at du treffer så mange personer i forskjellige land?

- Jeg tror at jeg prater til en ny generasjon med unge mennesker som føler at de ikke hører hjemme noe sted. Jeg er «stemmen» deres, om du vil. Det vil alltid være slike menn og damer som treffer et spesifikt, globalt publikum, og jeg er tydeligvis den «noen» for deler av denne generasjonen.

Den canadiske komikeren nevnes av mange for å være den aller første «Youtube-komikeren». Klipp tatt fra forskjellige forestillinger gjorde sine runder på nettet i videotjenestens spede begynnelse, og var med på å øke Peters popularitet verden over. Til Side3 sier Peters at han mener det er altfor lett å bli kjendis i dagens digitale verden.

- Jeg var kanskje den aller første Youtube-sensasjonen, om du vil. Jeg ble en hit, men det du så i de klippene var 16 år med slit, erfaring og materiale. I dag har du en drøss med mennesker som legger ut en video og blir en hit, men som ikke har noe å følge opp med. Jeg hadde heldigvis et snev av talent å lene meg tilbake på. Hva skal personer som har blitt en viral hit følge opp med? De har ingenting, forteller 47-åringen, før han fortsetter:

- Se bare på Instagram. Du har blant annet hun jenta som var frekk mot moren sin og Dr. Phil på TV-showet hans for en stund tilbake. Nå har hun åtte millioner følgere på Instagram. Det er jo helt sykt. Alt hun er kjent for er å være en j**** idiot. Mens jeg som har vært 30 år i bransjen kun har 236.000 følgere på Instagram. Det gir jo ingen mening. Om du sidestiller oss, så er sjansen mye større for at jeg vil selge ut en arena enn at hun vil klare det. Det er helt sykt, mener han.

- Det sier jo bare litt om makten man har på internett versus det virkelige liv. Nei, det gir ingen mening, legger Peters oppgitt til.

Folk som kritiserer meg kan dra til h******

Komikeren er kanskje mest kjent for sitt materiale som spiller på stereotyper om forskjellige land, folkegrupper og kulturer. Han er godt kjent for å tulle med sin egen indiske bakgrunn og oppvekst, samt hans opplevelser verden over. Det har ikke alltid falt i god jord hos publikum. Noen har beskyldt komikeren for å spille på rasistiske stereotyper, men det er han ikke enig i.

- Nei, nei, det er det ikke. Folk som har kritisert meg for å være rasist, kan bare dra til helvete. Den type materiale var ikke fremført før jeg gjorde det, så da ble jeg han fyren som gjorde slike vitser. Det er liksom greit at noen gjør narr av politikk eller sex i showet deres, men så raskt jeg tuller med etniske stereotyper er det et problem. Slikt materiale har gjort meg berømt, men selv jeg blir lei de vitsene. Det er et begrenset antall stereotyper som eksisterer der ute. Derfor har forsøkt å gå litt vekk fra det denne gangen.

BRYR SEG IKKE:  Russell Peters har lite til overs som har kritisert ham for å være rasistisk.
BRYR SEG IKKE:  Russell Peters har lite til overs som har kritisert ham for å være rasistisk. Foto: (Scanpix)

Er folk mer opptatt av å være politisk korrekt nå enn tidligere?

- Nei, jeg tror ikke det. Problemet er heller at folk har mistet evnen til å le av seg selv. Alle tar seg selv for høytidelig.

Er det noen temaer du ikke spøker med?

- Jeg forsøker å holde meg unna religion … og politikk til en viss grad. Jeg er selv ateist, og føler det er vanskelig å prate religion når jeg har den oppfatningen om det som jeg har.

47-åringen sier at materialet under «The Deported Tour» er mer personlig og fokusert på han selv og hvordan han opplever det å bli eldre. Han understreker at stilskiftet ikke skyldes kritikere.

- Savner festingen

Komikeren hadde lenge et rykte på seg for å være en festløve og være glad i damer. I en periode var kjæreste med den tidligere pornostjernen, nå Bollywood-skuespiller, Sunny Leone. Nå er Peters forlovet. Han har også en datter fra et tidligere forhold. Til Side3 sier 47-åringen at han har roet ned på festingen, selv om det hverken skyldes familien eller viljen.

- Det er rett og slett kroppen sin skyld. Haha. Jeg har passert 47 år og jeg klarer ikke å holde tritt lenger. Dersom jeg drikker for mye, virker det som kroppen tar hevn ved å si: «Å ja, én øl for mye i går? Jeg skal vise deg i dag», ler Peters.

Savner du det?

- Absolutt. Jeg elsket den biten av jobben, og jeg tar meg en fest i ny og ne. Men det er vanskelig å sloss mot evolusjonen. Nå er det som å være en rockestjerne på verdensturné, men uten alle godene.

Med all festingen og damene opp igjen, blir det naturlig å høre Peters tanker om MeToo-bevegelsen som har rørt seg verden over det siste året. Helt siden det i 2017 ble avslørt at filmmogul Harvey Weinstein har seksuelt trakassert kvinner i en årrekke, har en rekke andre mannlige kjendiser måtte stå til veggs for sine handlinger overfor kvinner. Én av dem er kanskje en av moderne tids mest verdsatte og populære komikere, Louis CK. Den 50 år gamle komikeren var på toppen av sin karriere med ny film, TV-serier og humorspesialer på Netflix da han ble beskyldt av en rekke kvinner for å ha onanert foran dem uten deres samtykke. CK nektet først for hendelsene, men etter hvert innrømmet komikeren at ryktene var sanne.

Etter avsløringene ble distribusjonsavtalen for hans nye film kansellert, han fikk sparken fra TV-seriene han var med å utvikle og Netflix fjernet alle stand up-spesialene hans fra strømmetjenesten. Peters forteller til Side3 at «alle» i bransjen visste hva den populære komikeren holdt på med.

Louis C.K.
Louis C.K. Foto: Ap / NTB Scanpix

- Alle visste hva Louis CK holdt på med. Det var en av de greiene der alle vet det, men ingen sier noe. Det er bare et skuldertrekk og «å, typisk Louie-oppførsel». Men det er flott å se så mange tørre å si ifra. Samtidig må det være noe regler når man varsler. Sånn som det har vært nå, kan alle si hva de vil, ofte uten bevis for skyld. Det er ingen tvil om at det kan bli misbrukt, sier Peters og viser til humorkollega Aziz Anzari som ble beskyldt for å oppført seg upassende overfor en kvinne på en date. Mange tok Anzari i forsvar etter beskyldningene ble lagt frem.

Tror du det kommer flere avsløringer?

- Jeg diskuterte dette faktisk med noen komikere her forleden. Jeg tror mye skyldes kommunikasjonen kjønnene i mellom, og hvordan man behandler hverandre. Mange menn har vært idioter og tatt seg altfor store friheter med kvinner i mange år, men nå sier kvinner «nei, det er ikke greit». Det synes jeg er flott, spesielt siden jeg har en datter som nå vokser opp.

Donald Trump er som Osama Bin Laden

Etter 30 år i bransjen, har Peters sett og opplevd mye. Én av de mest absurde opplevelsene hans kom under et besøk i Saudi-Arabia. Etter en forestilling ble han invitert til å opptre privat for én av prinsene og hans venner i oljelandet. Foruten et lass med penger, endte Peters opp med en Hublot-klokke til en verdi av noen hundretusen kroner og en noe uvanlig telefonsamtale.

Det viste seg nemlig at prinsen var nær venn av terroristen Osama bin Ladens bror. Peters fikk prate med bin Laden-broren på telefon og, til komikerens overraskelse, viste det seg at han var stor fan av komikeren. Broren til Bin Laden syntes det var storartet at hans favorittkomiker tok seg tid til å ringe for å si hei.

Vi må spørre, har du fortsatt kontakt med broren til Osama bin Laden?

- Haha. Nei, vi er ikke mye i kontakt. Men det var en meget absurd og morsom samtale jeg hadde. Det er noe av det sprøeste jeg har opplevd i løpet av mine 30 år i bransjen, ler Peters.

Når du forteller den historien på Youtube, sammenligner du Osama bin Laden med Donald Trump. Har du fått noe kritikk for den sammenligningen?

- Nei, for det er fakta. Om du ser nærmere på deg, er de veldig like. Trump er en bortskjemt unge av en steinrik eiendomsutvikler. Det er akkurat hva bin Laden var. De var begge høyt utdannet før de ble desillusjonert med oppfatningen av sitt eget land, mener 47-åringen.

Russell Peters opptrer i Stavanger lørdag 12. mai, Oslo mandag 14. mai og Trondheimtorsdag 24. mai.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her