<b>KRANGLET MED NANSEN: </b>Kaptein Otto Sverdrup (tv.) var polarhelten som la seg ut med Fridtjof Nansen (nr. 2 f.v.) og svært mange andre før han døde - i skyggen av sine kolleger.
KRANGLET MED NANSEN: Kaptein Otto Sverdrup (tv.) var polarhelten som la seg ut med Fridtjof Nansen (nr. 2 f.v.) og svært mange andre før han døde - i skyggen av sine kolleger. Foto: Nasjonalbiblioteket/Wikimedia Commons

Otto Sverdrup begikk glemte heltedåder

Polarhelt til leie

Otto Sverdrup ble verdensberømt på å redde russere som var håpløst fortapt i isødet. Men ellers måtte polarhelten finne seg i å leve i skyggen av gigantene Fridtjof Nansen og Roald Amundsen – som begge var mye flinkere til å skaffe seg god PR.

Publisert Oppdatert

Otto Sverdrup var mer eller mindre gått i glemmeboka da polarhelten i 1914 ble kontaktet av den russiske tsarens regjering. Om Sverdrup kunne hjelpe i en kinkig og farefull situasjon? Det dreide seg om at tsaren i sin tørst etter stadig nye erobringer, hadde sendt av sted store ekspedisjoner nordover. Nå var hele fire ekspedisjoner savnet.

Den ene på vei til Nordpolen, to på vei gjennom Nordøstpassasjen, mens den fjerde hadde i oppdrag å undersøke kullforekomstene på Svalbard.

For å lese denne artikkelen må du ha et abonnement på SIDE3+
Klikk her for 30 dager gratis tilgang
Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her

Som abonnent på SIDE3+ får du

  • Premium dybdeartikler og dokumentarer fra Vi Menn, Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske
  • Grundige og unike tester
  • Eksklusive bildereportasjer
  • 20% rabatt* på Fjellsport.no
  • * rabatten gjelder ikke tilbudsprodukter, Norrøna, elektronikk, kart, fiskeutstyr, ernæring, pakkepris, automatisk priset og outlet.
Disse artiklene får du på SIDE3+ akkurat nå