Vi Menn - Oss Gutta

Hvorfor dusjer gutter i underbuksa?

Lytt til Vi Menns nye podcast Oss Gutta. 3. episode: Peter Nagy om gutter og sjenanse.

Publisert Oppdatert

Vi Menns nye podcast, Oss Gutta, i 3. episode: Peter Nagy om hvofor gutter dusjer i underbuksa

Et merkelig fenomen har spredd seg i norske fellesdusjer. Gutter dusjer med trusene på seg. Gutter fra 10-årsalderen og godt oppe i voksenalder vrenger av seg fillene for å ta den reglementerte dusjen. Men kroppsdelen som i verste fall kan stinke som en blanding av ormebol og fiskeslo, skal skjermes for vann og såpe.

Hvordan oppsto dette tilbakeslaget i vår utvikling? Tror kanskje dagens ungdom at de slår to fluer i en underbuksesmekk når de dusjer med trusa på? At de vasker både seg selv og trusa i samme slengen?

Dette skyldes selvfølgelig en blanding av feighet og sjenanse. Den mannlige delen av den norske ungdom klarer ikke lenger å stå i en av livets mer trivielle manndomsprøver, å vise seg naken for sine brødre i den delen av livet der han går fra å være gutt til mann.

Det er en spennende tid når den lille snilen bokstavelig talt begynner å vokse mellom hendene, og anta en mer håndgripelig dimensjon. Den endeløse ventetiden før det første kjønnshåret viser seg nedentil. Og mens de fremdeles lar seg telle, hår nummer to og tre og fire.

Tok denne prosessen en uke? En måned? Et år? Der er jeg usikker, for forvandlingen skjedde samtidig med at kjønnsdriften våknet til liv og la seg som en tett tåke over forstanden. Men kroppen nøyde seg ikke med å forære meg kjønnshår. Plutselig hadde jeg hår over hele kroppen, langt mer enn jeg hadde ønsket meg, og en klar påminnelse om at en gang bodde stammen min i trærne og spiste kokosnøtter.

Det var ikke noe tema å dusje i underbuksa. På 70-tallet hadde gymlærerne uinnskrenket makt, både til å plage livet av de tjukke og trege i klassen, og gi dem strafferunder i gymtimen, slik at de lærte seg å hate trening resten av livet. Og til å beordre alle i dusjen etterpå, like nakne som da vi kom til verden.

Vi hadde med håndklær som var akkurat så lange at de gikk rundt livet, og så snek vi oss langs veggen bort til knaggene, hang fra oss håndklærne, og gikk omtrent med beina i kors bort til dusjene, der vi stilte oss med ryggen mot veggen og fiklet med oss selv under spede dusjstråler.

Selvsagt smugtittet vi på hverandre under dusjingen. Det var umulig å ikke legge merke til hvem som lå best an i miniatyrutgaven av den menneskelige evolusjon. Kjell fikk tidlig den største kølla og ganske mye hår på tissen, som det heter, og ble derfor ganske raskt Kjell med kølla, sånn oss andre imellom.

Mens Svein, som var den største og sterkeste i klassen og knakende god i gym, paradoksalt nok måtte slite lengst med sniletiss, avventende kjønnshår, og selvfølgelig, pipestemme. Det tok mange år før Snile-Svein bare ble Svein igjen.

Selv om denne tilstanden preget oss sterkt, hadde vi ingen dype samtaler om pubertet, ikek som jeg var med på i alle fall. Praten om dette gikk mest i enstavelsesord og grynting, ikke ulikt Tarzan og apevennene hans.

Det er godt å være ferdig med det. Nå er det den naturligste sak i verden å være naken i dusjen med mine brødre. Jeg har jo lært dette den harde veien, som det heter på engelsk. Men jeg kan fortsatt ikke la være å smugtitte rundt, for å sjekke rikets tilstand.

Det som forbauser meg i dag, er at hos noen eldre, som i likhet meg meg er kraftige, ja, bortimot tjukke, virker det som om dynamittgubben har gått av. Det er rett og slett ikke så mye å få øye på lenger. Jeg blir selvfølgelig bekymret over denne observasjonen.

Det ble en Vi Menn-leser også, og han spurte Vi Menn-legen om naturen ikke er helt på mannens side her. Jo da, kunne legen bekrefte, mannens muskedunder blir ikke bare kortere med årene, den blir tynnere og mykere også. Og ikke nok med det, hvis mannen legger mye på seg, ser det ut som om bukfettet rett og slett sluker hele børsa.

Ja, det var trøstens ord. Kan vel snart dusje i damegarderoben da. Naken, selvfølgelig.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her