<b>HYTTETU:</b> Eier du hytte med søsknene dine? God påske! Illustrasjon: Per Ragnar Møkleby
HYTTETU: Eier du hytte med søsknene dine? God påske! Illustrasjon: Per Ragnar Møkleby

Vi menn - OSS GUTTA

Det verste med hytte, er å eie den sammen med slekta

Lytt til Vi Menns nye podcast, Oss Gutta. 1. episode: Peter Nagy om herk med hytte.

Publisert Oppdatert

Vi Menns nye podcast, Oss Gutta, i 1. episode: Peter Nagy om Herk med hytte:

Herk med hytte

Jeg er glad jeg ikke er hytteeier.

Dette standpunktet har jeg tatt etter å i årevis ha hørt på hytteeiere som klager over all dritten som følger med å ha hytte.

Det er så dyrt å ha hytte, stadig noe som må utbedres. Det er dyrt når snurredoen som tok over for utedoen, ikke er bra nok lenger, og hyttenaboen ikke vil være med å spleise på tilslutning til vei, vann og kloakk. Men gjerne kobler til seg på kloakken for en billig penge etterpå.

Det er dyrt når strømregningen flyr til himmels etter at det ble installert fjernstyrt termostat via app, slik at hytta holder 23 grader allerede torsdag ettermiddag.

Det er dyrt å kjøre til hytta etter at E6 langs Mjøsa fikk 23 bomstasjoner, slik at hver tur til Trysil koster hundrevis av kroner, allerede før tanken blir fylt opp.

Det er dyrt at hytta ligger så bratt oppe i fjellet at du må ha en SUV med firehjulstrekk og piggdekk for å komme frem til den nedsnødde hyttedøra.

Det er dyrt og uforutsigbart at politiet har sporadiske fartskontroller søndag ettermiddag, i tillegg til de stasjonære fotoboksene du alltid må bråbremse for. For ikke å snakke om gjennomsnittsmåleren som gjør at du må kjøre i 80 km/t på en 10 kilometer lang strekning. Grusomt.

Det er slitsomt å ha hytte, for da må du reise på hytta hver bidige helg, for å presse døgnprisen ned under 100 000 kroner i året.

Det er slitsomt at alle andre tenker det samme, med den følge at det er en sammenhengende bilkø fra Sandvika til Gol hver fredag ettermiddag.

Det er slitsomt at alle andre også har funnet ut at de skal innom MacDonalds på Flå på veien hjem.

Det er slitsomt og dyrt å komme hjem igjen etter en helg på hytta til et hus som er rasert av tenåringsungene som har hatt alene hjemme-fest. Pokker, de har tømt vinkjelleren også.

Det er slitsomt at det skal være så sosialt på hytta at en deilig åndssløv tilstand foran TV'n må vike plass for utmattende brettspill av typen "Stor i kjeften", Ludo og Kinasjakk.

Det er slitsomt at det er to meter høy snø på hyttetaket og ingen østeuropeere å oppdrive som fjerner snøen for under 20 000 kroner, når du trenger dem som mest.

Det er slitsomt å tenke på at hvis du ikke hadde eid den hersens hytta på fjellet, kunne du tilbrakt hele påsken på GoGo-barer i Thailand i 30 varmegrader.

Det er dyrt at kona finner ut at dere likevel skal reise til Florida i påsken, mens hytta står og blomstrer i fjellet.

Det eneste som er verre enn å ha en hytte på fjellet, er å dele en hytte på fjellet med søsken og fjernere slektninger. Kanskje du var glad i dem en gang, men som du nå hater mer enn svartedauen. Det er noe eget med søsken. Du har ikke valgt dem, bare sloss med dem i hele oppveksten. Og nå skal du dele hytta med dem resten av livet, rett etter at dere nesten drepte hverandre under arveoppgjøret. Det fins utallige historier om søsken som krangler om hytta de ble tvunget til å bære proviant til og måke snø rundt i hele oppveksten, og som de nå har arvet på deling av åpenbart onde foreldre.

Storebror har veldig mye penger og vil gjerne at dere skal spleise på et tilbygg med jacuzzi. Lillesøster vil gjerne at alle gardinene og sengeteppene skal byttes ut.

Onkel legger ned veto mot at dere skal male over rosemalingen han har dekorert alle takene med.

Det er noe dritt med dårlig vær hver tredje påske, akkurat når det er din tur til å ha hytta.

Det er for jævlig at selv om du er den eneste i søskenflokken som fremdeles har barn i skolepliktig alder, syns søsknene dine at det er fint å ha hytta i vinterferien.

Det er snodig at du alltid rydder etter deg når du har hytta, mens søsknene dine er av den romslige sorten på det området.

Det er rart at du alltid forlater hytta med en vedstabel høyt opp etter veggen ved siden av peisen, mens når du selv kommer til hytta, er vedbæring det første du må sette i gang med.

Jeg er glad jeg ikke er hytteeier, altså, det er noe herk.

Men jaggu er det fint å bli invitert på hyttetur.

Elsker å være på fjellet i påsken.

Neste episode av Vi Menn - Oss Gutta, kommer fredag 26. april.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her