<b>OPPLØST:</b> The Beatles var på høyden av karrieren da det plutselig var slutt. Paul McCartney sier det var John Lennon som var mannen bak bruddet. Fra venstre George Harrison, John Lennon, Paul McCartney og Ringo Starr.
OPPLØST: The Beatles var på høyden av karrieren da det plutselig var slutt. Paul McCartney sier det var John Lennon som var mannen bak bruddet. Fra venstre George Harrison, John Lennon, Paul McCartney og Ringo Starr. Foto: Getty Images

musikk

Paul McCartney avslører: - Derfor ble The Beatles oppløst

Musikeren letter på sløret om hvorfor gruppen gikk hvert til sitt.

Publisert Oppdatert

The Beatles er uten tvil en av musikkhistoriens mest populære og mest innflytelsesrike band, og musikk de laget på 1960-tallet lever i beste velgående den dag i dag. Etter å ha fått en pangstart med singelen «Love Me Do» i 1962, tok det ikke lang tid før guttene fra Liverpool ble verdens aller første (og største) popgruppe.

Men som med de aller fleste gode ting, må moroa ta slutt på et eller annet tidspunkt. For The Beatles var det i 1970, da Paul McCartney offentlig annonserte at han sluttet i bandet. Det tok ikke lang tid etter det at gruppen var oppløst for godt. Bandet avholdt en legendarisk avskjedskonsert

Teorien om hvorfor bandet gikk i oppløsning på høyden av populariteten (de hadde nettopp utgitt albumet «Let it Be») har vært mange. Alt fra interne stridigheter til John Lennons kone Yoko Ono har fått skylden for at The Beatles som gruppe la instrumentene på hylla. Men i et ferskt intervju med radioverten Howard Stern forteller Paul McCartney hvem han mener førte til gruppens brudd.

- Alle har sine teorier om hvem som førte til bruddet, sier Stern.

- Ah, jeg vet hvem det var, kontrer McCartney.

- Å ja? Hvem var det? spør radioverten.

- Det var John, svarer musikeren, før han legger til:

- Det var et møte der John (Lennon red. anm.) kom inn og sa: Jeg forlater gruppa.

<b>LETTER PÅ SLØRET:</b> I et radiointervju med Howard Stern (til venstre), forteller McCartney hvem han opplevde som pådriveren for at The Beatles gikk i oppløsning.
LETTER PÅ SLØRET: I et radiointervju med Howard Stern (til venstre), forteller McCartney hvem han opplevde som pådriveren for at The Beatles gikk i oppløsning. Foto: Skjermdump/Youtube

Senere i intervjuet, gir McCartney en dypere forklaring.

- Når jeg ser tilbake på det, så tror jeg bare han hadde nådd et punkt i livet. Vi hadde alle det, egentlig, skriver Variety.

McCartney forteller videre om hvordan det var uvant for de andre i bandet at Lennons kone, Yoko Ono, var til stedet i studio da de spilte inn musikk.

- Hun var påtrengende. Hun pleide blant annet å være til stedet på innspillinger i studio og det hadde vi aldri opplevd tidligere. Men når jeg ser tilbake på det nå, må man bare forstå at han (Lennon red. anm.) var stormforelsket i henne. Og det må man bare respektere, og det er noe vi gjorde og gjør fremdeles, forteller McCartney til radioverten.

På slutten av karrieren til The Beatles var det også en rekke disputter om forvaltningen av bandets penger og hvem som skulle være gruppens manager. De andre i bandet likte ei heller godt at McCartneys første soloalbum, «McCartney»,skulle bli utgitt nesten samtidig som «Let it Be» og dermed være i direkte konkurranse med gruppens siste album.

<b>POPULÆRE:</b> The Beatles ble raskt et av verdens mest populære band. Her et bilde fra 1964.
POPULÆRE: The Beatles ble raskt et av verdens mest populære band. Her et bilde fra 1964. Foto: Getty Images

Kranglingen til tross, 76-åringen forteller at han, Lennon, George Harrison og Ringo Starr alle ble raskt venner igjen. McCartney sier han er spesielt glad for å ha skværet opp med Lennon før sistnevnte ble skutt og drept av Mark David Chapman i 1980.

- Jeg føler meg velsignet over at vi fikk skværet opp. Jeg vet virkelig ikke hvordan jeg hadde taklet det dersom vi ikke hadde blitt venner igjen, og så blir John drept. Så jeg var veldig heldig sånn sett, for vi ble venner igjen. Jeg ringte og besøkte han i New York noen ganger, sier McCartney.

<b>HOLDER KOKEN:</b> Paul McCartney har rukket å fylle 76 år, men det betyr ikke at han har sluttet å holde konserter. Briten er i disse dager klar med ny plate og ny turné.Her fra en konsert i 2016.
HOLDER KOKEN: Paul McCartney har rukket å fylle 76 år, men det betyr ikke at han har sluttet å holde konserter. Briten er i disse dager klar med ny plate og ny turné.Her fra en konsert i 2016. Foto: Getty Images
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her