<b>POKÉ BOWL:</b> Rått og lett. Poké bowl er gatemat fra Hawaii - og er noe av det kuleste du kan spise akkurat nå.
POKÉ BOWL: Rått og lett. Poké bowl er gatemat fra Hawaii - og er noe av det kuleste du kan spise akkurat nå. Foto: Peter Nagy

Poké bowl

Rått fra Hawaii

Poké bowl er gatemat fra Hawaii; rå, lynmarinert fisk med ris og grønt, og noe av det kuleste du kan spise akkurat nå.

Publisert Oppdatert

Poké bowl: Sønnen min Christoffer erklærte at han ville lage poké bowl, og slik ble det. Jeg hørte om retten første gang i 2017, den kommer fra Hawaii, og som navnet tilsier; dette er streetfood/gatemat som serveres i en bolle og spises stående med en gaffel.

Retten skal ha oppstått ved at fiskerne på Hawaii slengte avskjær fra fisk i en bolle, dynket med eddik og limesaft, og spiste som snacks.

LES OGSÅ: Oppskrift på verdens beste gulasj

Poké minner om japanernes sushi og sashimi og spesielt chilenernes ceviche, som er bortimot den samme retten. Uansett er det gøy med en rett som gir Hawaii-følelser.

Slik lager du Poké bowl

1. Kok opp ris som anvist på pakken, avkjøl og smak til med eplecidereddik.

2. Rist sesamfrø i tørr panne.

3. Kutt avokado og mango og fisk i terninger, og vårløk i biter.

4. Lag en ponzusaus ved å blande soyasaus, riseddik, sesamfrø, limesaft og finhakket chili, hvitløk og koriander.

TIPS!

Bruk gjerne laks eller tunfisk som sjef i retten. På Hawaii er blekksprut vanlig. Varier også med grønt, som slangeagurk, asparges, syltet løk - ja, nesten hva som helst.

LES OGSÅ: Pølse i vaffel

5. Fisk ut fisken med gaffel og vend inn i ponzusausen ti minutter før du skal spise, det er all tid fisken trenger av marinering i syren.

6. Anrett som på bildet (øverst), men bland gjerne sammen alt i bollen før du spiser.

Sweet chilisaus og mer ponzusaus er godt til.

<b>MANGO-TRIKSET:</b> Kutt en skive, rut opp terninger og brett ut.
MANGO-TRIKSET: Kutt en skive, rut opp terninger og brett ut. Foto: Peter Nagy
<b>SMAK TIL: </b>Ha litt eddik i risen, rør rundt, og smak.
SMAK TIL: Ha litt eddik i risen, rør rundt, og smak. Foto: Peter Nagy
<b>DET KOKER:</b> La ikke fisken ligge for lenge i marinaden. Syren koker fisken.
DET KOKER: La ikke fisken ligge for lenge i marinaden. Syren koker fisken. Foto: Peter Nagy

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 33, 2018

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her