GRISEKALDT: I Ojmjakon i Russland fryser spyttet til is før det treffer bakken.
GRISEKALDT: I Ojmjakon i Russland fryser spyttet til is før det treffer bakken. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)

Kulderekord på 71,2 minusgrader

Ojmjakon er det kaldeste stedet i verden

I Ojmjakon i Russland fryser spyttet til is før det treffer bakken.

Publisert

Synes du det er kaldt i Norge om dagen? 

Pøh.

Bli med til landsbyen Ojmjakon i det nordøstlige Russland. Her er kulderekorden på 71,2 minusgrader, melken selges i isblokker og spyttet fryser til is før det treffer bakken.

Folk i Ojmjakon er blitt ekstremt værbitte

I januar er gjennomsnittstemperaturen -50 grader celsius. Da er det ikke rart Ojmjakon regnes for å være det kaldeste, bebodde stedet i verden.

Landsbyen ligger to dager i bil unna Jakutsk, hovedstaden i regionen. Jakutsk er for øvrig den kaldeste byen i verden ...

Ironisk nok skal Ojmjakon være oppkalt etter en varmkilde i nærheten, og betyr «vann som ikke fryser». Stedet var opprinnelig et yndet stopp for reinsdyrgjetere, her kunne dyreflokken stilne tørsten uansett hvor kaldt det var. I dag bor det rundt 500 mennesker fast i landsbyen.

Kulderekorden på 71,2 minusgrader er det kaldeste som noen gang er registrert for et bebodd område, og den absolutte bunntemperaturen registrert på hele den nordlige halvkule.

Alle andre steder i verden ville slike temperaturer har ført til alvorlige problemer, men folk i Ojmjakon er blitt ekstremt værbitte. Her stenger ikke barneskolen før termometeret synker under 52 blå.

Tettstedet ligger i en høyde på 750 meter over havet, og om vinteren har de innfødte dagslys bare tre timer om dagen. Om sommeren, derimot, varer dagen i opp til 21 timer - og temperaturen kan nå 30 plussgrader. Snakk om forskjell.

Men, nå er det igjen bitende kaldt, og i tillegg mangler mange av husene i Ojmjakon goder vi tar for gitt her i Norge. Flere må gjøre sitt fornødne på iskalde utedoer og for å holde varmen, fyres det fremdeles de fleste med kull og ved.

UTEDO: Frister det å sette en naken rumpe nedpå dosetet her? Denne utedoen står plassert ved en «bensinstasjon» på veien mellom Jakutsk og Ojmjakon.
UTEDO: Frister det å sette en naken rumpe nedpå dosetet her? Denne utedoen står plassert ved en «bensinstasjon» på veien mellom Jakutsk og Ojmjakon. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)
DOTUR: Alexander Platonov (52) var tidligere lærer i Ojmjakon. Her har han kastet på seg noen filler for en kjapp tur på utedoen.
DOTUR: Alexander Platonov (52) var tidligere lærer i Ojmjakon. Her har han kastet på seg noen filler for en kjapp tur på utedoen. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)
VARME I KULDEN: Denne varmekilden i Ojmjakon sørger for at kyrne alltid har et sted å slukke tørsten.
VARME I KULDEN: Denne varmekilden i Ojmjakon sørger for at kyrne alltid har et sted å slukke tørsten. Foto: Rex Features/All Over Press (Amos Chapple)
«KNOKKELVEIEN»: Hovedveien M56 som strekker seg lengst øst i Russland er regnet for å være blant verdens verste. Vanlige biler kommer seg ikke frem her på grunn av det voldsomme klimaet som herjer veien. M56 har fått kallenavnet «Knokkelveien» på grunn av de mange tusen menneskene som døde under byggingen.
«KNOKKELVEIEN»: Hovedveien M56 som strekker seg lengst øst i Russland er regnet for å være blant verdens verste. Vanlige biler kommer seg ikke frem her på grunn av det voldsomme klimaet som herjer veien. M56 har fått kallenavnet «Knokkelveien» på grunn av de mange tusen menneskene som døde under byggingen. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)
BENSINSTOPP: Her ser du hvorfor vi skrev «bensinstasjon» i anførselstegn på bildet over. Bensin fryser for øvrig ved 45 minugrader og da kan du vært dumt å slå av motoren. Om morgenen kan en se innbyggere i Ojmjakon tenne bål under bilene for å tine drivstoffet.
BENSINSTOPP: Her ser du hvorfor vi skrev «bensinstasjon» i anførselstegn på bildet over. Bensin fryser for øvrig ved 45 minugrader og da kan du vært dumt å slå av motoren. Om morgenen kan en se innbyggere i Ojmjakon tenne bål under bilene for å tine drivstoffet. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)

Fjella har skylda

Å puste i 50 minusgrader er som å gi lungene kuldesjokk og nesen er som lammet etter et halvt minutt.

Ojmjakon kan takke de omkringliggende fjellkjedene for sitt ekstreme klima. De stopper de tunge, kalde luftmassene fra å blåse vekk. Tunge som bly blir de hengende over dalen. I tolv måneder i året er det absolutt vindstille her. Det hjelper litt mot den ekstreme kulden, men til gjengjeld stiger temperaturene til 35 plussgrader om sommeren.

Vannklosett er vanskelig på verdens kaldeste sted. Vannet fryser i kloakkrørene. Bortsett fra TV-apparater og at et par husholdninger har telefon, lever folk her som de gjorde for 100 år siden. Istedenfor vann på flasker eller fra springen står det stabler med isblokker utenfor husveggen.

Familier flest lever av mår- og harejakt og oppdrett av kyr og rein. Den eneste industribedriften er meieriet. Men det stenger i oktober og åpner ikke før om våren. Vinteren er nemlig så kald at kyrne ikke engang produserer melk.

Bøndene pakker jurene deres inn i skinnposer for at de ikke skal forfryse. Melken som blir produsert i sommerhalvåret, forderves ikke. Den blir lagret i meierikjelleren ca. en meter under bakken. Der er det minus 10 til minus 15 grader året rundt.

BUTIKKEN: Ojmjakon har én butikk. Slik ser den ut.
BUTIKKEN: Ojmjakon har én butikk. Slik ser den ut. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)
MOTOREN PÅ: En mann forlater bilen for å gå en tur på butikken. Legg merke til at motoren fremdeles går. Bålet i tønna til høyre på bildet brukes til å brenne opp papir.
MOTOREN PÅ: En mann forlater bilen for å gå en tur på butikken. Legg merke til at motoren fremdeles går. Bålet i tønna til høyre på bildet brukes til å brenne opp papir. Foto: Rex Features/All Over Press (Amos Chapple)
KULL: En hjullaster leverer ny kull til varmeanlegget i Ojmjakon.
KULL: En hjullaster leverer ny kull til varmeanlegget i Ojmjakon. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)
TETT PELS: En østsibirsk laika-valp. Laikaen er svært vanlig i Russland, men mer sjelden i den vestlige delen av verden. Typen er en jakthund med stor jaktlyst, men den er også en god kløvhund, trekkhund og vakthund.
TETT PELS: En østsibirsk laika-valp. Laikaen er svært vanlig i Russland, men mer sjelden i den vestlige delen av verden. Typen er en jakthund med stor jaktlyst, men den er også en god kløvhund, trekkhund og vakthund. Foto: Rex Features/All Over Press (Amos Chapple)

En av verdens kaldeste byer

Jakutsk, en todagers biltur unna Ojmjakon, er hovedstaden i republikken Jakutia i Russland. Den ligger rundt 5000 kilometer øst for Moskva og 450 kilometer sør for polarsirkelen.

Byen er en av de kaldeste byene i verden, med gjennomsnittstemperatur i januar på -40,9°C. Det bor drøyt 200.000 mennesker i byen, hvor de fleste husene er bygget på betongpæler. Jakutsk er den største byen som er bygget på permafrost.

Jakutsk ble grunnlagt i 1632 som et kosakkfort, men det vokste ikke til en by før etter oppdagelsen av store reserver av gull og andre mineraler på 1880- og 1890-tallet. Disse reservene ble ekstensivt utbygget gjennom industrialiseringen under Stalin. Den raske veksten av tvangsarbeidsleire i Sibir bidro også til Jakutsks utvikling.

JAKUTSK: Hovedstaden i regionen er også et ganske kjølig sted, men kan likevel ikke måle seg med Ojmjakon.
JAKUTSK: Hovedstaden i regionen er også et ganske kjølig sted, men kan likevel ikke måle seg med Ojmjakon. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)
KULDEBRO: En ung kvinne går over en bro i Jakutsk.
KULDEBRO: En ung kvinne går over en bro i Jakutsk. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)
ISKALDT: Frostrøyken står rundt denne lokale kvinnen i det hun går inn i Preobrashenskij-katedralen i Jaktusk.
ISKALDT: Frostrøyken står rundt denne lokale kvinnen i det hun går inn i Preobrashenskij-katedralen i Jaktusk. Foto: Amos Chapple (Rex Features/All Over Press)

En versjon av denne artikkelen er tidligere publisert på Side3.no.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her