Foto: Illustrasjonsfoto (COLOURBOX)

Ny studie: Alkohol er direkte årsak til syv ulike former for kreft

En ny analyse kobler alkoholinntak sammen med både bryst- og leverkreft, og til og med moderat inntak øker risikoen.

Publisert

I disse dager er det nok mange som benytter anledningen til å kose seg med øl til grillmaten, hvitvin til rekene eller helt enkelt bare en drink i sommervarmen. En ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Addiction legger imidlertid umiddelbart en demper på stemningen.

Analysen konkluderer med at det finner mer enn en enkel link eller statistisk sannsynlighet mellom alkohol og kreft som kan forklares med noe annet, skriver The Guardian.

Det finnes nå nok troverdig bevis til å kunne si at alkoholinntak er en direkte årsak til kreft. 

Les også:Dette skjer med kroppen når du drikker

- Forårsaker kreft syv forskjellige steder 

Jennie Connor ved samfunnsmedisinavdelingen ved Otago University i New Zealand står bak analysen og den vitenskapelige artikkelen. 

- Det er sterkt bevis for at alkohol forårsaker kreft på syv steder i kroppen og antakeligvis andre, sier hun til avisen. 

- Selv uten komplett kunnskap om de biologiske mekanismene [på hvordan alkohol forårsaker kreft] støtter det epidemiologiske beviset konklusjonen om at alkohol fører til kreft i svelget, strupehode, spiserør, lever, tykktarm, endetarm og bryst, fortsetter Connor. 

Hun legger til at det i tillegg kan se ut til at alkohol også kan føre til hud- og prostatakreft og kreft i bukspyttkjertelen.  

Connor understreker at risikoen for å få kreft øker jo mer alkohol som inntas. 

Les også:Studier som viser at alkohol er bra for deg, er bare tull 

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

ØKER SJANSEN: Også et moderat inntak av alkohol øker faren for å utvikle kreft, skal vi tro den nye studien. 
ØKER SJANSEN: Også et moderat inntak av alkohol øker faren for å utvikle kreft, skal vi tro den nye studien.  Foto: Øyvind Markussen (NTB Tema)

Forsket i ti år 

Jennie Connor har kommet til konklusjonene sine etter å ha studert vurderinger foreatatt av World Cancer Research Fund, The International Agency for Research on Cancer og kreftavdelingen i the World Health Organisation (WHO) - i tillegg til andre relevante kilder.

- Den høyeste risikoen er knyttet til den tyngste drikkingen, men en betydelig økning i risikoen gjelder også for de som har et lavt til moderat inntak. 

Studien hennes fant i tillegg at de som både røyker og drikker har enda større sjanse for å utvikle kreft. 

Les også:Alkohol er verre enn narkotika 

Og denne:En øl om dagen kan gi kreft 

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her