Nordmannen Ryan Wiik (34) skal spille Morgan Kane i tre filmer som skal lanseres på verdensmarkedet. Innspillingen av den første begynner om kort tid i Mexico.
Nordmannen Ryan Wiik (34) skal spille Morgan Kane i tre filmer som skal lanseres på verdensmarkedet. Innspillingen av den første begynner om kort tid i Mexico. Foto: Adrian Møller Haugan (Mediehuset Nettavisen)

Morgan Kane

Norske Ryan Wiik blir verdenskjent som «Morgan Kane»

Nå kommer filmen som får «Max Manus» til å blekne.

Publisert

AKER BRYGGE (Nettavisen): Om et drøyt år vil Ryan Wiik (34) bli verdenskjent som «Morgan Kane». Innspillingen av det som blir norgeshistoriens desidert dyreste film begynner om kort tid i Mexico.

Rundt 240 millioner kroner blir brukt på å skape en moderne actionfilm om den gamle westernhelten. Som første nettsted i verden kan Nettavisen Side3 gi noen glimt av hva du kan vente deg i kinomørket om et drøyt år.

- Hadde jeg levd på den tiden, ville jeg ønsket å være som ham. En ensom ulv, som likevel påvirker folk gjennom voldsom viljekraft, sier Ryan Wiik til Nettavisen Side3.

50 årig supersuksess

I år er det 50 år siden Kjell Halbing, alias Louis Masterson, ga ut den første av ialt 83 bøker om Morgan Kane. Boken «Uten nåde» skapte en boksuksess uten sidestykke. Bare i Norge er det solgt 11 millioner eksemplarer om revolvermannen, kvinnebedåreren, desperadoen og U.S. Marshal.

Forfatteren Kjell Hallbing (th), kjent for bøkene om Morgan Kane. Her sammen med filmprodusent Ivar Aksel Gundersen, i forbindelse med den første planene om filmatisering av to av Hallbings bøker, «El Gringo» og «El Gringos hevn» .
Forfatteren Kjell Hallbing (th), kjent for bøkene om Morgan Kane. Her sammen med filmprodusent Ivar Aksel Gundersen, i forbindelse med den første planene om filmatisering av to av Hallbings bøker, «El Gringo» og «El Gringos hevn» . Foto: Scanpix (Scanpix)

Blant Morgan Kanes kjennetegn var at han kunne trekke revolveren på 1/5 sekund, og Ryan Wiik har utesket dagens raskeste revolvermann om triks. Også han trekker og skyter på 0,2 sekunder.

- Han sa at jeg kom til å skyte meg i beinet om jeg prøvde, forteller Wiik.

Ni måneder på hesteryggen

Det er bøkene El Gringo og El Gringos hevn som danner basis for den første filmen. Det er nøkkelbøker som forteller hvordan revolvermannen Morgan Kane ble skapt i den lovløse banden til El Coyote.

De tre filmene vil ha store doser med sexy kvinner, mørke sekvenser og rask action.
De tre filmene vil ha store doser med sexy kvinner, mørke sekvenser og rask action. Foto: WR Publishing

For å leve seg inn i rollen har Ryan Wiik leid et hus utenfor Los Angeles, og tilbragt de siste ni måneden på ryggen av sine to hester. Planen er å gjøre hestestunts uten bruk av stuntman.

I likhet med revolvermannen har han også kjøpt en Colt 45 Peacemaker fra 1876.

Enormt budsjett og kjent produsent

Nordmannen har arbeidet med filmprosjektet i fem år, men nå har det løsnet. Den verdenskjente produsenten Mark Huffam er på laget, sist kjent fra Golden Globe-filmen The Martian og Game of Thrones.

Budsjettet er på 27 millioner dollar, eller rundt 240 millioner kroner.

Nordmannen Ryan Wiik, som skal spille hovedrollen, har søkt opplæring for å nærme seg å trekke revolveren på 1/5 sekund, slik Morgan Kane gjorde.
Nordmannen Ryan Wiik, som skal spille hovedrollen, har søkt opplæring for å nærme seg å trekke revolveren på 1/5 sekund, slik Morgan Kane gjorde. Foto: WR Publishing

Det er en enorm sum i norsk filmsammenheng. Tidligere storfilmer som «Max Manus» og «Kon-Tiki» skal ha hatt produksjonsbudsjetter på rundt 60 millioner kroner - altså omlag en fjerdedel av film nummer en i Morgan Kane-triologien.

Innspillingen skal skje i Sonora i Mexico, i et enormt studio der blant annet Titanic ble innspilt.

Sexy, mørk og dramatisk

Morgan Kane får 18 års-grense, og vil inneholde store mengder sex, action og «mørke» sekvenser. Uten å gå i detalj, forteller Wiik at den blir actionpreget og rask i billedspråket - altså ingen klassisk western, men action fortalt med filmspråket fra filmer som Jason Bourne og James Bond.

Hvis Morgan Kane blir en internasjonal suksess, får Ryan Wiik et internasjonalt gjennombrudd som filmstjerne. Hvem som blir den kvinnelige motspilleren i rollen som «Pilar» er ennå ikke offentliggjort.
Hvis Morgan Kane blir en internasjonal suksess, får Ryan Wiik et internasjonalt gjennombrudd som filmstjerne. Hvem som blir den kvinnelige motspilleren i rollen som «Pilar» er ennå ikke offentliggjort. Foto: WR Publishing

Finansieringen er klar, studioet er booket, hovedrollen er bestemt, og en stjerneprodusent er på plass. Det som gjenstår nå er å koordinere tidsplanen til de øvrige skuespillerne og en angivelig verdenskjent regissør, som foreløpig holdes hemmelig.

Tre filmer på tre år

Den første filmen, som bare skal hete «Morgen Kane» blir lansert på kino om rundt ett år. Så er planen å lansere en film i året. Film nummer to og tre skal spilles inn samtidig.

Dette er nøkkelpersonene bak Morgan Kane: Toppsjef i WR Entertainment, Tasmin Lucia-Khan, hovedrolleinnehaver Ryan Wiik, og styreformann Jim Cardwell.
Dette er nøkkelpersonene bak Morgan Kane: Toppsjef i WR Entertainment, Tasmin Lucia-Khan, hovedrolleinnehaver Ryan Wiik, og styreformann Jim Cardwell. Foto: Adrian Møller Haugan (Mediehuset Nettavisen)

Rettighetene til hele Morgen Kane-universet ligger i det norske selskapet WR Entertainment, som blir børsnotert i Oslo i morgen.

Selskapet er ledet av Tasmin Lucia-Khan, som mange vil kjenne igjen som ankerkvinne i BBC News. Hun har siden ledet mange store oppstartselskaper i Silicon Valley.

Styreformann Jim Cardwell har 30 års erfaring fra lederjobber i filmgiganten Warner Brothers.