Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Norsk fengsel sjokkerer i utlandet

Drapsmenn som soner i solstolen blir for mye av det gode.

Publisert

Bastøy fengsel er ikke som andre fengsler. Norges svar på Alcatraz lar fangene slappe av i solstoler, kose seg i badstuer og gir de innsatte en så liten følelse av å være innesperret som mulig.

For utrolig

Et slikt «drømmefengsel» får naturligvis oppmerksomhet i utenlandet. Michael Moore trakk det frem i sin film «Sicko», men kun som et bonusvalg. Moore mente han ikke kunne bruke Norge som eksempel, fordi det ville gjøre filmen hans mindre troverdig. Ingen ville tro at forholdene er slik de er i Norge ...

Bastøy får konstant øyebryn til å løfte seg i utenlandske medier, blant annet i den britiske avisen Daily Mail. En reportasje fra fengselet fra juli 2011 er fremdeles en av avisen aller mest leste artikler.

I den omfattende saken viser avisen bilder av drapsmenns som soler seg, fyret hvor fangene kan «dra på ferie», bibliotek, solarium, hvordan en insatt får jobbe med digre kjøttkniver på kjøkkenet og en annen som ommøblerer hytta han soner i.

Foto: (Scanpix/Daily Mail)

- Straffesystemet går mot alle våre instinkter, skriver reporteren.

Men noterer seg samtidig at resultatene er enestående. Ingen i Europa gjentar de straffbare handlingene så sjeldent som fangene på Bastøy.

Drapsmann i solen

En av fangene, 36 år gamle Nils, soner en dom på 16 år etter at han skjøt og drepte en amfetaminsmugler på grunn av ubetalt gjeld. Han ligger og soler seg i kortbukser etter en dag på jobb om bord fergen som går mellom fastlandet og fengselsøya.

- Jeg studerer sjøfart ved universitetet. Jeg vil bli kaptein når jeg slipper ut. I et vanlig fengsel drar du bare med to bager med klær. Det er som om livet er blitt satt på pause. Du bare fortsetter med de dårlige vanene når du slipper ut, forteller han til avisen.

LES OGSÅ:

Innestengning fungerer ikke?

Daily Mail og Michael Moore er ikke de eneste som lar seg sjokkere - og imponere - av Bastøy. Fengselsleder Arne Kvernvik Nilsen forteller i et intervju med Vi Menn at journalister og TV-team fra hele verden er innom, de får nye henvendelser flere ganger i måneden.

I løpet av sine år på Bastøy har han ikke opplevd en eneste voldshandling.

- Faktum er - og det viser også forskning - at innestengning på lukkede fengsler ikke gjør innsatte i nevneverdig stand til å møte et liv på utsiden. Slik straffegjennomføring tjener kun to hensikter, samfunnets behov for hevn og garanti for at lovbrytere i soningsperioden ikke gjør lovbrudd, forteller han.

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

Vanskelig å svelge

Ifølge Daily Mail ønsker briter strengere straffer for sine kriminelle. Gjentagelsesfrekvensen for straffbare handlinger i England ligger imidlertid på 70-75 prosent. I Norge er den 20 prosent. På Bastøy, kun 16 prosent - det laveste nivået i Europa.

Til tross for statistikken og retningen norske myndigheter har valgt (det skal nå bygges flere fengsler som Bastøy), klarer ikke den britiske journalisten helt å adoptere tankegangen, men han vil gjerne.

- Hva enn du tenker om Nilsen, en naiv hippy med vrangforestillinger, sjef for en feriekoloni med «slemme gutter» eller kanskje et fremtidsskuende geni, resultatene fra Bastøy snakker på ubehagelig vis sitt eget språk, avslutter han artikkelen.

Verdens første i sitt slag

Bastøy fengsel er et lavsikkerhetsfengsel som ligger på Bastøy i Oslofjorden i Horten kommune i Vestfold og er underlagt Kriminalomsorgens region sør.

Fengselet ble i 2007 verdens første humanøkologiske fengsel. Det bygger sitt verdigrunnlag på tre grunnpilarer: Økologi, humanisme og ansvarsutvikling. For de innsatte er landbruket en av de største arbeidsplassene på Bastøy, de produserer mye av maten som de selv spiser.

Fengselsanlegget ble opprinnelig bygd som «Opdragelsesanstalt for forsømte Gutter», nylig illustrert i filmen «Kongen av Bastøy». Bastøy skolehjem var i bruk fra 1900 til 1970.

Likte du denne saken? Da kan vi anbefale disse også: