Norges ukjente verdensrekord

Nordmannen suste utfor en 107 meter høy bergvegg i 80 kilometer i timen på ski – uten fallskjerm.

Publisert

Rutine, styrke og en generøs englevakt reddet antageligvis livet til Fred Syversen da han fór utfor veggen.

Den norske 43-åringen Fred Syversen kjører fortsatt fletta av de fleste unge jyplinger når det kommer til virkelig store fjell, høye dropp og bratt skikjøring. Foran årets sesong er han klar som aldri før, med ny skisponsor - nemlig det nystartede «Whitedot ».

Selv om særpingen allerede i mange år har vært «The grand old man» innen frikjøring på ski, var det imidlertid i fjor at han virkelig skaffet seg evig legendestatus - etter å ha droppet utfor en bergvegg på utrolige 107 meter under filminnspilling med Perfect Moment.

Her forteller han hele historien om den utrolige opplevelsen.

- Det var en fantastisk dag i fjellet. Det glitret i pudder, og det eneste jeg var redd for var rasfaren, sier Fred Syversen, som var i fjellet sammen med nordmannen Karsten Gefle, amerikaneren Matt Annetts og filmcrewet til Perfect Moment.

- Vi kikket på to forskjellige ruter. En oppvarmingsrute, og et litt mer hissig run. Jeg ga nok den hissige ruta litt mer oppmerksomhet, smiler Fred.

Det som skjedde ga nemlig resten av filmcrewet et sjokk de aldri vil glemme - og skiverdenen en ny rekord det blir vanskelig å slå.

Minne for livet

De tre kjørerne ble sluppet av helikopteret på toppen. Fred skulle kjøre først.

- Terrenget var ganske mildt og rullende fra toppen, så jeg kjørte store svinger i høy fart. Etter hvert begynte det å bli brattere når jeg nærmet meg utgangen av det jeg trodde var en klippe på mellom 10-15 meter. Jeg så etter en liten kolle, som jeg skulle ligge til venstre for, og jeg trodde jeg hadde funnet kjennemerket mitt. Det ble brattere, så jeg lot skiene løpe i fallretningen, forteller Fred.

Så fikk han en støkk han vil huske resten av livet. Utgangen var ikke den han hadde sett seg ut. Det han så foran skituppene var ingen klippe, men snarere en hel bergvegg.

- Alt skjedde utrolig fort de neste sekundene. Jeg hadde veldig høy fart, og utgangen der jeg befant meg var bratt og smal. Så jeg vurderte det slik at det ville være altfor risikabelt å prøve å stoppe før kanten. Derfor bestemte jeg meg raskt: Det er alltid bedre å hoppe ut noe, enn å falle ut noe - uansett hvor høyt det er, sier Fred ettertenksomt.

Våghalsen la inn en siste høyresving før klippekanten for å komme rett ut fra veggen. Først da ser han hvor høyt det egentlig er.

- Da jeg så klippekanten, trodde jeg at jeg skulle dø. «Nå er jeg ferdig. Dette er mine siste sekunder i live», var tankene som raste gjennom hodet mitt, forteller Fred om øyeblikket da han suste utfor kanten i hockeystilling - i 80 kilometer i timen.

- Det var sykt høyt, men jeg så snø - og jeg bestemte meg for at dette ikke skulle være slutten.

Den siste høyresvingen Fred foretok, gjorde at han kom rett ut i fra klippen og unngikk noen fjellknauser som stakk ut.

- Jeg holdt posisjonen min i lufta. Men lufttrykket presset skiene opp, og jeg husker at jeg jobbet febrilsk med å legge press fremover for å unngå for stor rotasjon bakover. For å overleve visste jeg at jeg måtte få til en kontrollert landing - rakt på ryggen og fordele kraften av nedslaget over hele kroppslengden, forteller hardhausen.

Og da han nærmet seg bakken, lot han vindpresset skyve ham rundt. Landingen ble som en eksplosjon.

- Det var en brutal bråstopp, sier Fred.

Som murt fast i betong

Totalt begravd i snøen verken hørte eller så han noen ting. Men han var fortsatt ved bevissthet.

- Jeg ble liggende som murt fast i betong uten å kunne røre meg, og jeg måtte spise snøen foran munnen min for å få et lite rom å puste i.

Oppe på bakken hadde sjokk gått over i panikk. Ingen trodde Fred kunne ha overlevd det vanvittige droppet. Helikopteret ble raskt satt på bakken et stykke nedenfor krateret Fred hadde lagd. Like etter når filmcrewet frem. Guiden Tchouky får først kontakt.

- Jeg husker at han skrek: «Pust, Fred, pust, Fred!». Og jeg pustet! Det var utrolig deilig å se Thierry og Tchouky.

Etter at Fred Syversen var ute av hølet, fant han igjen skiene sine og stod på dem ned til helikopteret uten en skramme på kroppen. Filmregissøren Thierry Donard insisterte imidlertid på å sende Fred til sykehus, og et annet helikopter kom og hentet ham. På sykehuset ble detkonstatert at Fred så å si hadde kommet uskadet fra det hele. En mindre skade på leveren, slag på en lunge og muligens en lett hjernerystelse var det hele.

Etter å ha droppet utfor en klippe på 107 meter - uten fallskjerm. I etterkant har han tenkt mye på det som skjedde.

- Jeg føler at jeg må ta med meg dette som en lærerik erfaring, og det skal selvfølgelig aldri skje igjen. Det har ingenting med skikjøring å gjøre. Min skifilosofi har hele tiden vært krystallklar: Alltid lande på skia på de klipper man setter utfor. Det vil løfte idretten vår! Mye flaks gjorde at dette gikk bra. Flaks kombinert med solid erfaring og at jeg er god til det jeg gjør. Noen vil definitivt også si at jeg hadde englevakt.

Lever livet på og for ski

Også vårsesongen i 2010 avsluttet Fred Syversen med et brak, etter at han mer eller mindre satte rett ned en 4000-meters-topp med 50 graders helling i Sveits. Et kraftig strukket kne ble resultatet, og Fred har brukt sommeren til å komme seg igjen foran årets sesong.

- Hvorfor fortsetter du? Man skulle tro at pensjonsalderen for ekstremskikjørere er noe lavere enn for oss andre?

- Jeg har levd hele livet - og lever livet - på og for ski. Det er det jeg elsker og det er det jeg kan. Så lenge jeg har fysikken i orden, fortsetter jeg, slår Fred kontant fast.

- Men jeg jobber selvsagt med en exitstrategi som gjør at jeg kan fortsette i bransjen uten å sette helsa på spill, avslører han.

Skicamp på Stryn er et av tiltakene han har startet i det siste, og det skal han fortsette med.

- Jeg har mye erfaring og kunnskap som kan være verdifull for den oppvoksende generasjonen. Og er det noe jeg vil, er det å jobbe for at folk kommer seg ut på ski. Det er jo rett og slett det beste som finnes, uansett hvilken måte man gjør det på!

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her