Norges første selvbetjente PUB

På denne puben tapper du din egen øl

Og du betaler kun for det du drikker.

Publisert Oppdatert

- Dette er en liten revolusjon i Norge, sier Asle Andersen, som er eier av gastropub-kjeden «Heim». Der kan du nå være din egen bartender og tappe din egen øl. Tappekranen aktiviseres med et kort man kjøper i baren, og man betaler bare for det man faktisk tapper i glasset.

<b>FØRST I NORDEN:</b> Selvtappeveggen på Heim Hamar er Nordens første.
FØRST I NORDEN: Selvtappeveggen på Heim Hamar er Nordens første. Foto: Hallvard Lunde

- Ønsker du å smake på en ølsort før du kjøper et helt glass, så kan du gjøre det uten at det koster deg mange penger, sier Andersen. Han demonstrerer systemet ved å aktivere en tappekran og tappe noen dråper Nøgne Ø i et glass til en kostnad på fire kroner.

Det er Heim på Hamar som blir den første puben i Norden med det amerikanske selvtappesystemet «Pour you own beer». Heim Hamar får til sammen 20 selvbetjente tappekraner. Som kunde kan du velge om du bare vil ha et litt øl i glasset eller en hel mugge. Du betaler for det du tapper.

LES OGSÅ: Klatret tusen meter rett opp uten sikring

Større tilbud

- Vi ønsker å være en aktør som bidrar til å vise frem alt det gode ølet som lages av små aktører i Norge. Etter en vekstperiode er det nå litt tyngre for flere mikrobryggerier, men «tap your own beer»-løsningen gjør at vi kan vise frem, og la folk smake på, mer av det gode ølet som lages i Norge, sier Andersen.

<b>GOD STEMNING:</b> Gjengen i Heim-kjeden tester ut gastropub-kjedens første selvbetjente tappevegg. Fra venstre ser du Asle Andersen, Carl-Martin Rønning, Carl Wicktor Schwartz og Eirik Rex-Jakobsen.
GOD STEMNING: Gjengen i Heim-kjeden tester ut gastropub-kjedens første selvbetjente tappevegg. Fra venstre ser du Asle Andersen, Carl-Martin Rønning, Carl Wicktor Schwartz og Eirik Rex-Jakobsen. Foto: Hallvard Lunde

12 av de 20 tappekranene er imidlertid forbehold ølmerker som Nøgne Ø, Ægir og andre merker fra Hansa Bryggeri, som har bidratt med finansieringen av selvtappesystemet med en prislapp på 700 000-800 000 kroner.

Petter Nome i Bryggeriforeningen tror økt utvalg kan være bra for norske mikrobryggeri.

- Alle kreative tiltak som bidrar til at folk får prøve nye smaker er bra. Mange synes pils er godt, men det kan jo være artig å smake noe nytt også, sier Nome.

LES OGSÅ: Åtte tragiske flyulykker: Pilotenes siste ord

Heim Hamar er femte gastropub i Heim-kjeden, som fra før finnes på Lillehammer, på Gjøvik, i Oslo og i Fredrikstad. Asle Andersen sier de har planer om raskt å installere selvtappesystemet også i kjedens andre puber.

Teller dråpene

<b>RFID:</b> Kortet som aktiverer en tappekran kjøpes i baren. Du velger selv beløp, men kortet må aktiveres på nytt etter tre timer.
RFID: Kortet som aktiverer en tappekran kjøpes i baren. Du velger selv beløp, men kortet må aktiveres på nytt etter tre timer. Foto: Hallvard Lunde
<b>KJØLEROM:</b> Baksiden av tappeveggen ser slik ut. Asle Andersen (th) og Carl Wicktor Schwartz sier løsningen åpner for å vise frem flere øltyper enn tidligere.
KJØLEROM: Baksiden av tappeveggen ser slik ut. Asle Andersen (th) og Carl Wicktor Schwartz sier løsningen åpner for å vise frem flere øltyper enn tidligere. Foto: Hallvard Lunde

På baksiden av rekken med tappekraner finner vi et kjølerom og «mekanikken» som holder styr på hva og hvor mye øl du drikker. Hver kran er koblet til systemets hjerne, som igjen kommuniserer med kassasystemet som holder orden på hver dråpe du tapper og hvor mye penger du har igjen på «tappekortet» Hver tappekran er også koblet til en «keykeg», som er en moderne øltønne. Bruken av «tønner» gjør det lett å veksle på øltypene man serverer.

Skjenkekontroll

Har du vært ute en sen nattetime på pub, så vet du også at det kan gå vilt for seg. Selvservering av alkohol i Norge er ikke helt problemfritt, men Asle Andersen skryter av at de har hatt et godt samarbeid med Hamer kommune.

- Vi har hatt en god dialog med kommunen og kommet frem til en løsning som sikrer kontroll, samtidig som den ikke fjerner fleksibiliteten og kundeservicen til systemet, sier han.

<b>TAPP SELV:</b> 20 tappekraner byr på 20 potensielt ulike smaker. På Heim Hamar tapper du ølet selv.
TAPP SELV: 20 tappekraner byr på 20 potensielt ulike smaker. På Heim Hamar tapper du ølet selv. Foto: Hallvard Lunde

- Kontroll av alder skjer i baren som vanlig når man kjøper tappekortet. I tillegg er vi pålagt å ha minst en person som holder tilsyn med tapperekken, sier Andersen. Han understreker at de også er opptatt av at den som er «bartender» har kunnskap om øl, slik at kundene både kan få hjelp og nyttig «heimekunnskap».

- Foruten å oppfylle vilkårene for å få skjenkebevilling, så har vi satt to ekstra krav til Heim. De må ha en som kontinuerlig har tilsyn med tappeveggen og de må ha en grense på kortet. Enten en beløpsgrense eller en tidsgrense på tre timer, opplyser Keth Nafstad i Hamar kommune.

Heim Hamar har valgt en tidsgrense på sine «tappekort». Det betyr at etter tre timer, må du innom baren for å fornye kortet ditt.

Mat viktig

Når du kaller et sted for gastropub, så ligger det i navnet at mat er en del av konseptet.

- Mat utgjør cirka 40 prosent av omsetningen vår og er en viktig del av Heim-konseptet. Vi har en meny som er felles for kjeden, men alle «Heim»-ene gjør egne, lokale tilpasninger, sier Carl Wiktor Schwartz, som er daglig leder i Heim-gruppen.

LES OGSÅ: Slik blir politiets nye helikopter

Ønsker å vokse

Heim-gründeren legger ikke skjul på at han ønsker å vokse.

- Vi har ambisiøse planer. Vi tror selvtapping er med på å modernisere utelivet, og vi ønsker at våre gastropuber skal være med å skape liv i norske byer, sier Asle Andersen og viser til at de både har fått prisen for «Årets nykommer» i Gjøvik og er kåret til «Årets bedrift» på Lillehammer.

Oppdaget i New York

«Pour my beer»-systemet oppdaget Asle Andersen på en bar i New York. Han var også innom Arnheim i Nederland og besøkte en pub som har installert et selvtappeanlegg med 100 tappekraner.

- Det var fantastisk å oppleve den stemningen og dynamikken som oppstod mellom gjestene når de kunne tappe sitt eget øl. Dette er det vi nå tar til Norge, sier Andersen.

Heim Hamar åpner dørene 14. mars.

GRATIS NYHETSBREV: Meld deg på her!

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her