Foto: Kepler (NASA/Ames/JPL-Caltech)

NASA har funnet beboelig planet

- Vi lever i et univers som myldrer av liv.

Publisert

NASAs romfartøy Kepler har funnet sin første planet utenfor vårt solsystem som ligger i en «beboelig sone», altså i en avstand fra sin sol som gjør at flytende vann kan eksistere på planetens overflate, skriver NASA.

Kepler skal også ha oppdaget drøyt 1000 kandidater til nye planeter, en nær dobling av antallet til nå. Ti av disse planetene har en størrelse omtrent som jorden og går i bane i den beboelige sonen rundt sin stjerne.

Den nye planeten har fått navnet Kepler-22b, og er den minste planeten som er funnet til nå som går i bane rundt en stjerne som ligner på vår egen sol. Planeten har en radius på omtrent 2,4 ganger jordens.

Foto: Kepler (NASA/Ames/JPL-Caltech)

- Forskerne vet ennå ikke om Kepler-22b består hovedsakelig av stein, gass eller væske, men oppdagelsen er et skritt nærmere å finne jordlignende planeter, skriver NASA på sine hjemmesider.

Det er tidligere funnet planeter innenfor «beboelig sone», men som har vist seg å befinne seg i en den ytre delen, og kan best sammenlignes med planeter som Venus og Mars.

- Dette er en stor milepæl på veien til å finne jordens tvilling. Keplers mål er å svare på noen av de største spørsmålene om vår plass i universet, sier NASAs Douglas Hudgins, en av vitenskapsmennene med ansvar for Kepler-prosjektet.

Foto: Grafikk (Planetary Habitability Laboratory)
Foto: Fox film (Fox film)
Foto: Jack Pfaller (NASA)

Kepler-22b befinner seg 600 lysår fra jorden, mot stjernetegnene Lyren og Svanen på den nordlige himmelhvelving. Den er større enn vår egen planet, men bruker omtrent ett jordår på sine bane rundt solen, 289 dager, og har en overflatetemperatur på rundt 22 grader celsius.

- Oppdagelsen støtter den voksende troen på at vi lever i et univers som myldrer av liv. Kepler er på randen av fastslå den faktiske overfloden av jordlignende planeter i vår galakse, sier en av forskerne bak oppdagelsen av Kepler-22b, Alan Boss ved Carnegie Institution for Science i Washington.

Oppdagelsen av Kepler-22b ble presentert under keplerprosjektets årlige konferanse i USA. Her ble 1094 nye planetkandidater lagt frem, en økning på nesten 90 prosent fra sist katalogen ble presentert, i februar 2011. Det totale antallet nye planetkandidater er 2326 per desember 2011. 207 av disse tror NASA er på størrelse med jorden.

48 av disse planetene tror NASA kan ligge i en beboelig avstand fra sin stjerne.

Foto: Jon Lomberg (NASA/Wikimedia Commons)

LES OGSÅ:

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.