Akkurat offisiell: VW I.D. VIZZION debuterer på bilutstilingen i Geneve akkurat nå.
Akkurat offisiell: VW I.D. VIZZION debuterer på bilutstilingen i Geneve akkurat nå. Foto: Denis Balibouse (Reuters / Scanpix)

I.D. VIZZION

Volkswagen avduker elbilen I.D. VIZZION med massivt batteri og enorm rekkevidde

Kjører seg selv og har super-rekkevidde.

Publisert

Akkurat nå er det litt stille før elbil-stormen i bilmarkedet. I sommer får Tesla sin første reelle konkurrent, når Jaguar lanserer sin elektriske SUV I-Pace. Så kommer Audi med en bil i samme klasse mot slutten av året.

Og neste år ruller det inn en rekke nye elbiler.

En av dem som er i gang med en stor elektrisk satsing er Volkswagen. Selv beskriver de det som den største innovasjonsprosessen i selskapets historie. Vi har allerede fått se tre av disse bilene, nå har VW akkurat avduket den fjerde.

Dette kappløpet er gull verdt for alle som vil ha elbil

Helt ny familie

I.D. VIZZION heter den og er en fullstendig selvkjørende konseptbil med kunstig intelligens.

Fra 2020 kommer VW fortløpende til å lansere helt nye elektriske modeller med lang rekkevidde under modellfamilien «I.D. Family».

Først ut var kompaktbilen I.D. i utvendig størrelse som en Golf og innvendig plass som en Passat. Deretter minibussen I.D. BUZZ som tok publikum med storm. Tredje modell ut var I.D. CROZZ, som er en kompakt SUV.

Akkurat offisiell: VW I.D. VIZZION debuterer på bilutstilingen i Geneve akkurat nå.
Akkurat offisiell: VW I.D. VIZZION debuterer på bilutstilingen i Geneve akkurat nå. Foto: Volkswagen
Stor og linjelekker elektrisk sedan, da er det vanskelig å ikke tenke Tesla Model S...
Stor og linjelekker elektrisk sedan, da er det vanskelig å ikke tenke Tesla Model S... Foto: Volkswagen

Hippiebussen kommer tilbake – som elbil

Interaktiv lounge

Nå på bilutstillingen i Geneve presenterer Volkswagen altså det fjerde familiemedlemmet i I.D. familien - den selvkjørende I.D. VIZZION.

VW presenterer den selv som fremtidens luksussedan. Her er det vanskelig å ikke tenke "Tesla Model S". Også det en stor og linjelekker, elektrisk sedan.

Volkswagen ser for seg at I.D. VIZZION vil fungere utmerket både som privatbil og i en delingsflåte. Dette er den største av de fire modellene presentert i I.D. familien, interiøret blir beskrevet som en interaktiv lounge.

Ikke noe ratt, ingen pedaler: Konseptbilen er helt selvkjørende.
Ikke noe ratt, ingen pedaler: Konseptbilen er helt selvkjørende. Foto: Volkswagen

VW-sjef: Vi skal bli mye billigere enn Tesla

Jobbe eller se film

Kommunikasjon med I.D. VIZZION skjer via AR-teknologi (augmented reality). Bilens kommunikasjonsteknologi blir som en vert, en virtuell assistent med læringsfunksjon og som kan svare empatisk. Ideen er at I.D. VIZZION skal gi mer frihetsfølelse, fordi den er som et nettbrett på hjul, fullt ut selvkjørende (nivå 5) og blir som en privatsjåfør.

Den ”digitale sjåføren” tar, med sine mange sikkerhetssystemer, kontrollen over bilen – helt uten ratt eller andre synlige kontrollmuligheter. Konseptbilen kjører, styrer og navigerer helt automatisk i trafikken, og gir dermed alle om bord muligheten til å bruke tiden underveis som de selv vil, jobbe, se på film, eller bare slappe av og nyte kjøreturen. Microsofts HoloLens inngår i konseptbilen, og sammen med stemmestyring blir den enkel å bruke.

Konseptbilen kan kommunisere med omverdenen via interaktive lyselementer. Det er den første gangen en Volkswagen konseptbil har HD Matrix frontlykter. Disse morgendagens lykter har over 8000 piksler og vil i få mange funksjoner som å lage virtuelle fotgjengerfelt i veien for å signalisere til gående at bilen har sett dem.

Bilen er bygget på VWs nye elektriske plattform, kalt MEB. Den skal danne utgangspunkt for svært mange biler i årene som kommer.
Bilen er bygget på VWs nye elektriske plattform, kalt MEB. Den skal danne utgangspunkt for svært mange biler i årene som kommer. Foto: Volkswagen

Rekkevidde på 665 kilometer

Apropos selvkjørende: Volkswagen ser for seg at det er mulig å nå nivå 5 innen selvkjørende biler fra år 2025. Her går det unna!

Den 5.11 meter lange bilen har en total effekt på 225 kW og en toppfart på 180 km/t. Lithium-ion-batteriene har en kapasitet på 111 kWh. Batteripakken ligger flatt i bunnen av bilen og sikrer god stabilitet og en ideell vektdistribusjon.

De to elmotorene, én på hver aksel, samarbeider for å sikre maksimal effektivitet og sikkerhet. Motoren foran yter 75 kW og den bakre yter 150 kW. Til sammen utgjør gir de 225 kW systemeffekt.

I.D. VIZZION har en rekkevidde på inntil 665 kilometer (NEDC). Bilen kan lades med induksjonslading eller vanlig kabel (CCS-standard).

Stram og minimastisk hekk. VW går for et helt eget designspråk på sine elektriske biler.
Stram og minimastisk hekk. VW går for et helt eget designspråk på sine elektriske biler. Foto: Volkswagen

Artikkelen er først publisert på broom.no.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.