Foto: (BULLS)

Verdens første flytende by

Freedom Ship er 1,4 kilometer langt, har egen flyplass, skoler, sykehus og plass til 50.000 fastboende.

Publisert

Verdens første flytende by er ikke bygget ennå, men selskapet i Florida bak konseptet har tro på at de skal klare å skaffe de første seks milliarder kronene som må til for å starte byggingen.

Skipet vil bære navnet «Freedom Ship». Planen er at det skal seile jorden rundt hvert andre år. 70 prosent av tiden vil det ligge ankret opp utenfor verdens største havnebyer. Resten av tiden skal skipet være under seilas.

Ferdig bygget vil «Freedom Ship» være 1371 meter langt og veie 2,7 millioner tonn - som i denne sammenheng er et vektmål og ikke skal forveksles med volummålet bruttotonn. De 25 etasjene vil strekke seg 106,7 meter til værs og båten er 229 meter bred.

Med skipets mål trenger den bare stikke 8,4 meter ned i vannet for å oppnå et volum av det våte skroget på 2.635.000 kubikkmeter - som tilsvarer en vekt på 2,7 millioner tonn.

For å sette lengden i perspektiv: Det største skipet noen gang bygget, «Seawise Giant», er litt over 458 meter langt. Freedom er altså tre ganger så langt. Det er så digert at det ikke vil kunne legge til i noen havn.

Men det skal «Freedom Ship» strengt tatt ikke behøve heller. Skipet har plass til 50.000 fastboende, 30.000 dagsturister, 10.000 ekstra overnattingsgjester og et fast mannskap på 20.000.

Egen flyplass

Om bord finnes både skoler, sykehus, shoppingsentre, kunstgallerier, parker, akvarium og casino.

For ikke å snakke om en egen flyplass og en havn akterut. Flyene vil kunne ta 40 passasjerer som vil kjenne landjorda under føttene og vil dessuten frakte forsyninger til og fra skipet.

Tanken er at skipet skal hente energi fra solpaneler og bølgekraft og seile fra USAs østkyst over Atlanteren til Europa. Så vil det vende baugen mot Kapp det gode håp på sydspissen av Sør-Afrika og videre mot Australia. Deretter fortsetter det mot Asia og over Stillehavet tilbake til det amerikanske kontinentet. Turen vil ta to år og starter forfra når skipet er tilbake rundt på østkysten av USA.

SE OGSÅ: Discovery Channel har laget en dokumentar om «Freedom Ship»

Toppsjef Roger M. Gooch i selskapet Freedom Ship International forteller at den globale økonomien de siste årene ikke har vært den beste for et svindyrt prosjekt som «Freedom Ship».

- Men det siste halvåret har vi fått mer interesse for prosjektet, og vi er håpefulle når det gjelder å skaffe til veie milliarden (dollar, rundt seks millarder kroner) vi trenger for å starte byggingen. «Freedom Ship» vil bli verdens største skip og historiens første flytende by, sier han i en kommentar.

Skipet er imidlertid gammelt nytt, og denne designen ble omtalt allerede i 2003. Til tross for Goochs uttalelse, har selskapet til gode å annonsere en større sponsor. Så gjenstår det å se om de kan få finansieringen i orden ...

Slik forestiller entreprenørene seg at Freedom Ship vil se ut:

Foto: (Bulls)
Foto: (Bulls)
Foto: (Bulls)
Foto: (Bulls)
Foto: (Bulls)
Foto: (Bulls)
Foto: (Bulls)
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her