<b>AVSTIKKER: </b>Kjører du Karakoram Highway, kan du også legge en svipptur innom Fairy Meadows Road i Pakistan.
AVSTIKKER: Kjører du Karakoram Highway, kan du også legge en svipptur innom Fairy Meadows Road i Pakistan. Foto: Wikipedia/Rameez Javed

Ti spektakulære veistrekninger

Verdens farligste veier

Farligste, verste eller kanskje mest spektakulære? Vi har samlet ti veier eller veistrekninger som alle kvalifiserer til å være både farlige og spektakulære.

Publisert Oppdatert

Farlige, spektakulære eller bare vakre? Her er ti veistrekninger som byr på utfordringer både for passasjer og sjåfør.

1. Passage du Gois, Frankrike

<b>OVERSVØMMES:</b> To ganger i døgnet oversvømmes Passage du Gois i Frankrike
OVERSVØMMES: To ganger i døgnet oversvømmes Passage du Gois i Frankrike Foto: Wikipedia, Florian Pépellin – CC-BY-SA 3.0

Denne veien i Frankrike kan du kun bruke noen timer hver dag. Resten av tiden er den under vann. Veien ligger slik til at den kun kan kjøres ved lavvann, mens den ved høyvann blir liggende under vann. Veien forbinder øya Noirmoutier med fastlandet. Passage du Gois har «deltatt» i Tour de France både i 1999 og 2011. De daglige oversvømmelsene gjør veibanen sleip, noe som kan gjøre den farlig å kjøre. Dette fikk konsekvenser under Tour de France-etappen i 1999, der en massevelt på veien førte til at en gruppe syklister fikk et forsprang som de beholdt helt til mål. Passage du Gois måler 4,1 kilometer. Veistrekningen har dukket opp både i spillefilmer og i reklamer, som denne fra Porsche.

Kilder: Wikipedia, Rouleur, Ile-Noirmoutier

2. Big Gate Road, Kina (Tiānmén Shān)

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>SERPENTINER:</b></strong></span> 99 hårnålssvinger må du gjennom for å nå toppen av fjellet Tiānmén Shān.
SERPENTINER: 99 hårnålssvinger må du gjennom for å nå toppen av fjellet Tiānmén Shān. Foto: Land Rover

Big Gate Road tar deg gjennom 99 hårnålssvinger og går fra 200 til 1300 meter over havet i løpet av 11 nervepirrende kilometer. Veien ble ferdigstilt i 2006. Veien går til fjellet Tiānmén Shān, som betyr «porten til himmelen». Synes du veien er for skummel til å kjøre, kan du komme deg til toppen av fjellet ved hjelp av en kabelbane. Den er til sammen 7,455 meter lang og har hele 98 gondoler.

Kilder: Wikipedia, Dangerousroads

3. Zoji La, India

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>FARLIG:</b></strong> </span>Zoij La er et fjellpass mange har slitt med å komme over. Veien er bratt, smal og tar deg høyt til fjells. For ikke å snakke om farene for jord- og snøras.
FARLIG: Zoij La er et fjellpass mange har slitt med å komme over. Veien er bratt, smal og tar deg høyt til fjells. For ikke å snakke om farene for jord- og snøras. Foto: Wikipedia/Gangadhar Tambe

Zoji La er et fjellpass i det vestlige Himalaya i India. Zoji La er farlig av flere grunner. En grunn er at veien når en høyde på 3.528 meter over havet. Det fører til utfordringer når det kommer til både kulde og vind. I tillegg er det bratt og været gjør at veien regelmessig er stengt. Veien er en del av Highway 1 (NH1A). Zoji La er smal og det er flere passasjer som ikke har passering for to kjøretøy. I tillegg er veien utsatt for både snø-, stein- og jordskred. Veien er vinterstengt. En ny tunnel, Zoij La-tunnelen, skal kutte reisetiden fra flere timer til 15 minutter. Tunnelen skal være ferdig om 4–5 år.

Kilder: Wikipedia, The Week

4. Eyre Highway, Australia

<b>UTMATTENDE: </b>Veien er fin, men utmattende. Mil etter mil på helt rette strekninger uten variasjon, får sjåførene til å sovne.
UTMATTENDE: Veien er fin, men utmattende. Mil etter mil på helt rette strekninger uten variasjon, får sjåførene til å sovne. Foto: Flickr/Russellstreet CC BY-SA 2.0

Eyre Highway, som knytter Vest- og Sør-Australia sammen er en del av Highway 1, som går mellom Perth og Adelaide i Australia. Den 167 mil lange veien byr egentlig bare på én utfordring: Lange strekninger som er helt snorrette. En strekning går rett frem i 144 kilometer og er regnet som Australias lengste og retteste veistrekning – og en av de lengste og retteste veistrekningene i verden.

I tillegg er det 20–30 mil mellom hvert stopp der man kan få noe å spise og fylle drivstoff.

Dette gjør at sjåførene på denne strekningen bare har en utfordring: Å holde seg våkne. Det har vist seg å ikke alltid være like lett, med utforkjøring og dødsulykker som en fatal konsekvens.

Kilder: Amusingplanet, Wikipedia

5. Skippers Canyon Road, New Zealand

I 1962 oppdaget, ifølge Wikipedia, Thomas Arthur og Harry Redfern gull i det som i dag heter Skippers Canyon. De fant drøyt 100 gram gull i løpet av tre timer. De holdt ikke funnet sitt hemmelig og snart strømmet flere til området, som til slutt kulminerte til det største gullrushet i New Zealand.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>GULLGRAVERVEIEN:</b></strong></span> Skippers Canyon Road på New Zealand ble opprinnelig laget for å frakte utstyr og gullgravere inn til Skippers Canyon.
GULLGRAVERVEIEN: Skippers Canyon Road på New Zealand ble opprinnelig laget for å frakte utstyr og gullgravere inn til Skippers Canyon. Foto: Flickr/Bernard Spragg

Det bidro til at stien inn til Skippers Canyon først ble tråkket opp av menn og hester, for senere å bli utvidet til en bedre kjørevei rundt 1890.

Store strekninger av veien er i dag identisk med veien som ble bygget for 120 år siden. Veien var både kostbar og risikabel å bygge – og kjøre. Flere steder er det mange hundrede meter rett ned i elven og store deler av veien er bare bred nok for en bil. I dag er veien en turistattraksjon – og er regnet som en av de farligste veiene på New Zealand.

Videoen under viser hvorfor dette er en guffen vei å kjøre. Så guffen er den at kjører du her med en leiebil, så gjør du det på eget ansvar. For, forsikringen gjelder ikke på Skippers Road.

Kilder: Wikipedia, NewZealand.com

6. Patiopulo-Perdikaki Road, Hellas

Liker du dårlige grusveier med usikrede kanter og høye stup, så ta deg en tur til Patiopulo-Perdikaki Road i Hellas. Fjellveien er på 28,8 kilometer og består av flere hårnålssvinger og strekninger som er lite egnet for å møte andre kjøretøy. Veistrekningen figurere ofte på topp ti lister over verdens farligste.

Kilde: Dangerousroads

7. Taroko Gorge Road, Taiwan

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>TURISTMÅL:</b></strong></span> Inn til nasjonalparken Taroko i Taiwan går det en vei som mange nordmenn trolig ikke vil kalle livsfarlig, men mer en turistattraksjon. 
TURISTMÅL: Inn til nasjonalparken Taroko i Taiwan går det en vei som mange nordmenn trolig ikke vil kalle livsfarlig, men mer en turistattraksjon.  Foto: Pxhere

Taroko-kløften er en 19 kilometer lang canyon øst i Taiwan og en del av Taroko nasjonalpark. Taroko Gorge Road er flere steder «skåret» inn i fjellet og har flere tunneler. Området er populært og du må regne med at veien er full av biler, busser og turister som går på tur langs veien. I regntiden er området utsatt for jordras og det anbefales at man unngår veien i mars og april.

Kilder: Wikipedia, Elphantcarhire

8. Karakoram Highway, Pakistan

<b>FARLIG:</b> Karakoram Highway når en høyde på 4.714 meter, som i seg selv er en påkjenning for kroppen.
FARLIG: Karakoram Highway når en høyde på 4.714 meter, som i seg selv er en påkjenning for kroppen. Foto: Wikipedia/David Stanley

Karakoram Highway, eller N-35 (National Highway 35), er en 1300 kilometer lang vei som går mellom Punjab i Pakistan til Kashmir (Et konfliktområde som både Pakistan og India vil styre). Veien svinger også innom Kina, der den skifter navn til China National Highway 314.

I dag er veien også en turistattraksjon. Veien er kjent som en av verdens høyeste veier med fast dekke og den når en høyde på 4.714 meter. Høyden byr på flere utfordringen for alle som vil kjøre over, som snøstormer, tåke, vind, flom, ras, høydesyke og kanskje en og annen banditt som ønsker å «tjene» noen kroner på de reisende.

Kilde: Wikipedia

9. Fairy Meadows Road, Pakistan

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>AVSTIKKER:</b></strong> </span>Kjører du Karakoram Highway, kan du også legge en svipptur innom Fairy Meadows Road i Pakistan.
AVSTIKKER: Kjører du Karakoram Highway, kan du også legge en svipptur innom Fairy Meadows Road i Pakistan.

Dersom du først kjører Karakoram Highway i Pakistan, og du liker en utfordring, kan du like godt ta en avstikker på Fairy Meadows Road. Denne veien tar av N35 og ender i landsbyen Tato, nær Fairy Meadows – et pittoresk fjellområde oppkalt etter en tysk fjellklatrer. Grusveien er smal og svingete og det finnes ingen rekkverk som kan hindre deg fra å ramle hundrevis av meter ned i dalbunnen. På slutten er veien så smal at den kun kan ferdes med apostlenes hester – eller sykkel. Veien skal tidligere ha blitt kåret av WHO til den andre mest dødelige veistrekningen i verden.

Kilder: Wikipedia, Dangerousroads

10. North Yungas Road, Bolivia

Yungasveien, eller bare dødsveien, i Bolivia figurerer ofte på topp når verdens farligste veier skal kåres. Ifølge Wikipedia mister et sted mellom 200 og 300 mennesker livet på denne veien hvert år. Det har ført til at veien er full av hvite kors til minne over dem som har mistet livet – noe som også har bidratt til at veien nå bare kalles for dødsveien. I 2015 omkom også en nordmann på Yungasveien.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>DØDSVEIEN:</b></strong> </span>Yungasveien eller North Yungas Road i Bolivia har årlig krevd mange hundrede menneskeliv. Nå finnes det en alternativ vei, men mange turister tar likevel den ekstremt farlig veien.
DØDSVEIEN: Yungasveien eller North Yungas Road i Bolivia har årlig krevd mange hundrede menneskeliv. Nå finnes det en alternativ vei, men mange turister tar likevel den ekstremt farlig veien. Foto: Wikipedia

Den 69 kilometer lange veistrekningen er utsatt for jordskred, tåke og i tillegg må man forholde seg til stup på flere hundrede meter.

Veien er sjelden mer enn 3 meter bred, og selv om veien har blitt utbedret de senere årene er den fortsatt livsfarlig. Veien, som starter i La Paz stiger til 4650 meter over havet, før den synker til 330 meter over havet. Veien knytter Yungas-regionen i nord med hovedstaden. I dag er veien en turistattraksjon og mange offroad-syklister bruker veien.

I dag finnes det en alternativ vei som knytter Yungas-regionen til hovedstaden.

Kilde: Wikipedia

Norges verste veier?

Atlanterhavsveien og Trollstigen, har tidligere figurert på lister over farlige veier. Vi som har kjørt der vil vel heller kalle dem for spektakulære eller vakre. Det samme gjelder for eksempel Ørnesvingene i Geiranger, Gamle Strynefjellsveien, Gaularfjellet, riksvei 7 over Hardangervidda og Aurlandsfjellet. I tillegg har Nord-Norge en rekke spektakulære veistrekninger, som i Lofoten, langs Helgelandskysten og i Finnmark.

Hvilke veistrekning(er) synes du er Norges mest spektakulære? Tips oss gjerne!

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her